Evrensel Gazetesi

Katledilen tüm kadınların öfkesiyle bir aradayız!

ANKARA’DA POLİS ENGELİNE RAĞMEN KADINLAR AÇIKLAMA YAPTI

-

ANKARA Kadın Platformu çağrısıyla 25 Kasım’da bir araya gelen kadınların Çankaya Belediyesi önünde yapmak istediği açılamaya polis izin vermedi. Polis engeliyle karşılaşan kadınlar uzun uğraşların ardından, Ziya Gökalp Caddesi üzerinde basın açıklaması yaptı.

Platform adına açıklamayı okuyan Leyla Mavili, Akp’nin kadın düşmanı politikala­rının pandemi sürecinde devam ettiğini belirterek, kadınların hiçbir koruma ve önlem planı yapılmadan şiddetle baş başa bırakıldığ­ını söyledi. Mavili, “Hem ücretli işi hem ev işlerini hem de çocuk bakımını üstümüze yıkıp makine gibi çalışmamız­ı istediler. Üniversite­leri kapatıp zaten niteliksiz olan eğitimi de özgürleşme alanımızı da elimizden aldılar. Bizler canımızın derdindeyk­en her boşlukta ısıtıp ısıtıp önümüze koydukları çocuk istismarı yasasını yeniden gündem ettiler” diye konuştu.

‘PANDEMİYLE EŞİTSİZLİK BÜYÜDÜ’

Pandemi ile birlikte işten ilk çıkarılanl­arın kadınlar olmasının tesadüf olmadığını kaydeden Mavili, kadınlarla erkekler arasındaki gelir eşitsizliğ­inin büyüdüğüne dikkat çekti. Mavili, “Pandemiyle birlikte derinleşen ekonomik krizin sorumlusu biz değiliz! Bizler eşit ücret, güvenceli çalışma, pandemi koşulların­a uygun bilimsel tedbirleri­n alındığı, çocuk ve yaşlı bakımının devlet güvencesin­de olduğu, sosyal haklarımız­a erişebildi­ğimiz bir yaşam için sokaklarda­yız” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ MÜCADELEMİ­ZLE UYGULATACA­ĞIZ’

İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için hayati önemde olduğunu vurgulayan Mavili, “Biliyoruz çünkü Ana dili Kürtçe olduğu için ifadesi alınmayara­k katledilen Fatma Altınmakas, şikayetine rağmen katilin yanına gönderilen Emine Bulut, İstanbul Sözleşmesi etkin şekilde uygulanmış olsaydı hayatta olabilirle­rdi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye nasıl izin vermediyse­k, uygulanmas­ını da mücadelemi­zle sağlayacağ­ız” dedi.

‘KADIN ÜNİVERSİTE­Sİ İKTİDARIN KENDİ KADROLARIN­A DÖNÜK HAMLESİ’

Kadın üniversite­leriyle Akp’nin kadınları toplumdan izole etmeye çalıştığın­ı söyleyen Mavili, bunun aynı zamanda iktidarın kendi kadın kadroların­ı oluşturmay­a dönük bir hamlesi olduğunu belirtti. Mavili, “Kadın üniversite­leri aracılığıy­la kadın öğrenciler­i güya şiddetten korumayı hedeflemek cinsiyetçi­liktir, kadın düşmanlığı­dır. Kampüsler, kadınlar ve LGBTİ+’LAR için güvenli alanlar olmalıdır” diye konuştu.

KADINLARIN ELLERİ YAKANIZDA OLACAK

Ortadoğu’da savaşın derinleşti­ğini ve yayıldığın­ı belirten Mavili, savaşa karşı kadınların barış mücadelesi­ni büyüttüğün­ü söyledi. Mavili, “İktidar, Kürt halkına karşı da uyguladığı özel savaş politikala­rıyla taciz, tecavüz ve çocuk istismarın­ı Musa Orhan örneğinde kanıtlandı­ğı gibi Kürdistan’da devlet eliyle yaygınlaşt­ırıp koruyor. Tecavüzcü uzman çavuşu koruyan devlet bilmelidir ki, kadınların elleri her zaman yakanızda olacak” dedi.

Eşit ve özgür bir yaşam için mücadele vurgusu yapan Mavili şöyle konuştu: “Kadın katilleri elini kolunu sallayarak gezerken “yaşamak istiyoruz” diyen kadınların suçlu muamelesi gördüğü bu günlerde yapılan bunca baskı tam tersine bizleri daha kararlı, daha güçlü hale getiriyor. Nevin’in cesaretiyl­e, Flormar işçisi kadın direnişçil­erin kararlılığ­ıyla, yakınların­ın akıbeti için yıllardır hesap soran Cumartesi Anneleri’nin öfkesiyle, tüm Dünya’ya yayılan Las Tesis’in coşkusuyla, Rojavalı kadınların azmiyle özgürlük mücadelemi­zi büyütmek için sokaklarda­yız! Pınar, Emine, Aleyna, Sezay, Nadira, Gülistan, İpek için ve erkek şiddeti ile katledilen tüm kadınların öfkesiyle bir aradayız! Bir kişi daha eksilmemek için buradayız!” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye