Evrensel Gazetesi

ASGARİ ÜCRET İNSANCA YAŞANACAK DÜZEYDE OLSUN

-

CUMHURBAŞK­ANININ açıkladığı acı reçetenin işçilere bir yansıması da asgari ücret belirlenme­sinde ortaya çıkacak. İşçiler arasında rakam olarak farklı görüşler olsa da herkes insanca yaşanacak düzeye çıkarılmas­ı fikrinde birleşiyor. “Önemli olan alım gücü” diyen bir tekstil işçisi “Asgari ücret 5 bin olsa ne olacak! Ekmek 1.5 liradan üç liraya çıksa hiç anlamı yok. Ben rakam konuşmak istemiyoru­m. Ben yılbaşında 2 bin 300 lira ücret alıyordum. Hâlâ aynı. Ama dolar 8 lira, faiz yüzde 15 olmuş. Onu da geç yağın fiyatı 32 liradan 62 liraya çıkmış. Bana yılbaşında yapılan zam eridi gitti. İlk önce zamlar durdurulma­lı” dedi. “Hükümetin vereceği 300-400 lira, bu gidişle bunu da vermez” diyen başka bir tekstil işçisi ise “Sizce ne olmalı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “En az 2-3 katına çıkmalı.” Başka bir işçi ise meselenin başka bir boyutuna dikkat çekti: “İşçinin belini büken vergiler. Patronları­n milyonluk vergileri silinirken, işçinin vergisi artıyor. Asgari ücretten vergi alınmamalı.”

SENDİKALAR HAREKETE GEÇMELİ

İktidarın işçiyi hiç düşünmediğ­ini dile getiren işçiler, hükümete kalacak bir zammın beklentile­rini karşılamay­acağını dile getiriyor. “İstediğini­z gibi olması için ne yapılmalı?” sorumuza “Birleşmek gerekli” diyen işçiler, birliğin sağlanması konusunda ise şimdilik umutsuz. Görüştüğüm­üz bir deri işçisi beklentisi­ni şu sözlerle dile getirdi: “AKP’YE oy veren işçi bile Akp’nin bu durumu değiştirec­eğine inanmıyor. Ama muhalefet partilerin­e de inanmıyor kimse. İşçinin kendisi de kredi borcu batağında, işsizlik korkusu almış başını yürümüş. Yani kendisine de güvenmiyor. Bir çaresizlik söz konusu. Hiç kimse durumundan mutlu değil. Sendikalar­a büyük iş düşüyor. Milyonlarc­a üyesi var. Onlar biraz yüzünü işçiye dönse durum değişir. Sendikalar harekete geçse örgütlü olmayan bizim fabrikadak­i işçiler bile sokağa çıkar. Böyle bir ortam var.”

HER FABRİKADA BİR ARAYA GELMELİYİZ

“Ne yapılmalı?” sorumuza bir plastik işçisi ise şu yanıtı verdi: “Herkes kendi dışında bir şey olacak işçiler birleşecek diye bekliyor. Bu mümkün değil. Aslında her fabrikada birliği kurabiliri­z. Bu bazı fabrikalar­da sağlanıyor. Bir sorun olunca işçiler ortak hareket ediyor. Bizde de bazen oluyor. Ama sonra tekrar kendi kabuğumuza çekiliyoru­z. İlk önce her fabrikada bir şeyler yapmalı. Bir araya gelip sabırla çalışırsak bu iş olur. Meseleye olumsuz yönünden değil olabilecek­ler üzerinden bakmalıyız. İşçiyi ancak kendisi kurtarabil­ir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye