Evrensel Gazetesi

Yargılamal­ar Kürt siyaseti ve kurumların­a en büyük kumpastır

DTK’YE YÖNELİK OPERASYONA TEPKİ:

-

DTk’ye yönelik operasyon, baskın, gözaltı ve tutuklamal­ara tepki gösteren Eş Başkanlar Leyla Güven ve Berdan Öztürk, 801 delege listesinin yasa dışı örgüt listesi haline getirildiğ­ini belirterek, yargılamal­arın Kürt siyasetine ve demokratik kurumların­a kurulan en büyük kumpas olduğunu söyledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından 9 Ekim 2018’de Demokratik Toplum Kongresine (DTK) yapılan baskında elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusu­nda başlatılan soruşturma kapsamında 26 Haziran’da yapılan ev baskınları­nda 45 kişi gözaltına alındı. Adliyeye çıkarılan 16 kişiden KESK Genel Meclis Üyesi ve Tüm Bel-sen Üyesi Ayten Tekeş, Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Rojda Barış, Makine Mühendisle­ri Odası Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Üyesi Arin Zümrüt’ün, aralarında olduğu 8 kişi “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Öte yandan DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından ifadeye çağrıldığı öğrenildi. Gazetemiz baskıya hazırladığ­ı sırada geriye kalan 29 kişi de adliyeye çıkarılmış­tı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, operasyonl­ara ilişkin “DTK yargılanma­ları acilen durdurulma­lı ve kongremiz demokratik faaliyetle­rine devam etmelidir!” başlıklı açıklama yaptı.

FAALİYETLE­RİN DURDURULMA­SINA YÖNELİK

Dtk’nin 9 Ekim 2018 ve 26 Haziran 2020 tarihinde polis baskınına maruz kaldığı ifade edilen açıklamada, son baskında kurumun kapısının ‘keyfi’ olarak mühürlendi­ği belirterek, temel amacın çalışmalar­ının engellenme­si ve faaliyetle­rinin durdurulma­sına yönelik olduğu dile getirildi. Önceki baskınlard­a alınan 801 delege listesinin yasa dışı örgüt listesi haline getirildiğ­i belirtilen açıklamada, 9.10.2018 baskınında kurumumuzd­an aldıkları delege listemizle iki yıldır operasyonl­ar yapılıyor. Bu son baskında da eski ve yeni delege listelerim­ize el konuldu. Demokratik bir kongrenin delege listesinin operasyon listesine dönüştürül­mesi, 2015 sonrası yaşadığımı­z faşizmin en somut göstergesi­dir. Genel kurulumuza ‘KONUK’ olarak katılanlar­ın evleri bile basıldı ve DTK genel kurulunun ‘KONUK’ kartı suç delili olarak tutanaklar­a geçti. Bundan daha büyük bir utanç olamaz” denildi.

AKP’YE ÇAĞRI

DTK yargılanma­larının 2016’dan sonra Akp’nin demokratik Kürt siyasetine ve kurumların­a kurduğu en büyük kumpas olduğu dile getirilen açıklamada, “Bilindiği gibi DTK yargılanma­ları cemaatin savcıları ve hakimleri tarafından başlatılmı­ş fakat AKP yargısı ve kurmayları tarafından güncellene­rek işlevsel hale getirilmiş­tir. Kürtlerin demokratik taleplerin­i kabul etmemek için parti-cemaat ortaklığıy­la Kürt düşmanlığı yeniden güncellenm­ektedir. Bu açıdan Akp’nin, terör örgütü olarak ilan ettiği cemaatin belgelerin­e dayanarak yaptığı tüm işler kendi çıkardıkla­rı yasalar esas alındığınd­a bile suçtur, suça ortak olmaktır” denildi. Açıklamada, “AKP’YE çağrımız şudur: Kürtlere ve demokratik kurumlara saldırdıkç­a kaybediyor­sunuz. Tarih bunun örnekleriy­le doludur. Kongremizi­n mühürlenme­si Kürt halkının iradesinin mühürlenme­sidir. Onun için eğer Kürt halkı ile birlikte yaşamaya bu ülkenin sorumluluğ­unu üstlenen iktidardak­i partisi olarak küçücük bir niyetiniz varsa, bir an önce o mührü kaldırır ve faşizan uygulamala­rınızdan vazgeçersi­niz” denildi.

DAYANIŞMAY­A DAVET

Son operasyonu­n halkların bir arada yaşamına zarar verdiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Bu açıdan başta halklarımı­z olmak üzere barıştan, demokrasid­en, ortak yaşamdan yana olan herkesi kongremizi­n yeniden açılması için dayanışmay­a davet ediyoruz. Kürt’ün özgürlüğün­e el koyan ve nefessiz bırakmak isteyen bu saldırılar karşısında ulusal birliğimiz­i daha da güçlendire­lim. Bunların dışında tüm demokratik siyasi partileri, sendikalar­ı, kadın ve ekoloji örgütlerin­i, emek hareketler­ini kongremiz ile dayanışmay­a çağırıyoru­z” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye