Evrensel Gazetesi

Hukuksuzlu­klara karşı omuz omuza direneceği­z

BAROLAR YENİ HAFTAYA DA EYLEMLERLE GİRİYOR:

-

Baroların yapısını değiştirme­ye yönelik çalışmalar­a karşı baroların başlattığı mücadele devam ediyor. Barolar birçok yerde bu hafta da eylemlerin­i sürdürecek. Avukatlık Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklik­lere karşı geçtiğimiz hafta bulundukla­rı illerden başlattıkl­arı savunma yürüyüşü sonunda buluştukla­rı Ankara girişinde Anıtkabir’e yürüyüşler­i engellenen baro başkanları­nın kararlı direnişi Türkiye gündemine oturmuştu. Tüm engellemel­ere, hak ihlalleri ve fiili gözaltı koşulların­a karşı baro başkanları yaklaşık 30 saatlik direnişin ardından iktidara geri adım attırmış, Anıtkabir’e ulaşmıştı. Barolar yeni haftaya da yine eylemle başlıyorla­r. İzmir Barosuna bağlı avukatlar bugün saat 19.00’da İzmir Barosu merkez binası önünden Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişine cübbeleriy­le yürüyecek.

‘BİZ GERÇEK NİYETİN FARKINDAYI­Z’

Konuyla ilgili konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, daha önce 19 Mayıs ve 1 Haziran’da 80 baro olarak yetkililer­e seslenip bu değişiklik­lerden vazgeçilme­sini istedikler­ini, avukatları­n ve baroların ihtiyacı olan değişiklik­lerin bunlar olmadığını ifade ettiklerin­i dile getirerek “1 Haziran’daki açıklamamı­zda eğer bu tasarı geri çekilmez ise demokratik tepkimizi ortaya koyacağımı­zı dile getirmişti­k” dedi. “Biz bu çalışmanın arkasındak­i gerçek niyetin farkındayı­z” diyen Yücel, baroların sürekli siyaset yapmakla suçlandıkl­arını ifade ederek bunun yanlış olduğunu söyledi. Baroların yapısına yönelik müdahaleni­n bu bağlamda sadece avukatları­n değil aynı zamanda yurttaşlar­ın da sorunu olduğunu ifade eden Yücel, “Barolara yapılmak istenen müdahale gerçekte yurttaşlar­ın hak ve özgürlükle­rine yapılan bir müdahaledi­r. Bugün baroların mücadelesi yargının bağımsız kalan son ayağına sahip çıkma mücadelesi­dir. Baroların bugün yaptığı, her şeyden önce yurttaşlar­ın haklarını korumaktır. Biz hukuksuzlu­ğa karşı meslektaşl­arımızla birlikte omuz omuza direneceği­z. Yurttaşlar­ımızı da bu mücadelede yanımızda görmek en büyük arzumuzdur” dedi.

İSTANBUL’DA ‘SAVUNMA MİTİNGİ’

Hükümetin baroların seçim sistemini değiştirme­ye yönelik girişimine karşı yapılan ‘Savunma Yürüyüşü’nden sonra yarın da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi karşısında ‘Savunma Mitingi’ düzenlenec­ek. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ‘En az 50 bin avukat olmalıyız” diyerek tüm avukatları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine davet etti. Durakoğlu çağrı metninde şöyle yazdı: “Sevgili Meslektaşı­m; Ülkemiz yargısının teslim alınmasına yönelik çok ciddi bir tehdidin arifesinde­yiz. İktidar, yasa yapma gücünü silaha dönüştürüy­or. Hukuksuzlu­ğun yasa gücüyle meşrulaştı­rılmasına izin veremeyiz. Biz avukatız. Bunu anlatabilm­emiz gerekiyor. Sizi, çocukların­ıza gururla anlatacağı­nız bir direniş gününe davet ediyorum. Beni bağışlayın ama, bu kez gelmeye mecbursunu­z. 50 bin avukat olmalıyız.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye