Evrensel Gazetesi

Cumhuriyet’e 10 gün ilan kesme cezası daha

-

CUMHURIYET gazetesine Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından verilen cezanın 10 günü daha kesinleşir­ken mahkeme haberleri karıştırdı.

Mahkeme tarafından 10 günlük ilan kesme cezasına konu edilen “Doğrular Korkuttu” haberinin gerekçesin­e “Pasifik gayrimenku­l” kararının gerekçesi, Işıl Özgentürk’in “Neredesin Z kuşağı” yazısıyla ilgili karara da “Fahrettin Altun” haberiyle ilgili kararın gerekçesi yazıldı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün hukuk sisteminde­ki sıkıntılar­a dikkat çekerek yargı reformuna ilişkin yaptıkları açıklamala­ra rağmen yargıyı bağımsız basın üzerinde bir sopa olarak kullanarak, sindirme, susturma çabaları devam ediyor.

MAHKEME GEREKÇELER­I YANLIŞ HABERLERE YAZDI

BİK tamamı belgeli olan haberleri nedeniyle Eylül 2019 tarihinden itibaren Cumhuriyet’e 110 günü aşkın ilan kesme cezası verdi. Gazete avukatları­nın yaptığı itirazlar ise İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Kararın kesinleşme­sinin ardından, 10 günlük ilan kesme cezası daha Cumhuriyet’e tebliğ edildi. İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi 20 Nisan 2020 tarihli “Doğrular Korkuttu” ve devamı “Haber hakkını savunalım” başlıklı haber ile Işıl Özgentürk’e ait “Neredesin Z kuşağı” başlıklı köşe yazısına ilişkin cezalara karşılık gazetenin avukatları­nın yapmış olduğu itirazları­n reddine karar vererek tebliğ etti.

İki ayrı haber için toplam 10 gün ilan kesme cezası kesinleşmi­ş oldu. Fakat mahkeme tarafından tebliğ edilen gerekçeli kararlarda bir skandala imza atıldı. Ceza kesilen haberler ile gerekçeli kararın gerekçe kısmında yazılan haberler farklı. “Doğrular korkuttu” haberi ile ilgili kararda “Pasifik gayrimenku­l” karar gerekçesi yazıldı. “Neredesin Z kuşağı” ile ilgili kararda ise “Fahrettin Altun” ile ilgili karar gerekçesi yazıldı.

ANAYASA MAHKEMESIN­E BAŞVURU

BİK tarafından Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile ilgili gazetede ve cumhuriyet.com.tr’de yayımlanan yaklaşık 15 haber ve Pasifik Gayrimenku­l Yatırım İnşaat Aş’nin şikayeti üzerine gazeteye verilen toplam 37 günlük ilan kesme cezası ile cumhuriyet.com.tr’ye verilen toplam 8 günlük ilan kesilmesi cezasına yapılan itirazlar İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedilmi­şti. Verilen 45 günlük cezanın kesinleşen 28 günü uygulanmak üzere gazeteye tebliğ edilmişti. Gazete avukatları kesinleşen cezalarla ilgili Anayasa Mahkemesin­e başvuruda bulunacak. (MEDYA SERVISI)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye