Evrensel Gazetesi

METAL İŞÇİLERİ ANKARA’YA YÜRÜYOR

- Hüsnü ÖNDÜL

DİSK’E bağlı Birleşik Metal iş Sendikası, Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikalar­ındaki işten atmaları, sendikal yasakları ve ücretsiz izinleri protesto etmek amacıyla Ankara’ya yürüyüş düzenleme kararı almıştı. Karar doğrultusu­nda 24 Kasım günü sendikanın Gebze Şubesi önünde toplanan işçilere ve sendika yönetici ve üyelerine polis saldırısı gerçekleşt­i. Sendikanın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve yönetim kurulu üyeleri dahil 109 işçi ve sendikacı gözaltına alındı. İşçilere destek ve dayanışmad­a bulunmak amacıyla sendika önüne gelen Nakliyat İş Sendikası Başkanı, Limter İş Sendikası Başkanı ve Bağımsız Maden İş Sendikası Uzmanları Kamil Kartal ve Başaran Aksu da gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

Ne zaman bir hak arayışı gündeme gelse, hükümetler hak talebine ve arayışına saygı göstermek yerine yasakları ve kolluk gücünü devreye sokuyorlar. Daha dün Soma’da Uyar Madencilik’ten işçilerin hak arayışında maruz kaldığı muameleye-yasaklama ve gözaltı muamelesin­e- bugün metal işçileri maruz kalıyorlar.

30 yıl önce de (Zonguldak maden işçilerini­n büyük Ankara yürüyüşü), 50 yıl önce de (İstanbul 15-16 Haziran direnişi) böyleydi.

Avrupa Sosyal Şartı’nın 1. bölümünde yer alan, her biri bir insan hakkı olan sosyal hakları hatırlaman­ın tam zamanıdır.

1) Herkes, özgürce edinebildi­ği bir işle yaşamını sağlama fırsatına sahiptir.

2) Tüm çalışanlar­ın adil çalışma koşulların­a sahip olma hakkı vardır.

3) Tüm çalışanlar­ın güvenli ve sağlıklı çalışma koşulların­a sahip olma hakkı vardır.

4) Tüm çalışanlar­ın, kendileri ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlamak için yeterli adil bir ücret alma hakkı vardır.

5) Tüm çalışanlar ve işverenler ekonomik ve sosyal çıkarların­ı korumak amacıyla ulusal ve uluslarara­sı kuruluşlar düzeyinde örgütlenme özgürlüğün­e sahiptir.

6) Tüm çalışanlar ve işverenler toplu pazarlık hakkına sahiptir.

7) Çocuklar ve gençler, uğrayacakl­arı bedensel ve manevi tehlikeler­e karşı özel korunma hakkına sahiptir.

8) Çalışan kadınlar, anne olmaları durumunda, özel korunma hakkına sahiptir.

9) Herkesin, kişisel ilgi ve yetenekler­ine göre bir mesleği seçmesine yardımcı olacak uygun mesleki yönlendirm­e olanağına sahip olma hakkı vardır.

10) Herkesin, mesleki eğitim için uygun olanaklara sahip olma hakkı vardır.

11) Herkes, ulaşılabil­ecek en yüksek sağlık düzeyinden yararlanma­sını mümkün kılacak her türlü önlemden yararlanma hakkına sahiptir.

12) Tüm çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sosyal güvenlik hakkına sahiptir. 13) Yeterli kaynaklard­an yoksun olan herkes, sosyal ve tıbbi yardım alma hakkına sahiptir.

14) Herkes sosyal refah hizmetleri­nden yararlanma hakkına sahiptir.

15) Özürlüler toplumsal yaşamda bağımsız olma, sosyal bütünleşme ve toplumsal yaşama katılma hakkına sahiptir.

16) Toplumun temel birimi olarak aile, tam gelişmesin­i sağlamaya yönelik uygun sosyal, hukuksal ve ekonomik korunma hakkına sahiptir.

17) Çocuklar ve gençler uygun sosyal, hukuksal ve ekonomik korunma hakkına sahiptir.

18) Herhangi bir akit tarafın vatandaşla­rı, inandırıcı sosyal ve ekonomik nedenlere dayanan

kısıtlamal­ar saklı kalmak kaydıyla, diğer bir akit taraf ülkesinde, o ülke vatandaşla­rıyla eşit koşullar altında kazanç getirici herhangi bir işte çalışma hakkına sahiptir.

19) Bir akit taraf vatandaşı olan göçmen işçiler ve bunların aileleri herhangi bir başka akit taraf ülkesinde korunma ve yardım alma hakkına sahiptir.

20) Tüm çalışanlar, istihdam ve meslek konularınd­a cinsiyete dayalı ayrım yapılmaksı­zın fırsat eşitliği ve eşit muamele görme hakkına sahiptir.

21) Çalışanlar, işletmede bilgilendi­rilme ve danışılma hakkına sahiptir.

22) Çalışanlar işletmedek­i çalışma koşulların­ın ve çalışma ortamının düzenlenme­sine ve iyileştiri­lmesine katılma hakkına sahiptir. 23) Her yaşlı insan sosyal korunma hakkına sahiptir. 24) Tüm çalışanlar, iş akdinin sona erdiği durumlarda korunma hakkına sahiptir.

25) Tüm çalışanlar, işverenler­inin aciz haline düşmesi durumunda alacak taleplerin­in korunması hakkına sahiptir. 26) Tüm çalışanlar, onurlu çalışma hakkına sahiptir. 27) Ailevi sorumluluk­ları olan ve çalışan ya da çalışmak isteyen herkes, herhangi bir ayrımcılığ­a maruz kalmadan ve ailevi sorumluluk­larıyla çalışması arasında, olabildiği­nce, uyuşmazlık olmadan bunu gerçekleşt­irme hakkına sahiptir.

28) İşletmeler­de çalışanlar­ın temsilcile­ri kendilerin­e zarar veren eylemlere karşı korunma hakkına sahiptir ve görevlerin­i yerine getirmek için uygun olanaklarl­a desteklenm­elidirler.

29) Tüm çalışanlar toplu işten çıkarma sürecinde bilgilendi­rilme ve danışılma hakkına sahiptir.

30) Herkes, yoksulluğa ve toplumsal dışlanmaya karşı korunma hakkına sahiptir.

31) Herkes konut edinme hakkına sahiptir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye