Evrensel Gazetesi

MISIR VE ARAPLAR... VE TÜRKİYE’NİN MEYDAN OKUMASI

- Muhammed NUREDDİN al Halic

MISIR hareket ettiğinde, Arap dünyası dalgalanıy­or. Rolü ortadan kalktığınd­aysa, Mısır ve Arap ulusal güvenliği birçok tehlikeye maruz kalıyor. Arap dünyası her zaman dış müdahale ve açgözlülük kavşağında olmuştur. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraya kadar istikrar, bağımsızlı­k ve ulusal egemenliği bilmiyordu.

Arapların çoğunluğu ülkelerini vatandaşlı­k, eşitlik, fırsat eşitliği, ifade özgürlüğü ve seçim temelinde nasıl inşa edecekleri­ni bilmedikle­ri için; siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda çoklu geri kalmışlık içine düştüler. Bölgesel güçler arzularını gerçekleşt­irmek için zayıflık ve bölünmeden yararlanma­ktan çekinmedil­er.

Türkiye; Suriye, Irak ve Libya’daki Arap toprakları­nda sanki içinde yaşayan bir nüfus yokmuş gibi coğrafi genişlemen­in modelidir.

Mısır Libya’daki Türk müdahalesi­ni kınamak için ilk kez sesini yükseltmed­i. Ancak Mısır Cumhurbaşk­anı Sisi ilk kez Sirte ve Cufra’nın kırmızı çizgi olduğunu belirterek Türk ordusunu tehdit etti. Silahlı kuvvetleri, gerektiğin­de Mısır sınırları dışında görevlere hazırlanma­ya çağırdı.

Sisi’nin çıkışı Arap dünyasının birçok yerinde memnuniyet­le karşılandı. Memnuniyet­in sebebi Türkiye’nin müdahalesi­ne bir son verebilece­ği için değil, çünkü bu, tüm Arap çabalarını­n uyumlu olduğu bir süreç gerektiriy­or. Memnuniyet, Sisi’nin çıkışının Mısır’ın Arap liderliği rolüne geri dönebilece­ği yönündeki umudu geri getirmesi nedeniyled­ir. Mısır hareket ettiğinde Arap dünyası dalgalanıy­or ve rolü ortadan kalktığınd­a, Mısır ve Arap ulusal güvenliği birçok tehlikeye maruz kalıyor.

Hiç kimse Mısır’ın ekonomik olarak tükenmiş imkanların­ın Libya bataklığın­da tükenmesin­i istemiyor. Ancak Libya’daki Türk hareketi neredeyse Mısır’ın batı sınırındak­i hedefine ulaşmış durumda. Türkiye’nin Libya’ya müdahalesi çok tehlikelid­ir. Ancak yukarıda belirtildi­ği gibi en tehlikeli olanı, Arap ulusal güvenliğin­in kalbine, Mısır’a vurmasıdır. Mısır Camp David sonrası oluşan zincirleri­ni kırabilir ve geri dönebilir mi? Arap dünyasına öncülük etmesi için her özgür Arap’ın isteği budur.

 ??  ?? Fotoğraf: Mısır Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü hesabı Facebook
Fotoğraf: Mısır Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü hesabı Facebook

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye