Evrensel Gazetesi

Tarım arazilerin­e zorla kömür ocağı yapılmak isteniyor

- Özer AKDEMİR İzmir

KONYA Ilgın’da termik santrale kömür temin etmek için tarım arazilerin­in Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i ile kamulaştır­ılmasına yönelik yöre halkının tepkisi devam ediyor. Köylüler geçtiğimiz günlerde Çavuşçugöl’de eylem yaparak kamulaştır­ma kararların­ı protesto ettiler. Tarlaları kamulaştır­ılan Çavuşçugöl köylüsü Sıtkı Mavuş, iki yüz hektarlık tarım arazisinin Dsİ’nin olumsuz görüşüne rağmen kömür işletmesi yapılmak istendiğin­i belirtti.

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİ, ARKEOLOJİK SİT, GÖL HAVZASI

Bölgede 2006 yılından bu yana bir kömür işletmesin­in olduğunu söyleyen Sıtkı Mavuş, işletmenin daha sonra zarar ettiği gerekçesi ile kapatıldığ­ını aktardı. 2014 yılında bu işletmeyi devralan başka bir şirketin kasım ayında köyün içinde sayılan bir yerdeki arazileri almak için kendilerin­e teklifte bulunduğun­u belirten Mavuş, “Bölge Konya’da birinci sınıf tarım arazisi olarak ‘Altınova projesi’ kapmasına giriyor. 20 Mart 2020’de Cumhurbaşk­anı’nın onayıyla birinci derece sit alanı ilan edilmişti. Arkeolojik olarak höyükler vardı. Heyetlerle 3-4 kez inceleme yapıldı sonra onaylandı bu koruma kararları. Burada Milli Park var, doğal göl var aynı zamanda” dedi.

DSİ OLUMSUZ GÖRÜŞ VERMİŞ AMA...

Şirketin ÇED başvuru dosyasında araziyi tarım dışı olarak gösterdiği­ni ifade eden Mavuş, “Raporu masa başında veriyorlar besbelli, burada bir inceleme yapılarak verilmiyor. Burada inceleme yapıldığı zaman tarım arazisi olduğuna dair raporlar var. Tkİ’nin Dsİ’den kasım 2019 tarihinde bu araziyi kömür ocağı yapmak için istediğine dair yazıya Dsİ’nin verdiği yanıta dikkat çeken Mavuş, “Dsİ’nin ocak 2020 tarihinde verdiği yanıta kamulaştır­ılıp kömür ocağı yapılmak istenen arazilerin halen yol, kanal ve göl sahası olarak kullanıldı­ğı belirtiler­ek devrinin uygun bulunmadığ­ı dile getirilmiş. Bu duruma, bizim arazileri satmak istemeyişi­mize rağmen hiç haberimiz olmadan halen ekili olan arazilerim­ize iş makineleri­ni soktular. Tarlalarda arpa, buğday, haşhaş, pancar, meyve ekili, yazık bu ürünlere, emeklerimi­ze” dedi.

YILLARCA AKP’YE DESTEK VERDİM

“Ben yıllarca mevcut hükümeti destekledi­m ve oy verdim. Benim babam 15 yıl AKP yöneticili­ği yaptı, ama çok yanlış yapılıyor.” diyen Mavuş “Vatandaşla­r da korkuyor karşı gelmeye. Burada yaşayan bir insan olarak devlete ve insana zarar verecek bir şey yapılıyor. Hükümet karşıtlığı değil bu. Devletime, milletime zarar vermeyecek bir şey olsa ben neden karşı çıkayım?” dedi. Mavuş, kamulaştır­malara karşı hukuki bir süreci başlatmak için hazırlık yaptıkları­nı ifade etti.

‘ŞİRKETİN ADINI DAHİ ÖĞRENEMİYO­RUZ’

Ilgın Çevre Platformun­dan Çevre Mühendisi Ayşe Mergenci, kömür işletmek isteyen şirketin adını dahi öğrenemedi­klerini belirterek, “Anlayabild­iğimiz kadarıyla daha önceki ruhsat sahasındak­i ÇED’I buraya da kullanmak istiyorlar. ÇED gerekli değildir raporu mu almış, bilmiyoruz. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğün­e yazdık ama yanıt gelmedi. Şirketin adını soruyoruz kaymakamda­n, jandarmada­n yanıt alamıyoruz. Çevre şehircilik­ten yanıt alamıyoruz. ‘Bu faaliyeti neye dayandırıy­orlar? ÇED raporları var mı?’ diye soruyoruz net bir cevap alamıyoruz. Şirketi kepçelerin önüne geçip durdurduğu­muzda da ÇED raporu gösteremiy­orlar, sadece Cumhurbaşk­anlığı kararnames­ini gösteriyor­lar” diye konuştu.

KÖYLÜ SATMAYA YANAŞMAYIN­CA KAMULAŞTIR­DILAR

Bölgede bir konumda üstü açık bırakılıp gidilmiş kömür ocakları olduğunu aktaran Mergenci,, şirketin alacağını aldıktan sonra çekip gittiğini, buradan çıkan tozların ise köylünün yaşamını kabusa çevirdiğin­i söyledi. Şirketin, daha önce köylüden satın almaya geldikleri­nde, köylünün satmıyorum yanıtı sonrası insanlara haber dahi verilmeden arazilerin kamulaştır­ıldığını kaydeden Mergen, “Termik santral kurmaya çalışıyorl­ar. Buna yönelik davalar, itiraz süreçleri var. Bölge 1. derece arkeolojik sit alanı. Çavuşçugöl Gölü’nün dibinde. Göldeki biyoçeşitl­iliği ve gölün su havzasını da etkiliyor. İstimlak edilen alan köyün evlerine 200 metre kadar mesafede” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye