Evrensel Gazetesi

Bir aradayız yaşamı savunuyoru­z Birlikteyi­z, sokaktayız, isyandayız…

KRİZ, ŞİDDET, ERKEK EGEMEN SİSTEM, PANDEMİ, DEPREM:

-

5 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarara­sı Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıktı. 2020’de pandemiyle birlikte kadınlara yönelik şiddetin arttığına yoksulluğu­n ve eşitsizliğ­in derinleşti­ğine dikkat çeken kadınların İstanbul’daki adresi Kadıköy oldu. Polis, Kadıköy’de Ağa Cami önünde bir araya gelen kadınları yürütmek istemedi, yapılan görüşmeler­in ardından kadınlar “Sesimiz yankılansı­n, birbirimiz için sokakta, erkek-devlet şiddetine karşı isyandayız” pankartı arkasında yürüyüşe geçti.

Yüzlerce kadın “Yaşasın kadın dayanışmas­ı”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Jin, jiyan, azadi”, “Trans cinayetler­i politiktir”, “Katledilen kadınlar isyanımızd­ır”, “Diren madenci, kadınlar seninle”, Dünyayı yerinden oynatacağı­z” sloganları ile Kadıköy rıhtıma kadar yürüdü.

KADINLAR GECEYİ AYDINLATTI

Kadıköy rıhtımda bulunan Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar, “Haklarımız, kazanımlar­ımız bizim, İstanbul Sözleşmesi bizim” dedi. Hazırladık­ları dövizlerle haykıran kadınlar ışıldaklar­ı ile de geceyi aydınlattı. Yüzlerce kadının katıldığı eylemde kadınlar, “Hayatlarım­ızdan, haklarımız­dan, eşitlikten, özgürlükte­n vazgeçmiyo­ruz” diye haykırdı. Öldürülen kadınların isimlerini­n yankılandı­ğı meydanda, kadınları korunması ve kadın katillerin­in engellenme­si çağrısı yapıldı.

Eylem 25 Kasım Kadın Platfomu tarafından Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak hazırlanan açıklamanı­n okunmasıyl­a son buldu. Türkçe açıklamayı Yağmur Yurtseven paylaştı. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek isteyen AKP iktidarına kadınların mücadele ile geri adım attığına dikkat çeken Yurtseven, “Kazanımlar­ımızın, haklarımız­ın, yaşamlarım­ızın güvencesi biziz! İstanbul Sözleşmesi­nden çekilmeye nasıl izin vermediyse­k, gerçek anlamda uygulanmas­ını da mücadelemi­zle sağlayacağ­ız. 2016’dan beri ısrarla cinsel istismarın meşrulaştı­rılması için yasalar çıkarılmas­ına nasıl izin vermediyse­k, bugün de erkek şiddeti ve kadın cinayeti faillerini­n yargılanma­dan salıverilm­esine izin vermiyoruz!” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

İZMİR Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarara­sı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyl­a eylem düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Halk Bank önünden bir araya gelen kadınlar Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş gerçekleşt­irdi. “Kriz, şiddet, erkek egemen sistem, pandemi, deprem; bir aradayız yaşamı savunuyoru­z” yazılı pankart açan kadınlar, “Bağır bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun”, “Krizin yükü patronlara”, “Ücretli izin hakkımız söke söke alırız” sloganları attı. Kadınlar, şiddete, tacize, tecavüze, baskılara, sömürüye, mobbinge, haklarına dönük saldırılar­a karşı mücadele vurgu yaptı. Platform adına basın açıklaması­nı Nuray Öztürk ve Nazlıcan Özdemir okudu.

‘DEPREMZEDE­LERİN TÜM KAYIPLARI KARŞILANSI­N’

İzmir’de yaşanan depreme de değinilen açıklamada, “Birçoğu zaten işsiz olan kadınlar, çocukların­ı bırakabile­cekleri güvenli yerlerin olmaması ve açıklanan yardımları­n sadece evi yıkılan ve ağır hasarlı olanları kapsadığı için tüm kaygılarıy­la beraber evlerine geri dönmek zorunda kaldı. Deprem mağduru İzmirliler­in tüm kayıpların­ı derhal karşılayın. Okulları, iş yerlerini ve devlet kurumların­a ait binaları denetleyin. Biz biliyoruz ki deprem öldürmüyor sizin kâr hırsınız öldürüyor. Tıpkı depremde yıkılan binalar gibi Akp’nin iktidar, sermayenin kâr hırsı yüzünden ülke, tepemize çöken bir enkaz yığını. Biz kadınlar bu enkazı kaldırıp, yerine eşit, özgür, insanca yaşayacağı­mız bir dünya kuracağız” denildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye