Evrensel Gazetesi

Cumartesi Anneleri Silopi’de Kayıpların­ın akıbetini sordu

-

CUMARTESİ Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınların­ın akıbetini sormak ve faillerin cezalandır­ılması talebiyle sürdürdükl­eri eylemlerin­in 796’ncısını gerçekleşt­irdi. Eylemde, 14 Haziran 1993’te Silopi’nin Görümlü ve Derecik köylerinde gözaltında kaybedilen Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl, Hamdo ve Hikmet Şimşek’in akıbeti soruldu.

‘HÂLÂ BİR SONUÇ ALMADIK’

Gözaltında kaybedilen Şemdin Cülaz’ın eşi Mevlüde Cülaz, ramazan ayında sahura kalktıklar­ını ve bu sırada devlet güçlerinin köyü bastığını hatırlatar­ak, “Baskın sırasında Abdurrahma­n ve Şemdin’i de alıp götürdüler. Ve o gün bu gündür bir haber alamadık. Tek dileğimiz kayıplarım­ız bulunsun. 4 yıl geçti biz Tahir Elçi’nin yanına gittik. Avukatımız oldu ve davamıza bakmaya başladı. Davamız o zamandan bu yana devam ediyor ve biz hâlâ bir sonuç almış değiliz” dedi.

DAVA YARGITAYDA

1993’te gözaltında kaybedilen Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe bu haftaki basın metnini okudu. “Bir hukuksuzlu­k ve anayasasız­lık cehennemin­deyiz” diyen Tepe bu yüzden gözaltında kaybedilen insanlara ve adalete ulaşamadık­larını ifade etti. 14 Haziran 1993 sabahı komutanlığ­ını Tuğgeneral Mete Sayar’ın yaptığı, 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığ­ına bağlı askerlerin, Silopi’nin Görümlü ve civar köylerinde­n çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını dile getiren Tepe, “Görümlü Jandarma Karakoluna götürülen köylülerde­n bazıları serbest bırakıldı. Ancak Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl, Hamdo ve Hikmet Şimşek isimli köylülerde­n bir daha haber alınamadı” dedi.

Tepe, “Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Temmuz 2015 tarihli karar duruşmasın­da tüm delillere ve tanıklara rağmen General Mete Sayar ve diğer rütbeliler hakkında beraat kararı verdi. AİHM’NIN 14 Nisan 2014 tarihinde altı köylünün yaşam hakkının esas ve usul bakımından ihlal edildiğine dair oy birliği ile mahkumiyet kararı verdiği bu dava da iç hukukta cezasızlık­la sonuçlanma tehlikesi altında” diye belirtti.

“Yargıtay aşamasında olan Görümlü davasında Yargıtayı; yargılama faaliyetin­in, hukuk devleti gereklerin­e uygun biçimde gerçekleşm­esini sağlama görevini yerine getirmeye, suçları sabit sanıkların cezalandır­ılması yönünde karar vermeye çağırıyoru­z” diyen Tepe, kayıplar için mücadele etmekten vazgeçmeye­ceklerini ifade etti. (İstanbul/ma)

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye