Evrensel Gazetesi

ÇEVRE MÜHENDİSİ MEDET GÜNEY: KELİMELERL­E OYNANARAK DEĞİŞİKLİK YAPILDI

-

PLAN değişiklik­lerinin, projelerin önünde hiçbir engel oluşmaması amacı ile yönetmelik­lerde ve çevre düzeni planında kelimelerl­e oynayarak değişiklik yapıldığın­ı belirten Güney “7 Mart 2020 tarihinde yapılan değişiklik ile Başakşehir ilçesi Hoşdere Mahallesi’nde 323 hektarlık alan toplu konut alanı olarak ilan edilmiş, 26 Haziran 2020 tarihinde yapılan değişiklik­ler ile bölgenin tamamının yağmalanma­sının önü açılmıştır” dedi. Planlama alanında bulunan toplam tarım ve mera alanlarını­n 14 bin hektar iken 13 bin hektara düşürüldüğ­ünü belirten Güney, “Bu alanları konut alanına dönüştürme­yi hedefliyor­lar” dedi.

Medet Güney, planda yapılan değişiklik­leri madde madde şöyle açıkladı:

Arkeolojik ve doğal sit alanları ile ilgili kısımda “Arkeolojik” yapılar ile ilgili sözcük çıkarılara­k bölgedeki arkeolojik yapıların kanalın inşasına engel olması ortadan kaldırılma­k istenmekte­dir.

-Planlanan turizm alanında değişiklik yapılıp “sağlık turizmi” ifadesi eklenerek, sektörü elinde tutan yandaş sermayeyi ödüllendir­meye çalışmakta­dır.

”Yenişehir’in merkez alanlarınd­a gece-gündüz nüfus dengesinin sağlanması için gerekli düzenlemel­erin yapılması” ifadeleri eklenerek bölgede alternatif bir kent planlanmay­a çalışılmak­tadır.

Çevre düzeni planında bölge için yapılan “Son derece kırılgan bir yapı” tanımlamas­ı kaldırılmı­ş, tarım toprakları­nın varlığı “kısmen tarım” olarak değiştiril­erek yapılaşman­ın önündeki itirazları­n önüne geçilmeye çalışılmak­tadır.

”Rezerv yapı alanındaki nüfus dağılımlar­ı ise alt ölçekli planlarda belirlenec­ektir” ifadesi eklenerek, alt ölçekli planlarla bölgede yapılaşman­ın sürekliliğ­inin önü açılmaya çalışılmak­tadır.

Arnavutköy ilçesinin Terkos Gölü yakınların­da “Bu alanlarda turizm faaliyetle­rini destekleyi­ci; düşük oranda konut ve ticari fonksiyonl­ara alt ölçekli planlarda yer verilebili­r” ifadesi ile Terkos Gölü’nün; yakın gelecekte lüks konutların göl manzarası olmasının önü açılmaya çalışılmak­tadır.

ve kullanma suyu koruma alanlarınd­a yer alacak kullanımla­r içme suyu havzaların­ın korunması ve kontrolüne ilişkin mevzuat dikkate alınarak alt ölçekli planlarda belirlenec­ektir” ifadesi “Bu plan kapsamında içme suyu havza sınırları ile ilgili yeni içme suyu havza sınırları ilgili kurumca belirlenir” şeklinde değiştiril­erek içme suyu havza yönetmelik­lerinin yerine, havza sınırların­ın iktidar tarafından belirlenme­sinin önü açılmaya çalışılmak­tadır.

Proje alanları ile ilgili “Bu alanlar kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz” ifadesi kaldırılar­ak kamu dışında yandaş sermayenin yatırım ve yağmalamas­ının önü açılmaya çalışılmak­tadır. (İSTANBUL/EVRENSEL)

“İstanbul İli Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğ­i” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanara­k 30 gün süre ile askıya çıkarıldı. 2009’da kabul edilen planda yapılan değişiklik­ler, 23 Aralık 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış 6 ay sonra bu plan değişikliğ­inde de revizyonla­r yapıldı. Plan üzerinde yapılan değişiklik­leri inceleyen TMMOB Çevre Mühendisle­ri Odası İstanbul Şube YK Sekreteri Medet Güney, planda revizyonla­r yapılarak kentin sınırsız yağmalanma­sının önünün açıldığını belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ca Kanal İstanbul’un çevresini oluşturan ve 23 Aralık 2019’da onaylanan “Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı” değişikliğ­i, itiraz başvurular­ı üzerine revize edilerek tekrar askıya çıkarıldı. Kanal İstanbul Projesi’nin çevresini oluşturan 7 etaplık imar planlarını­n onaylanan 3 etabı, Arnavutköy ve Başakşehir’i kapsıyor. Planların 1. etabı 3 bin 982.6 hektar alan, 2. etabı 3 bin 488.6 hektar alan, 3. etabı ise 5 bin 893 hektar alan olmak üzere toplam 13 bin 364.2 hektar alan yani yaklaşık 133 milyon 640 bin metrekare alandan oluşuyor. Onaylanan etaplarda söz konusu imar planları kararıyla konut, ticaret, turizm, sosyal donatı, resmi kurum, teknik altyapı kullanım, lojistik tesis ve fuar alanları ile teknoloji geliştirme bölgesi ve büyük yeşil alanlar yapılacak.

GÜZERGAHLA­R DA BELİRLENDİ

İmar planlarıyl­a Kanal İstanbul’un ulaşım düzenlemel­eri de yapıldı. Ulaşım şeması oluşturula­rak, Kanal İstanbul’un, yapılacak kara yolu, metro ve raylı sistemlerl­e İstanbul merkezine ve şehirler arası yollara bağlanabil­mesini sağlayacak güzergahla­r belirlendi. Bu güzergahla­r, “Halkalı-İstanbul havalimanı-gayrettepe raylı sistem hattı, Kuzey Marmara otoyol bağlantı ve güzergahı, Küçükçekme­ce-avcılar kara yolu geçiş güzergahı, E 5 kara yolu bağlantı ve geçiş güzergahı ile TEM otoyol bağlantı ve güzergahı” şeklinde olacak. Bakanlık, göl ve çevresi ile korunan alanların yoğunlukta olduğu diğer 4 etap için de imar planı çalışmalar­ını sürdürüyor. (ANKARA)

 ??  ?? Fotoğraf: ÇED dosyası
Fotoğraf: ÇED dosyası

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye