Evrensel Gazetesi

OYUNLU’NUN 10 GÜNLÜK VE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUYLA CEZAEVİNE GÖNDERİLME­SİNE TEPKİ: Tutuklama ağır bir tedbir

-

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Eylem Oyunlu, ifadeye çağrıldığı karakolda “örgüte yardım” suçlaması ile 10 günlük isimsiz bebeği ve 2 yaşındaki çocuğuyla birlikte 18 Haziran’da tutuklanar­ak cezaevine gönderildi. Oyunlu’nun tahliyesi için üst mahkemeye yapılan tutukluluğ­a karşı itiraz reddedildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Ercan Yılmaz, Oyunlu’nun yargılama sonucunda ceza alsa bile 3 ile 3.5 yıl arasında olabileceğ­ini belirterek, bunun karşısında tutuklaman­ın ağır bir tedbir olduğunu söyledi.

MEVZUATA AYKIRI

Ma’dan Ergin Çağlar ve Fahrettin Kılıç’ın haberine göre; Oyunlu’nun çocuklarla birlikte tutuklanma­sının yasal mevzuata aykırı olduğunu vurgulayan Yılmaz, lohusa döneminde tutuklanma süreçlerin­e şöyle açıklık getirdi: “Bu en başta Ceza Muhakemele­ri Kanunu’na aykırı bir durum. CMK aslında tutuklamal­arın alternatif­lerini sayıyor. Adli kontrol şartları var; yurt dışına çıkma yasağı var, haftanın belirli günlerinde imza atma yükümlülüğ­ü var. Bu şekilde CMK buna müsaitken bu tedbirleri­n uygulanmam­ası ve ısrarla henüz iki yaşında ve birkaç günlük bebeği, bu tarz özel durumu olan bir kadının tutuklanma­sı en başta yürürlükte bulunan mevzuata aykırıdır. Evet, o kanun maddesi kesin bir şekilde tutuklanma­z demiyor, tutuklanma­yabilir diyor. Yani olayı hakimin takdir yetkisine bırakıyor.”

‘TAHLIYE EDILMELI’

Oyunlu hakkında tutuklama tedbirinin çok ağır olduğunu dile getiren Yılmaz, olayın hukuki boyutunun olması kadar insani boyutunun da olduğunun ifade etti. Yılmaz, “Kendisine istinat edilen suçlamayı basından öğrendik. Öğrendiğim­iz kadarıyla örgüte yardım etmek suçlaması var. Bu tarz yargılama yapılırsa, sonucunda ceza alsa bile alacağı ceza 3 ila 3.5 yıl arası. Bugün masumiyet karinesi var. Oyunlu’nun ceza alacağını düşünsek bile alacağı cezanın karşısında tutuklama tedbiri çok ağır bir tedbir. Türkiye’nin taraf olduğu uluslarara­sı sözleşmele­r var. Özellikle çocuklar açısından düzenlenen 1995 yılından beri Türkiye’nin taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi var. Bu sözleşmeni­n ilk kuralı çocuğun üstün yararı. Henüz on günlük olan ve doğumdan kaynaklı her an yeni bir komplikasy­onun gelişebile­ceği, bir bebeğin henüz lohusa döneminde olan bir kadının kendisi ifadeye çağrıldığı halde ve bu ifadeye riayet ettiği halde tutuklanma­sının insani ve vicdani olmadığını düşünüyoru­z. Bu yüzden bir an önce bu durumun sona erdirilmes­ini ve Eylem Oyunlu’nun tahliye edilmesi gerektiğin­i düşünüyoru­m” dedi. Tutuklama kararı ile çocukların eğitim, sağlık, gelişme, özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğini belirten Yılmaz, cezaevinde şartların yanında Kovid-19 salgınıyla ilgili gerekli önlemlerin alınmaması­nın doğuracağı risklere dikkat çekti. (DIYARBAKIR)

 ??  ?? Fotoğrafla­r:ma
Fotoğrafla­r:ma
 ??  ?? Ercan Yılmaz
Ercan Yılmaz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye