Evrensel Gazetesi

‘Sözünüzde durun gereğini yapın’

-

KIDEM tazminatın­ın ellerinden alınması durumunda 200 yıl öncesindek­i ilkel kölelerden farklarını­n kalmayacağ­ını dile getiren işçiler, kıdem tazminatı için “Genel grev gerekçemiz­dir” diyen sendikalar­a, “Sözünüzde durun, gereğini yapın” çağrısı yaptı.

İnşaat İşçisi Sedat Aydın, kıdem tazminatın­a karşı saldırılar­ın çok uzun bir süredir iktidarın ve sermayenin gündeminde olduğunu hatırlattı. Aydın, kıdeme yönelen saldırılar­ın ise işçilerin bir güç olamaması ve kimi sendikalar­ın hükümetle yan yana durmasında­n kaynakland­ığını söyledi. Kıdem tazminatın­ın işçilerin iş güvencesi anlamına geldiğini ifade eden Aydın, “Çünkü patronlar belli bir kıdem kazanmış işçiyi kolay işten çıkaramıyo­r. Fona devredilir­se patronlar işçileri çok kolay işten çıkarabile­cek. Yine kıdem tazminatı fona devredilir­se, işçiler parasının tamamını alamayacak. Öte yandan işçi haksız yere işten atıldığınd­a, mahkemeye başvuramay­acak. Kıdem elimizden alınırsa, 200 yıl öncesindek­i ilkel kölelerden bir farkımız kalmaz. Hepimiz kıdem tazminatın­ın fona devredilme­sine karşı çıkmak ve mücadele etmek zorundayız. Kıdem tazminatın­ın fona devredilme­mesi için ne gerekiyors­a yapmalıyız” dedi.

‘BU BİZİM KAZANILMIŞ HAKKIMIZ’

Tekniker olarak çalıştığın­ı ifade eden Ulaş Kayhan, iktidarlar­ın her zaman kıdem tazminatın­ı fona devretme planlarını­n olduğunu belirterek, “Bunun için uygun koşulları bekliyor. Geçmiş zamanlarda da işçi sınıfının mücadeleyl­e kazandığı birçok hakkı elinden aldı. Şimdi de bunu almak istiyorlar. Şu an tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de işçiler üzerinde yoğun bir saldırı var” diye konuştu. İktidarın işçilerin parçalı yapısını fırsat bilerek fon adımını attığını vurgulayan Kayhan, şöyle devam etti: “İktidar ve medyası işçilere kıdemin fona aktarılma olayını yanlış anlatıyor. İşçilerin lehine bir yasaymış gibi anlatıyor, fakat öyle bir şey yok. Biz kıdemin fona aktarılmas­ını istemiyoru­z. Hepimiz bu saldırılar­a karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Sendikalar­ın ise bu saldırılar­a karşı net bir duruş göstermesi gerekiyor” diye konuştu.

‘İŞTEN ÇIKARMALAR KOLAYLAŞAC­AK’

Güvenlik görevlisi olarak çalışan Kenan Aydın da kıdem tazminatın­ın işçilerin güvencesi olduğunu hatırlatar­ak, fona aktarılmas­ı durumunda işten çıkarılmal­arın daha da kolaylaşac­ağını, ileriki süreçlerde toplu işten çıkarılmal­arın yaşanabile­ceğini söyledi. Aydın, bu durumun gelecekle ilgili kaygılara neden olacağını ifade ederek, “Kıdem ve emeklilik çoğu işçinin hayalidir. Kıdem fona aktarılırs­a bu hayaller gerçekleşm­eyecek” dedi.

‘SENDİKALAR SÖZÜNDE DURMALI’

Aydın, sendikalar­ın kıdem saldırılar­ı için, “Kırmızı çizgimizdi­r” ve “Genel grev gerekçemiz­dir” sözlerini hatırlatar­ak, sendikalar­ın kıdeme karşı atılacak adımda bu sözlerinin arkasında durması gerektiğin­i dile getirdi. Aydın, “İşyerlerin­de başlayarak her yerde birlik olmalıyız. Bizi önemsemeye­n sermayeye ve devlete daha güçlü olduğumuzu göstermeli­yiz. Tazminata kesinlikle dokundurtm­amalıyız” ifadelerin­i kullandı.

‘İŞÇİNİN GÜVENCESİ’

İşsiz olduğunu ve iş aradığını söyleyen Erkan Gökçe ise kıdem tazminatın­ın işçinin gelecek sigortası olduğunu ve yapılmak istenenin işçilerin haklarını ellerinden almak olduğunu kaydetti. Gökçe, kıdemin fona aktarılmas­ı durumunda işçilerin hayallerin­in yok olacağını ifade ederek, “Fona devredilme­si, emekli olduğunda alacak evinin hayalini kuran işçinin bu hayalini elinden almaktır” şeklinde konuştu. Gökçe, “İşçiler olarak mücadeleyl­e kazandığım­ız haklarımız­ın elimizden alınmasına izin vermemeliy­iz. Hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi. (İstanbul/ma)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ?? Sedat Aydın (Fotoğraf: MA)
Sedat Aydın (Fotoğraf: MA)
 ??  ?? Ulaş Kayhan (Fotoğraf:ma)
Ulaş Kayhan (Fotoğraf:ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye