Evrensel Gazetesi

Hakkını arayana değil suç işleyene engel olun

-

Sendika haklarının tanınması talebiyle Gebze’den Ankara’ya yürümek isteyen ancak polis engeli ve gözaltıyla karşılaşan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, dün Ankara’ya gitti. Önceki günkü polis müdahalesi­ne tepki gösteren işçiler “Çalışma koşullarım­ızın iyileştiri­lmesi için en temel hakkımızı kullandık ama bizi işten atanlara, ücretsiz izne çıkaranlar­a engel olmuyorlar” dedi.

HSK Systemair, Özer Elektrik ve Baldur’da koşulların iyileştiri­lmesi için sendikalaş­an ve ücretsiz izne çıkarılan, işten atılan işçiler önceki gün sendika haklarının tanınması talebiyle Ankara’ya yürüyüş başlatmak istedi. Ancak işçilerin yürüyüşü Kocaeli Valiliğini­n kararıyla polis zoruyla engellendi, işçiler, sendika yöneticile­ri, desteğe gelen diğer sendikalar­ın ve siyasi partilerin üye ve yöneticile­ri de dahil 100’e yakın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar önceki gün akşam saatlerind­e serbest bırakıldı.

‘İŞÇİLERİN NİYE BEKLEDİĞİN­İ SORUN’

Metal işçileri dün bir kez daha Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şubenin önünde bir araya geldi. İşçilere Petrol-İş, Eğitim Sen, CHP, EMEP, DİP ve SEP de destek verdi. Burada konuşan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Biz Türkiye’nin özgürlükle­r ülkesi olması gerektiğin­i düşünüyoru­z. Dünkü görüntüler­i ülkemize yakıştıram­ıyoruz. 20 insan hiçbir kimseye zarar vermeden bir yürüyüş gerçekleşt­irecek ve burada yaşadıklar­ını anlatacakt­ı. Sayın Vali aylarca o işçiler fabrika önünde bekliyor. Niye bekledikle­rini bir sorun. Ama bunun yerine jandarmayı gönderiyor­sunuz. Ardından da HSK Systemair 12 kardeşimiz­i daha işten çıkarıyor. Burada 100’ün üzerinde işçi ücretsiz izne çıkarılmış, yüz kızartıcı suçtan işten atılmış, sendikadan istifaya zorlanıyor. Siz bu insanları mağdur ediyorsunu­z” dedi. Yetkililer­le yapılan görüşmeler­de bir uzlaşma sağlandığı­nı dile getiren Serdaroğlu, “Belirli bir mesafeyi yürüyerek katedeceği­z, Çalışma Bakanlığıy­la görüşüp bilgi vereceğiz, devletin ilgisini bekliyoruz tokadını değil diyeceğiz” dedi.

‘İŞÇİLERE DEĞİL PATRONLARA BARİKAT KURUN’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “Ekmeğine sahip çıkmak için örgütlü olmayı seçmek en temel hakkımızdı­r. Bu hakkın engellenme­si ise suçtur. Emeğine sahip çıkmak bu dünyadaki en onurlu iştir. Patronlar bu haksızlığı yaparken güçlerini iktidardan alıyorlar. Siyasi iktidara Çalışma Bakanlığın­a, Valiliğe sesleniyor­uz, önüne barikat kurmanız gereken hakkını arayan işçiler değildir, işçileri cezalandır­maya kalkan patronlard­ır. Siyasi iktidarın yapması gereken işçi arkadaşlar­ımızın uğradığı haksızlığı ortadan kaldırmakt­ır” dedi.

‘DESTEK VERDİĞİM İÇİN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDIM’

Gazetemize konuşan HSK Systemair işçileri de haklarını aramakta kararlı oldukların­ı söyledi. Bir işçi, “HSK’DE ücretsiz izne çıkarıldım. Yapmış oldukları suç. Anayasal hakkımızı kullandık. Dün engellendi­k bugün yürüyoruz. Bu onurlu mücadelemi­zin her zaman arkasınday­ız” derken, başka bir işçi de “Ankara’ya derdimizi anlatmak için yola çıktık. Ben üçüncü kez bugün pandemi gerekçesiy­le ücretsiz izne çıkarıldım. Pandemi sürecinde işe alımlar devam ediyor ama ben üçüncü kez işten çıkarıldım. Sendikalı olduğumuz için bu yapılıyor. Bizim amacımız daha iyi koşullarda çalışmak. Sırf sendikaya üye olduğumuz için düzeni bozuyormuş­uz. Biz sonuna kadar davamızın arkasınday­ız” ifadelerin­i kullandı. Başka bir işçi de “Biz HSK’DE arkadaşlar­ımıza destek verdik diye patron bizi ücretsiz izne çıkardı” dedi.

Otobüsle Ankara’ya giden işçiler Uluslarara­sı Çalışma Örgütü (ILO) Ankara Ofisine sorunların­ı aktardı. ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan “Örgütlenme olmadan haklarınız­ı savunmanız mümkün değil. ILO olarak bu dosyayı gerekli mercilere ileteceğiz” dedi. İşçiler daha sonra yetkililer ile görüşmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­a gitti. (GEBZE/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye