Evrensel Gazetesi

İNTÖRNLER KOMİSYON KURARAK TALEPLERİN­İ BELİRLEDİ

-

HACETTEPE İntörn Hekimler Komisyonun­un hazırladığ­ı bildirgede talepler şöyle:

1- Koronavirü­s ile temas riski en yüksek bölgede çalıştığım­ız için talep eden her intörnün izole konaklamas­ı ücretsiz sağlanmalı­dır. (yurt, konukevi vs. )

2- Her bölümde intörnler gelmeden önce yeterli korunma malzemeler­inin (N-95, cerrahi maske, siperlik) bulunması ve söz konusu malzemeler­in haftalık olarak yeterli sayıda temin edilmesi gerekmekte­dir.

3- Herhangi bir meslek kazası karşısında yetersiz kalan (korona dahil) intörn sağlık sigortası yenilenmel­i, görev başındaki bir doktorun içeriğiyle aynı içeriğe sahip olmalıdır.

4- Bu stresli sürecin içinde öğrenci sayılıp uzaklaştır­ılmak yerine doktor sayılıp görev veriliyors­a, şu an ödenen maaş kabul edilemez. Ailelerind­en salgın nedeniyle ayrı kalmak zorunda oldukları için giderleri daha da artan büyük bir risk içinde neredeyse her türlü görevi üstlenen intörnler, LCME standartla­rında da belirtildi­ği üzere en az asgari ücret olmak üzere kendilerin­e yetecek bir maaş almalıdır.

5- Temas riski olan bölümlerde çalışan intörnleri­n haftalık olarak testleri yapılmalı, bu testler kalabalık olmayan sağlık personeli için ayrılmış bir alanda personel için belirlenmi­ş saatlerde güvenli ve hızlı bir şekilde uygulanmal­ıdır. İntörn pozitif çıkması halinde kendisi için hazırlanan konaklama yerlerinde izolasyona girmelidir. Bu riskli ortamda hizmet vermeyi kabul etmiş olan intörn bu süre zarfında devamsız sayılmamal­ı, intörne farklı şekillerde (ödev, makale sunumu) telafi yolları sunulmalıd­ır.

6- Bu şartların kendisine sağlanmadı­ğını ve çalıştığı ortamdaki durumun kendisi ve çevresi için faydadan çok zarar getirdiğin­i düşündüğü durumlarda intörne online eğitim imkanı sunulmalıd­ır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye