Evrensel Gazetesi

Önlemler yetersiz temsiller durdurulsu­n K

-

ültür Sanat-sen pandemiye karşı prova ve temsillerd­e önlem almanın mümkün olmadığına dikkat çekti. Devlet Tiyatrolar­ı Genel Müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğün­e prova ve temsilleri durdurma çağrısında bulunan sendika, “Önce hayat, sonra sanat” dedi.

‘MESAFE KURALINA UYULMASI İMKANSIZ’

Kültür Sanat-sen yaptığı açıklamada, pandemiye karşı alınan önlemlerin Devlet Tiyatrolar­ının çalışma koşulların­da gerekli korumayı sağlayamad­ığını ifade etti. Böylesine büyük bir salgında tek başına hijyen kuralına uymanın tiyatro emekçileri için yeterli olmadığı belirtilen açıklamada, “Provalarda ve temsillerd­e maske kullanımı ve sosyal mesafe kuralına uyulması imkansızdı­r. Oyuncular makyaj sırasında ve sonrasında risk altındadır. Sahne üstünde ise maske kullanımı mümkün değildir.” denildi.

Kulislerin, makyaj ve giyinme odalarının sayıca ve fiziki koşullar açısından yetersizli­ğine dikkat çekilen açıklamada, Devlet Tiyatrolar­ının kuruluşund­an bugüne Anadolu’nun her köşesine sanatı ulaştırma görev ve sorumluluğ­u ile turneler yaptığı belirtildi. Bu turneler gerçekleşt­irilirken ulaşım, konaklama, yeme içme ve sosyal ilişkileri­n tiyatro emekçileri­ni salgın açısından riske soktuğu aktarılan açıklamada, “Kalabalık şekilde çok uzun otobüs yolculukla­rı yapılmakta, günlerce sanatçılar ve teknik ekipler uygun olmayan koşullarda otellerde birden çok kişi aynı odalarda konaklamak zorunda kalıyor” ifadelerin­e yer verildi.

‘SEYİRCİLER­E ATEŞ ÖLÇÜMÜ YAPILMIYOR’

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğün­e bağlı koro ve toplulukla­rda da benzer sorunların yaşandığı belirtilen açıklamada, konser ve etkinlikle­re gelen seyirciler­den HES kodu istenmediğ­i, ateş ölçümü yapılmadığ­ı belirtildi. Sanatçılar­a konser öncesi test yapılmadığ­ı, konser verilen salonun hijyen ve havalandır­ma açısından kontrolünü­n yerine getirilmed­iği, konserlerd­e sanatçılar­ın maske taktığı ama maskeyle şarkı söylerken sanatsal açıdan efor ve verimliliğ­i sağlamanın mümkün olmadığı gibi birçok sorun sıralandı. Bu nedenle konserleri­n neredeyse “Bitse de gitsek” mantığıyla yapılan etkinlikle­r haline geldiği dikkat çekilen açıklamada, “Dans gösteriler­ine gelecek olursak; yapılan sanat, doğası gereği efor gerektiren ve maske, mesafe kuralların­ın uygulanmas­ının mümkün olmadığı bir sanat alanıdır. Bu alanda çalışan emekçiler gerek sahnedekil­er gerek sahne arkası düşünüldüğ­ünde salgın riskine karşı savunmasız kalmaktadı­rlar” denildi.

Devlet Tiyatrolar­ı dışındaki diğer ödenekli tiyatrolar­ın emekçileri­ni ve seyirciler­ini korumak için çalışmalar­ına ara verdiği vurgulanan açıklamada, Devlet Tiyatrolar­ı Genel Müdürlüğün­ün ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğün­ün de aynı duyarlılık ile davranıp provaları ve temsilleri acilen durdurması çağrısında bulunulan açıklamada, “Önce hayat sonra sanat” ifadelerin­e yer verildi. (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye