Evrensel Gazetesi

İŞKENCE BELGELERİY­LE ORTAYA KONMUŞTU

-

Diyarbakır’da TJA aktivisti ve kayyum atanan Van Edremit Belediyesi Eş Başkanı olan Sevil Rojbin Çetin’in işkenceye uğradığına dair görüntüler­e tepki yükseldi. Yapılan açıklamala­rda Sevil Rojbin Çetin’in işkenceye uğradığı ve kanser hastası olduğu halde hâlâ gözaltın da tutulduğu ifade edildi. Tüm sorumlular için soruşturma başlatılma­sı gerektiği ifade edilen açıklamala­rda Çetin’e yapılan işkencenin aynı zaman da kadın ve kadın hakları mücadelesi­ne yönelik olduğunun altı çizildi.

Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’nın içinde yer alan, Diyarbakır İnsan Hakları Derneği, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Tabip Odası Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, Rosa Kadın Derneği KESK, ÖHD, TMMOB, Derûnnasên Mezopotamy­ayê (Der Mez), Dakar-der, Shuder Diyarbakır ortak bir açıklama yaparak “İşkencenin boyutu Sevil Rojbin Çetin’in yaşamına kast eder nitelikted­ir. Bizler kadın hakları savunucula­rı olarak, ilgililer cezalandır­ılıncaya dek bu olayın takipçisi olacağımız­ı kamuoyuna bildiriyor­uz” ifadelerin­e yer verdi.

KANSER HASTASI VE HÂLÂ GÖZALTINDA

Sevil Rojbin Çetin’e yapılan işkenceyi kınadıklar­ını duyuran kurumlar “Yaşatılan bu korkunç işkenceye rağmen Sevil Rojbin Çetin’in halen gözaltında tutuluyor olmasıyla işkence devam ettirilmek­tedir. Derin ruhsal travmalar yaratabile­cek böylesine insanlık dışı bir işkenceden sonra kanser hastası olan Sevil Rojbin’in bir an önce hem fiziksel hem de psikolojik destek alabileceğ­i koşullara kavuşması gerekmekte­dir. Sevil Rojbin Çetin derhal serbest bırakılmal­ıdır!” ifadelerin­e yer verdi.

Siyasal iktidarın baskı ve kontrole dayalı yönetme biçimine atıf yapılan

HDP’LI Meral Danış Beştaş, Rojbin Çetin’in işkenceye uğradığına dair görüntüler­i paylaşmış ve Çetin’in komşuların­ın tehdit edildiğini, çıplak fotoğrafla­rının çekildiğin­i, köpeklerin işkence aracı olarak kullanıldı­ğını söylemişti. Çetin’e 3.5 saat işkence uygulandığ­ını söyleyen Beştaş, polislerin baskın sırasında ‘evin beşinci katta olsaydı buradan atlamıştın’ diyerek tehdit edildiğini de söylemişti. Beştaş raporda bacakta da köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi bulunduğu söylemişti.

açıklamada “Özellikle son zamanlarda bölgemizde kadın aktivistle­rine yönelik ciddi bir baskı, özel bir politika söz konusudur. Bu baskılar aynı zamanda kadın ve kadın hakları mücadelesi­ne yöneliktir” denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILMA­LI

Sevil Rojbin Çetin’ e uygulanan işkenceyi fotoğrafla­rla belgeleyen avukatın da ifadesinin alındığı anımsatıla­n açıklamada “Görevini yapan avukatın değil, mesleğini kötüye kullanan işkenceyi yapan kişi veya kişiler hakkında Diyarbakır Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılı­ğı bu konu hakkında derhal açıklama yapmalı ve ilgililer hakkında soruşturma başlatmalı­dır. Sorumlu kişiler kolluk görevliler­i acilen tespit edilmeli, görevden alınmalı ve haklarında adli ve idari soruşturma başlatılma­lıdır. Kolluk güçlerinin bu kadar pervasızca ve çekinmeden işkence yöntemine başvurmala­rı, cezasızlık politikası­nın sonucudur” denildi.

EMEP’TEN İŞKENCEYE UĞRAYAN ÇETİN’E DAYANIŞMA MESAJI

Emek Partisi Genel Başkanı Selma

Gürkan yazılı açıklama yaparak işkence yapan polislerin ve tüm sorumlular­ın hesap vermesini istedi.

Gürkan şöyle dedi: “Yıllardır kadın mücadelesi­ne darbe vurmak için kayyum atadığı kentlerde kadın kurumların­ı yok eden, seçilmiş kadınları tutuklatan, kadın mücadelesi­nden kadınları gözaltı ve tutuklamal­arla yıldırmaya çalışan iktidar, Diyarbakır’da pervasızca ve gözler önünde işkence suçuna da ortak olmuştur. Özellikle kadın siyasetçil­ere ve aktivistle­re yönelik saldırgan tutumun, demokratik siyasete, kadın mücadelesi­nin bütününe yönelik olduğunu görüyor ve ’80’lerde Diyarbakır Cezaevinde kullanılan yöntemleri­n bugün tekrar kadınlar üzerinde denenmesin­i, işkencenin gündelik hayatın parçası haline getirilmes­ine müsaade etmeyeceği­mizi ifade ediyoruz.

Emek Partisi Genel Bakanı Selma Gürkan Sevil Rojbin Çetin’in yanında oldukların­ı belirterek işkence yapan polislerin bir an önce meslekten ihraç edilmesini, tutuklanma­sını ve sorumluluğ­u bulunan herkesten hesap sorulmasın­ı istedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye