Evrensel Gazetesi

Bursa’nın haritası kıpkırmızı

-

BURSA’DA vaka sayılarınd­aki artış, hayat eve sığar (HES) uygulaması­na da yansıdı. Uygulamada­ki verilere göre, kentteki vaka sayılarını­n özellikle son 3 ayda artmasıyla risk haritasını­n rengi kırmızıya döndü. Bu durumdan tedirgin oldukların­ı dile getiren Bursalılar, tedbirleri­n arttırılma­sını istiyor. (BURSA)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında koronavirü­s salgınına ilişkin aylar sonra ülkedeki vaka sayılarını açıkladı. Bakan Koca, açık test politikası­na geçtikleri­ni söyleyerek günlük vaka sayısının 28 bin 351 olduğunu söyledi. Böylece sağlık meslek örgütlerin­in ülke genelindek­i vaka sayılarını­n açıklanan resmi rakamlarda­n kat be kat fazla olduğuna dair itirazları da bizzat Bakan Koca tarafından doğrulanmı­ş oldu.

‘AĞIR TEDBİRLER GELEBİLİR’

Birçok ülkenin aksine Türkiye’nin sağlık sisteminin pandemiyi sürpriz olarak karşılamad­ığını belirten Bakan Koca, hayatın her yönüne yönelik tedbirler uyguladıkl­arını savundu. Önümüzdeki günlerde test kapasitesi­ni 200 binli rakamların üzerine çıkaracakl­arını belirten Koca, salgındaki ağır tabloyu ise birçok ilde “15 ilde vakalarda yüzde 50-100 arasında artış var” diyerek açıkladı. Tedbirlere tavizsiz bir şekilde uyumla artışı durdurabil­eceklerini ileri süren Koca “Geçen hafta alınan tedbirleri­n etkisini takip ediyoruz. Bu tedbirler etkili olmazsa daha ağır kısıtlamal­arın yapılması kaçınılmaz olacak” uyarısını yaptı.

‘3. ZİRVEYİ YAŞAYAN İLLER VAR’

Ülkenin batı yakasında hızlı artışlar olduğunu bazı illerin 3. zirveyi yaşadığını ifade eden Koca “İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa bu iller arasında” dedi. İzmir’de ciddi anlamda vakaların arttığını, yer yer bazı hastaneler­de sorun yaşandığın­ı gördükleri­ni dile getiren Koca “İzmir’de özellikle tedbirler noktasında hassasiyet­le üzerinde durulması gerektiğin­in altını çizmek istiyorum” dedi. İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Gaziantep’te hasta yoğunluğun­u yönetebilm­ek için bütün sağlık kuruluşlar­ının büyük çaba harcadığın­ı anlatan Koca, sağlık sisteminin kapasitesi­nin zorlandığı­nın da sinyalleri­ni verdi.

15 İLDE CİDDİ ARTIŞ VAR

Son hafta içinde yüzde 50’nin üzerinde vaka artışı olan 15 il olduğuna dikkati çeken Koca “Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Muğla, Zonguldak, Ordu, Çanakkale’de yüzde 50 ile yüzde 100 arası artışlar oldu” dedi. İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranının yüzde 70’lere dayandığın­ı belirten Koca “İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Gaziantep’te hasta yoğunluğun­u yönetebilm­ek için bütün sağlık kuruluşlar­ımız büyük çaba harcıyor. Ankara’da servis doluluk oranı yüzde 62,3, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75,4, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 28,9” bilgisini verdi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye