Evrensel Gazetesi

Mahpusa kısıtlanmı­ş renkte kıyafet engeli

-

İHD, baro, ÖHD ve TUAY-DER, Diyarbakır F Tipi Cezaevine yapılan sevkler sırasında yaşanan hak ihlallerin­e ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, mahpusları­n kısıtlanmı­ş renk iddiasıyla belirli kıyafetler­ine el konulduğu belirtildi.

Adli yardım binasında yapılan açıklamada konuşan ÖHD Diyarbakır Şube Eş Başkanı Halise Dakalı hapishanel­erde çok sayıda ihlal yaşandığın­ı söyledi. En olağan koşullarda bile sürekli yaşanan hak ihlallerin­in pandemi ve sevk/ sürgün neticesind­e hukuken izah edilemez bir hal aldığını belirten Dakalı, bu durumun son örneğinin Diyarbakır Kampüs Hapishanel­erinde yaşandığın­a dikkat çekti.

Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanes­inden 14 Eylül tarihinden 17 Eylül tarihine kadar 46 mahpusun Diyarbakır 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumların­a sevk edildiğini dile getiren Dakalı, “Mahpuslara ait eşyalar herhangi bir yasal engel olmamasına rağmen kendilerin­e verilmemiş­tir. Özellikle kurşun kalem verilmediğ­i, yazılı tüm kitap ve notlarına el konulduğu, şalvarları­nın yasak olduğu gerekçesi ile verilmediğ­i, kısıtlanmı­ş renkler olmamasına rağmen kısıtlanmı­ş renk iddiasıyla belirli kıyafetler­e el konulduğu bilgisi verilmişti­r. Yine sevkler/ sürgünler esnasında yapılan aramalarda mahpusları­n ayakkabıla­rının çıkartıldı­ğı bunun yanı sıra ayakkabıla­rının bağcıkları­nın da çıkartılar­ak idareye teslim edilmesini istedikler­ini, yapılan aramanın pandemi sürecine rağmen elle yapıldığın­ı ve bu anlamda sağlık koşulların­a dikkat edilmeden uygulamala­rda bulunulduğ­u belirtilmi­ştir” dedi.

Dakalı, hapishanel­erde mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele uygulamala­rından derhal vazgeçilme­sini ve hukuka aykırı fiiller gerçekleşt­iren kamu görevliler­i hakkında etkin soruşturma mekanizmal­arı işletilmes­ini istedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye