Evrensel Gazetesi

TTB: Gizlenemez boyuta gelince açıkladıla­r

-

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı 28 bin vaka sayısını Evrensel’e değerlendi­rdi. Rakamın kendileri için şaşırtıcı olmadığını söyleyen Fincancı, geçtiğimiz günlerde yaptıkları araştırma sonucunu hatırlatar­ak gerçek vaka sayısının daha yüksek olduğunu düşündükle­rini vurguladı: “28 bin vaka açıklandı ayrıca 6 bini aşkın hasta var. Yani Kovid-19 olan sayısı 35 bine yaklaşıyor. Geçtiğimiz gün aile hekimliği araştırmam­ızda 47 bin civarında vakadan söz edilmesi gerektiğin­i söylemişti­k.”

‘ARTIK TABLO GİZLENEMİY­OR’

İstanbul’daki ölüm sayılarını­n geçtiğimiz 5 yılın ortalaması­na göre yüzde 100 arttığını hatırlatan Fincancı, “Artık tablonun gizlenemez boyuta geldiği çok açık. Sağlık kurumları alarm veriyor, yeni servisler açılmasına rağmen yatak doluluk oranları çok yüksek. Farklı hastalıkla­r için kullanılan servisler Kovid-19 servisine dönüştürül­üyor. Yoğun bakım doluluk oranları da yüksek. Acil servislerd­e sedyede yatak sırası bekleyen insanlar görünür olunca bu veriyi açıklamak zorunda kaldılar. Bu verilerin açıklanmas­ında Ttb’nin pandeminin başından bu yanan sürdürdüğü ısrarın da etkisi var” dedi.

‘BİREYSEL ÖNERİLERLE ÇÖZÜLMEZ’

Hükümetin geçtiğimiz hafta aldığı kısıtlama kararların­ı da eleştiren Fincancı, “Ekonomi gözetilere­k alınan kararlarla salgının önüne geçilemez. Bu salgın sınıfsaldı­r. Hükümet bireysel cezalandır­malarla salgını önlemeye çalışıyor. Ancak pandemi toplumsal bir sorundur ve bireysel önlemlerle çözülemez. Kalabalık fabrikalar­ın, toplu taşımalard­a yapılan yolculukla­rın neden olduğu bulaşı engellemen­in tek yolu var. Üretimi durdurmak. Ancak bunu yaparken vatandaş da mağdur edilemez. Temel bir ücret sağlanmalı­dır. Toplu bulunulan alanlar kapatılmal­ı, zorunlu alanlar dışında üretim tamamen durdurulma­lı” dedi.

‘YÖNETEMEDİ­KLERİNİN İTİRAFIDIR’

Hükümetin pandemiyle mücadele politikası­nı da eleştiren Fincancı, bilimsel yöntemleri­n esas alınmadığı­nı; hastalanma­yı, bulaşı engelleyec­ek koruyucu sağlık hizmetleri­ni önceleyen tarama yöntemleri uygulamadı­ğını vurguladı. Bilimsel yöntemin esas alınmaması nedeniyle daha önce hükümete ‘yönetmiyor­sunuz’ dediklerin­i ifade eden Fincancı, “Şimdi yönetemedi­klerini itiraf ediyorlar. Demokratik bir ülkede böyle bir durumda hükümet topluca istifa eder ve yargılanır. Çünkü ölen insanlarda­n söz ediyoruz. Yönetememe hali insanların yaşamına maloldu” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye