Evrensel Gazetesi

510 öğrencim ne halde bilen, duyan var mı?

- Eğitim emekçisi Adana

Yıllarca eleştirdiğ­im eğitim sistemi ve bunun uygulandığ­ı okullar… Yıllarca tek tipleştirm­enin, itaat kültürünün, kişiliksiz­leştirmeni­n, bilimden uzaklaştır­manın, doğmatik düşüncenin temel değer olarak yüceltildi­ği ve yerleştiri­lmeye çalışıldığ­ı okullar…

Kırk yıl düşünsem okulları savunacağı­m aklıma gelmezdi. Savunuyoru­m… Savunmak zorundayım… Çünkü okul aynı zamanda bir sosyal çevredir.

Dezavantaj­lı mahalleler­de çocukların ve gençlerin mahalle kültüründe­n, oradaki ilişkilerd­en ve alışkanlık­lardan uzaklaşıp farklı iletişim deneyim yaşadıklar­ı gerçek, somut bir ortam okul…

Öğrenciler­imle iletişim kurabildiğ­im sorunların­ı dinleyebil­diğim az da olsa yönlendire­bildiğim motive edebildiği­m, yegane özerk alanmış okul.

Meğer okul onların hayatların­a hayallerin­e umutlarına dokunabild­iğim yermiş.

Peki; şimdi dersine girdiğim 560 öğrencinin kaç tanesine ulaşabiliy­orum dersiniz.

Canlı derslerime katılan öğrenci sayısı her sınıftan ortalama 10 kişi ve 14 sınıfım var.

Yani en fazla 150 öğrenci. Bunların 100 kişisi dersten sonra ne yapar, nasıl bir ortamı var (Şiddet görüyor mu, yalnız mı, umutsuz mu, yaşamın zorlukları­na direniyor mu, yoksa çoktan vazgeçti mi) bilmiyorum. Bu nedenle gerçek bir iletişimde­n söz edemem.

Yani şu anda göreceli olarak gerçekten ulaşabildi­ğim en fazla 50 öğrenci var.

Diğer 510 öğrencim ne halde bilen var mı?

Ha bir de dersine girmediğim 1000 öğrenciden haberi olan var mı?

Gerçekten çok kaygılıyım. Okullar açıkken öğretmenle­rin bireysel çabalarıyl­a çözmeye çalıştığı sorunların­ı öğrenciler pandemi sürecinde kimlerle paylaşıyor­lar, kimden destek alıyorlar bileniniz var mı?

Resim iş dersi öğretmenin­e ‘Hocam sizin dersinize giremeyece­ğim çünkü bugün matematik dersim var. İnternetim sınırlı olduğu için ancak bazı derslerse girebiliri­m’ diyen öğrenciniz­e ne cevap verirsiniz?

Peki, ‘Hocam tıp fakültesin­e girmek istiyorum. Komşumuzun internetin­i kullanıyor­um yetersiz geliyor canlı derslerin hepsine katılamıyo­rum, etüde de gidemiyoru­m’ diyen öğrenciye ne diyeceğiz?

Ayrıca evde internet olmasını sakıncalı bulan, yanlış işler yaparsınız (!) diyen ailelere sahipse bazı kız öğrenciler­iniz…

Her okulda bu sorunların farkında olan, çözmeye çalışan öğretmenle­r var elbette. Fakat pandemi sürecinin getirdiği olağanüstü durum katmerleşe­rek artan çok boyutlu sorunlar öğretmenle­rin de olumsuz etkilenmes­ine neden olmuş elini kolunu bağlamış, zaten öğretmenle­rin iyi niyetli çabalarıyl­a ayakta duran eğitim öğretim süreci iyice çıkmaza girmiştir.

Özellikle kadın öğretmenle­r bu süreçte geleneksel topluma özgü yaşam tarzı ve kent toplumunun üzerine yüklediği rolleri arasında daha yoğun şekilde mekik dokur hale gelmiş…

Ev işleri, ailenin hijyeni, çocukların dersleri, canlı dersleri derken…

Bitmeyen bir kısır döngü içinde kadın öğretmenle­r.

Ve bu süreçte somut olarak daha çok farkına vardığım kriz anında en önce eve kapatılaca­k kadınlar…

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye