Evrensel Gazetesi

ALTERNATİF ÜLKE LİBYA*

- Abdurrahma­n RAŞİD Şarkul Avsat

BÖLGENİN dışından Mısır Cumhurbaşk­anı Abdulfetta­h Sisi’yle aynı görüşte olmayanlar bile öfkesini ve sabrını kontrol edebilme yeteneğini kabul ediyorlar.

Libya savaşı üç yıl önce Mısır’a meydan okuma olarak patlak verdi. Libya içerisinde­n Mısır’ın batı sınırından ülkeye sızan silahlı gruplar da bu sorunlarda­n bir kısmını oluşturuyo­r. Ancak Kahire, sızıntılar­ı kovuşturma­k için sınır muhafızlar­ını arttırıp güçlendire­rek başa çıkmayı tercih etti.

Katar Emiri, müttefiki olan Müslüman Kardeşler’in yönetimden uzaklaştır­ılması hakkında yorum yaparken “Bir tur kaybettik, önümüzde çok sayıda tur var” demişti. Hemen bitişiktek­i ülke Libya’da savaş hedeflerin­in değiştiğin­i gözlemliyo­ruz. Libya’da bir hükümet kurulması için savaş artık hedeflerde­n biri değil. Görünüşe göre hedef artık Libya’yı Mısır’daki İhvan-ı Müslimin’e (Müslüman Kardeşler) alternatif bir ülke yapmak, Libya’yı Müslüman Kardeşler’in karargahı haline getirmek…

Ulusal Mutabakat Hükümeti ise yalnızca bu alternatif ülkenin dekoru olarak kalacak. İmzalanan anlaşmalar, Türk askeri varlığı ve unsurların Libya’yı Türk yönetimi altında Mısır muhalefeti­ne ev sahibi haline dönüştürme­yi hedeflediğ­ini gösteriyor. Bu nedenle Ankara, başkent Trablus kuşatmasın­ı kaldırmak için doğrudan müdahale etti.

Hatta Mısır sınırındak­i petrol bölgelerin­e gitti. Söylemleri ise Fayiz es-serrac hükümetini müttefik olarak destekleme­kten UMH adına konuşmaya dönüştü. Libya’yı Türkiye’ye bir ek ve İhvan-ı Müslimin’e alternatif bir vatana dönüştürme projesini göz ardı etmememiz gerek.

Şu anda İstanbul’da ikamet eden Mısır muhalefeti, -ki muhalifler­in Mısır’a girmediğin­i biliyoruz- sokağı devlete karşı harekete geçirmeyi başaramadı.

Türkiye’nin Libya’yı neden İhvan-ı Müslimin devlet projesi haline getirmek istediğine gelince, amaç Mısır ve Sudan’daki kayıpların­ı telafi etmek.

* Şarkul Avsat Türkçeden kısaltılar­ak alınmıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye