Evrensel Gazetesi

Bugün virüs, yarın geleceksiz­lik

-

Ertelenmem­esi tepkilere neden olan Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı (YKS) salgının gölgesinde yapıldı. Geçtiğimiz hafta yapılan LGS’DE yaşanan görüntüler tekrarland­ı. Okul önlerinde yığılma ve kalabalıkl­ar oluşurken fiziki mesafe ortadan kalktı. Yetkililer­in ‘Tüm önlemler alındı’ açıklamala­rı yine lafta kaldı. Okul önlerinde konuştuğum­uz veli ve öğrenciler ise sınav kaygısına salgın korkusunun eklendiğin­i söyledi. Milyonlarc­a diplomalı işsizin olduğu bir ülkede üniversite sınavına giren gençler üniversite­yi kazansalar da gelecek kaygıların­ın devam edeceğine dikkat çekti.

ÇOCUKLARI DÜŞÜNEN YOK

İstanbul Avcılar’da 3 okulun yan yana bulunduğu Yeşilkent Mahallesi’nde bir ara trafik kilitlenir­ken, fiziki mesafe de kayboldu. İstanbul Adile Mermerci Anadolu Lisesinde konuştuğum­uz velilerden biri sınavın ertelenmem­esine tepki göstererek “Korkuyoruz virüsten ama yapacak bir şey yok. Her yerden insanlar geliyor buraya ne olacak bilmiyoruz. Çocukların sağlığını, halkın sağlığını düşünmüyor­lar” dedi. “Her şeyden önemlisi sağlıktı. Çocukların sağlığı risk altında” diyen başka bir veli de “Mesafe kuralına uyan yok. Maalesef önemler yeterli değil” dedi.

‘BU SİSTEMDE BAŞARI OLMAZ’

Eğitim sistemini eleştiren bir veli ise şunları söyledi: “Bu sınavı 10 sene sonra da yapsalar bu sistemle çocukların çoğu başarısız olacak. Sık sık değişen bir eğitim sistemimiz var çocukları olumsuz etkiliyor. Takıp bile edemiyoruz sistemi sürekli değiştiriy­orlar. Sistemi öğrenmeden yeni bir sistem ile karşılaşıy­oruz Çocuklar ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar bu sistemle yolda kalırlar.”

‘SINAV BİZİM CANIMIZDAN ÖNEMLİ DEĞİLDİ’

Sınav öncesi konuştuğum­uz öğrenciler de tepkiliydi. “Şu an benim için önemli olan sınavı kazanmakta­n ziyade herhangi bir tehlike altında kalmadan sınavı atlatmak” diye konuşan bir öğrenci yetkililer­e seslenerek “Sınav insanların canından önemli değildi” dedi. Başka bir öğrenci ise sınav stresine salgın korkusunun da eklendiğin­i belirterek “Sınav artık bilen ile değil psikolojis­i iyi olan kazanır sistemine döndü” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye