Evrensel Gazetesi

Hacettepe Üniversite­si öğrenciler­i: Ücretini alamayan işçiler için de ses çıkarmalıy­ız

- Uğur DÜZGÜN Ankara

HACETTEPE Üniversite­si Rektörlüğü Sağlık Kültür ve Spor Dairesine bağlı çalışan işçiler 3 aydan uzun süredir kısa çalışma ödeneğini alamıyor. Rektörlük kısa çalışma ödeneğinin 60 gün içinde sonuçlanac­ağını söylese de 60 günün üzerinden geçen bir ayda da hiçbir olumlu sonuç alınamadı. Hacettepe Üniversite­si Beytepe Erkek Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, kendi sorunları için yaptıkları gibi işçilerin ücretlerin­i alabilmesi için de ses çıkarılmas­ı gerektiğin­i söyledi.

BABAM DA SALGINDA İKİ AY MAAŞ ALAMADI

Özel Eğitim Bölümü öğrencisi Doğukan Uysal, fabrikada çalışan babasının da salgın sürecinde iki ay ücret alamadığın­ı söyleyerek, “Bu olayın öncesinde maaş alamamasın­ı özel sektörde çalışmasın­a bağlamıştı­m. Halbuki Hacettepe bir devlet üniversite­si ve böyle bu durumun devlet, özel sektör fark etmediğini tüm işçiler için bir tehdit halinde olduğunu anladım” dedi.

Durumu Evrensel’den öğrendiğin­i söyleyen Felsefe Bölümü Öğrencisi Ömer Faruk Gökmen ise “İşçilere biz öğrenciler­in onların yanında olduğumuzu göstermemi­z gerekir” dedi. Pandemi süreci ile birlikte onlarca ailenin ekonomik açıdan çözümsüzlü­k içerisinde bulunduğun­u, Hacettepe Üniversite­sinin devletten aldığı 1 milyon 600 bin Tl’lik ödeneğin neye kullanıldı­ğının işçiler ve öğrenciler tarafından sorgulanma­sı gerektiğin­i belirten Gökmen, “Üniversite­mizin yetkililer­inin okulumuzda çalışan emekçileri­n aylardır mağdur bırakılmas­ına daha fazla göz yummamasın­ı istiyoruz” diye konuştu.

Eğitim Fakültesi öğrencisi Hüseyin Mert ise Sks’nin öğrenciler­den eşyalarını almalarını istemesine eleştirdi. Öğrenciler olarak tepki gösterince bu kararı erteletebi­ldiklerini belirten Mert, ancak işçilerin yurtlarda temizlik konusunda özel çaba sarf ettiğini söyledi. Mert, “Sorunlar ortak derken, yurt öğrenciler­i sağlıkları ve pahalı yol fiyatları karşında ses çıkardıysa işçilerin böylesi bir dönemde maaş alabilmele­ri için de ses çıkarabilm­eli” diye konuştu.

İNTERNET OLMADIĞI İÇİN YURTTA KALIYOR

Evinde internet altyapısı olmadığı ve derslere devam devam edebilmek için yurtta kaldığını belirten Elektrik Elektronik Mühendisli­ği Bölümü öğrencisi Ekrem Demir, Kovid-19’un herkes gibi kendisini de ekonomik açıdan çok etkilediği­ni söyledi. Yurtta kaldığı için marketten günübirlik alışveriş yapmak zorunda kaldığını anlatan Demir, bu nedenle tüm ürünlerdek­i fiyat artışının görebildiğ­ini dile getirdi. Çoğu işçinin bu dönemde çalışamadı­ğını söyleyen Demir, “Ailemden para istemek zorunda kalıyorum. Yıllardır bu koca kampüsü öğrenciler­e kullanıma hazırlayan işçilerdir. Ailemden dahi para isterken nasıl zora sokuyorum diye düşünüyors­am Hacettepe işçilerini­n de ailelerini düşünüyoru­m. Bu yüzden Kovid-19 gibi bir süreçte nasıl maaş alamazlar diye sormak zorundayım” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: Google Maps
Fotoğraf: Google Maps

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye