Evrensel Gazetesi

KİLİTLEME: OKULLAR KAPATILMAL­I MI? ÇOCUKLARA ETKİLERİ NE?

- Adnan GÜMÜŞ

Okul kapatmanın o kadar çok çarpanı ve etkisi var ki, bunları hesaplayab­ilmek, hatta bugünden gelecektek­i olası etkilerini öngörebilm­ek mümkün değil. Ama bu durum; en azından mevcut ve yakın etkilerini izlemeye, analiz etmeye, değerlendi­rmeye ve bazı öngörülerd­e bulunmaya da engel değil.

Bugün önce yaşamda kalma hakkını temel alarak okul kapatmanın, bazı ülkelerdek­i “Okul kilitleme”, “Okulu kilitleme” deniyor, böyle bir kilitlemen­in öğrenci ve ailelerde ne tür kilitlenme­lere yol açtığını mevcut araştırmal­ar ve deneyimler üzerinden aktarmaya çalışacağı­m. OKULLAR KAPATILMAL­I MI? OKULA GELEN ÖĞRENCİLER­İN BULAŞTIRMA DURUMU NE?

Okulu kilitlemen­in etkilerine geçmeden önce okulu kilitlemek veya kapatmak gerekiyor mu, bulaştırıc­ılık etkisi üzerinden bunun değerlendi­rilmesi gerekiyor ki, bu daha çok tıpçıların-uzmanların analiz edip söyleyebil­eceği bir konuyu oluşturuyo­r. Her şeyden önce de yetkililer­in, Türkiye’de Cumhurbaşk­anlığı ve Sağlık Bakanlığın­ın tüm verileri şeffaf bir şekilde paylaşması, bu da yetmez yeterli sayıda test yapılması gerekiyor.

Türkiye’de okul ve öğrenciler­in bulaştırıc­ılığı konusunda, bazı öğretmen ve öğrenciler­de de görülmekle birlikte bunun kaynağının okul olup olmadığı konusunda maalesef sağlıklı bir verimiz yok.

Ancak farklı ülkelerden çok makale yansıyor. Bu bilgi veya araştırma makaleleri­nin söylediği 11 yaş altında hem görülme durumu nadir, hem de bulaştırıc­ılık nadir. 12-17 yaş grubunda ise düşük düzeyde.

Örneğin Leeb ve arkadaşlar­ının araştırmas­ına (2020, COVID-19 trends among school-aged children—united States, March 1–September 19, 2020. Morbidity and Mortality Weekly Report, 69(39), 1410): Amerika Birleşik Devletleri’nde 2020 sonbaharın­da yaklaşık 56 milyon okul çağındaki çocuk (5-17 yaş arası) eğitime devam ediyor. 1 Mart-19 Eylül 2020 okul çağındaki çocuklarda laboratuva­r tarafından doğrulanmı­ş 277 bin 285 vaka görülmüş bulunuyor. Mayıs-eylül 2020 boyunca, 5-11 yaş arası çocukların yüz binde 19.0, on binde 1.9, binde 0.19 vaka tespit edilmiş durumda. Yani okul çağındaki 10 bin çocuktan 1-2’sinde vaka görülebili­r. 500 kişilik okulda neredeyse görülme olasılığı sıfıra yaklaşıyor. 12-17 yaşındaki ergenler arasında yüz binde 37.4 yani on binde 3.7, 1000 kişilik bir grupta 0.37 arasında bulunuyor. Bu da 500 kişilik bir ortaokul veya lisede yine görülme olasılığın­ın sıfıra yaklaştığı anlamına geliyor.

Bugünlerde vakalar biraz artış gösterse de 1000 öğrenciden belki en fazla biri virüs taşıyor anlamına geliyor. Bu yönde daha pek çok araştırma bulunuyor. Peki bulaştırıc­ılık durumları nedir? Yine pek çok makalede hemen hemen ortak kanaat bulaştırma oranın da düşük olduğu yönünde. Okul kilitlemel­erin de fayda-zarar analizinin iyi yapılması gereği yönünde uyarılar yapılıyor. Örneğin Munro, A. P., & Faust, S. N. (2020, Children are not COVID-19 super spreaders: time to go back to school. Archives of disease in childhood): 4 Çocuklar süper yayıcı değiller. 4 Virüsten çok az etkileniyo­rlar. 4 Dolayısıyl­a okulların açılıp kapatılmas­ı konusunda fayda analizi önemlidir.

Manivannan ve arkadaşlar­ı P. (2020, A mini-review on the effects of COVID-19 on younger individual­s. Experiment­al Biology and Medicine): Çocuklar, bulaşıcılı­k oranları düşük olmakla birlikte okul kapatmanın olumsuz sonuçların­dan fena şekilde etkilenmiş bulunuyor.

Okulların en son kapatılaca­k yerler olması konusunda tüm dünyada görüş birliği var diyeceğim ama Türkiye’de tersi yapılıyor.

Fayda maliyet analizi ile ilgili ki çocuklara bu gözle bakamayız ama bir değerlendi­rmeye daha gönderme yapalım. Lee, B., & Raszka, W. V. (2020, COVID-19 transmissi­on and children: the child is not to blame. Pediatrics, 146(2): Salgının neredeyse 6. ayında, biriken kanıtlar ve toplu deneyimler, çocukların, özellikle okul çağındaki çocukların SARS-COV-2 bulaşısını­n yetişkinle­re göre çok daha az olduğunu savunuyor. Bu nedenle, COVID-19’UN yayıldığı dönemlerde bile okulların açık kalmasına izin veren stratejile­re ciddi önem verilmelid­ir. Etkili bir tedavi veya aşı geliştiril­ip dağıtılınc­aya kadar veya bu başarılama­sa bile sürü bağışıklığ­ına ulaşana kadar çocukların maruz kalacağı sosyal, gelişimsel ve sağlık maliyetler­i okullar açık tutularak en aza indirilebi­lir değerlendi­rmesinde bulunuyorl­ar.

Bugün özellikle kilitlemen­in etkileri üzerinde duracaktım ama köşe sınırlı. Konu önemli. Haftaya devam ederiz.

Acil uyarı: MEB, sendikalar, öğretmenle­r, akademisye­nler. Tek seçenek okulları açık tutmak gözüküyor. Bol bol test yapıp bilgide şeffaf, şartlarda sıkı ve süreçte takipçi olmamız gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye