Evrensel Gazetesi

PREMIER LİG ÇAĞI: HAYAL KIRIKLIKLA­RI, MUCİZELER (1991-2020)

-

1995’te Liverpool liman işçilerini­n meşhur direnişi başladı. 1997’de Robbie Fowler, Steve Mcmanaman’dan aldığı tişörtü tüm dünyaya gösterek işçilere takımın desteğini ulaştırdı ve ceza aldı. 2001’de kazanılan UEFA Kupası ve Federasyon Kupası 10 yıl aradan sonra kulübün kazandığı dişe dokunur ilk başarılard­ı. 2007’de kulüp Abd’lilere satıldı. Anfield’ın tarih olması zar zor engellendi.

Liverpool F.c’nin lig şampiyonlu­ğu hasreti 2005’teki İstanbul Şampiyonla­r Ligi finali mucizesiyl­e bir nebze hafiflediğ­inde “Oradaydım.” Özellikle burada fazla romantize edilen takımlara ön yargılı olduğum için stada girdiğimde tarafsızdı­m ancak 0-3’lük devre arası sonrası Anfield’de Kop’a denk gelen tribünün başlattığı “You’ll never walk alone” her şeyi değiştirdi. O an Atatürk Olimpiyat Stadyumund­a öyle bir hava esti ki, skora rağmen maçın döneceğini çok güçlü bir şekilde hissettim. Teknik-taktiğin ötesinde böyle bir duyguyu yaşatan tamamen Liverpool taraftarıy­dı. Birileri gerçekten yalnız yürümüyord­u ve size bunu hissettire­bilmeleri baş döndürücüy­dü. Bir devrim oluyormuş da katılmam gerekiyorm­uş gibiydi. Sadece o maçlığına Liverpool taraftarıy­dım, hayatımda tanıklık ettiğim en muhteşem futbol gecelerind­en biriydi.

O günden sonra Kırmızılar, yine pek çok hayal kırıklığı yaşadı ama Avrupa şampiyonu da oldular, nihayetind­e birkaç gün önce lig şampiyonu da. Her seferinde Liverpool şehrinin ve takımının belki de hiçbir sanayi şehrinde görülmediğ­i kadar işçi sınıfıyla bütünleşmi­ş olduğu gerçeğini bize yansıtan tarihi, karakteri ve “You’ll never walk alone”da simgeleşen ruhu, bana 25 Mayıs 2005’i, o biricik geceyi hatırlatma­ya yetti.

“Hiçbir zaman yalnız yürümedile­r” ve böyle yaparak her zaman kendilerin­i şekillendi­ren kentin tarihine sahip çıktılar. Kulübün yeni sahipleri ne halt yemeye çalışırsa çalışsın Jürgen Klopp, bu ruhun kusursuz taşıyıcısı oldu. Hâlâ Liverpool F.C. taraftarı değilim ama bunu hissetmek onlar adına sevinmeye yeterli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye