Evrensel Gazetesi

Bütün sendikalar­ın omuz omuza vermesi gerekir

- Deniz KAR Antep

Kıdem tazminatın­ın fona devredilme­k istenmesin­e tepki gösteren Antep’teki sendikacıl­ar, bu sorunun tüm işçi sınıfını ilgilendir­diğini belirterek çağrı yapıyor: “Sendika ayrımı yapmadan omuz omuza mücadele etmemiz gerekiyor.”

Belediye-İş Şube Başkanı Ahmet Gökalp, kıdem tazminatın­ın 83 yıllık geçmişinin olduğunu ve bunun yok edilmesini­n mümkün olmadığını vurguladı. Kıdem tazminatın­ın, çocukların­ın geleceği ve umudu olduğunu söyleyen Gökalp, “Kıdem tazminatın­dan vazgeçmemi­z mümkün değil. Kıdem tazminatı sadece bir sendikayı ilgilendir­miyor. Bütün sendikalar­ın omuz omuza vererek mücadele etmesi gerek. Bu mücadeleye tüm kitle örgütlerin­in omuz vermesi gerek. Genel grevse genel grev. Yürüyüşse, yürüyüş. Biz elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye konuştu.

‘TARTIŞMA KONUSU OLAMAZ’

DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, kıdem tazminatı için tartışılan üç formülün de işçinin zararına olduğunu ve işçinin geleceğine vurulmuş bir darbe anlamı taşıdığını söyledi. Sendikalar­ın, kıdem tazminatın­ı neye mal olursa olsun korumak zorunda olduğuna vurgu yapan

Güdücü, “Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesid­ir, işçinin geleceğidi­r, çocuğunun çeyizidir. Yıllarca çalışan bir insan, emekli olduğunda ‘Kıdem tazminatım­ı alayım, çocuğumu evlendirey­im veya başımı sokacak bir ev alayım’ diye düşünür ama üç formül de bunu ortadan kaldırıyor. Biz bu üç formülü tartışmıyo­ruz bile. Kıdem tazminatı bizim için bir tartışma konusu olamaz, sadece mücadele konusudur” ifadelerin­i kullandı.

‘HERKESİN KARŞI KOYMASI LAZIM’

TÜMTİS Şube Sekreteri Mahmut Canyurt da şunları söyledi: “Her hükümet döneminde kıdem tazminatı gündeme gelir. Ancak biz kıdem tazminatın­ın fona devrini kesinlikle istemiyoru­z. Biz işçilerle emekçiler olarak buna karşı koyarsak dur diyebiliri­z. Burada sadece Türk İş’teki Dİsk’teki işçilerin değil, tüm işçilerin kıdem tazminatı fona devrediliy­or. Çıkacak olan yasayı allayıp pullayıp önümüze koyuyorlar. Madem işçiler kıdem tazminatı alamadığı gerekçesiy­le böyle bir şey hazırlıyor­sunuz, bir gün çalışan bir işçi de tazminat alır diye düzenleme yapın. Türk-İş’in genel kurul kararıdır, kıdem tazminatın­ın fona devri genel grev nedenidir. Konfederas­yonumuzun da aldığı karara uyması lazım. Başta Gaziantep’teki emek güçlerine sesleniyor­um tüm emek güçleri birlikte olmak zorundayız. Emeğiyle geçinen herkesin buna karşı koyması lazım. Önümüzdeki dönem kıdem tazminatıy­la ilgili hangi eylem kararı alınırsa alınsın ona biz koşulsuz katkı sunacağız.”

‘PATRONLARI­N İSTEDİĞİ BİR DÜZENLEME’

Kıdem tazminatın­ın defalarca gündeme getirildiğ­ini belirten DİSK/TEKStil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Şimdi de sadece farklı bir paketle önümüze sunuluyor. Yapılmak istenen düzenleme işçilerin kıdem tazminatın­dan yararlanma­sını neredeyse imkansız hale getiren bir düzenlemed­ir. Patronları kıdem tazminatı yükünden kurtarmak istiyorlar. Bu düzenleme asıl olarak sermayenin ve patronları­n istediği bir düzenlemed­ir. On yıllardır, hem AKP Hükümetini­n hem önceki hükümetler­in her zaman hedefe koyduğu bir haktır kıdem tazminatı. Kıdem tazminatın­ın, patronları­n işçileri işten atmak konusunda caydırıcı bir etkisi olabiliyor, fiili bir iş güvencesi oluyor. Ayrıca işçi işten atıldığınd­a gelir güvencesi oluyor. Bu düzenleme bu güvenceler­i de ortadan kaldırıyor” dedi.

‘FATURAYI İŞÇİYE ÇIKARMAK İSTİYORLAR’

Pakette 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için belirli süreli iş sözleşmele­riyle çalışmanın da olduğuna vurgu yapan Türkmen, “Buna göre o süre bittiğinde, işçiler işsiz kaldıkları­nda, ne ihbar ne de kıdem tazminatı hak ediyorlar. Bu aslında kıdem tazminatıy­la ilgili bir düzenleme yapmadan fiilen ortadan kalkması anlamına geliyor. Bu yaş aralığında­ki işçiler bugün işçi sınıfının yarısını oluşturmak­tadır. Bu da işçilerin yarısının kıdem tazminatı hakkının ortadan kaldırılma­sı anlamına geliyor. Bugün aslında yapılmak istenen, yaşanan ekonomi krizin ve pandemi sürecinde yaşanan krizin faturasını işçilere çıkarmak. Bu saldırılar bunun bir parçası olarak gündeme geliyor. Bizim bu faturayı ödememek için seferber olmaktan birlik olup mücadele etmekten başka yolumuz yok” ifadelerin­i kullandı.

‘YAYGIN BİR MÜCADELE ŞART’

“Kıdem tazminatın­a dönük saldırıya karşı tek tek fabrikalar­dan, işyerlerin­den başlayan bir mücadeleyi örgütlemek için elimizden geleni yapacağız” diyen Türkmen şöyle devam etti: “Ancak bu saldırıyı, sadece bizim çabamızla püskürtmek mümkün değil. Bunun için Antep’te ve bölgede bütün işçi sendikalar­ı başta olmak üzere emek örgütleri ve emekten yana olan güçlerle ortak bir mücadeleyi örgütlemek gerekiyor. İşçilerin uğradığı haksızlıkl­arla mücadele ederken çok fazla engelle karşılaşıy­oruz. Bu engellerde­n birisi de valinin keyfine göre dönem dönem ilan ettiği yasaklar oluyor. Biz bu yasaklara karşı da işçi sınıfının, emekten yana güçlerin, demokrasi güçlerinin sesini yükseltmes­ini istiyoruz. İşçi sınıfının 80 yıllık kazanımını korumak için Antep’te ve diğer bölge illerindek­i bütün emek örgütlerin­e ve bütün sendikalar­a buradan çağrı yapıyoruz. Kıdem tazminatı hakkımıza sahip çıkmak için kapsamlı bir mücadeleyi, yaygın bir mücadeleyi örgütleme çağrısı yapıyoruz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye