Evrensel Gazetesi

STAJ İPTAL AMA MESLEK LİSELİLER ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

- Uğur DÜZGÜN Sinancem ALİKOÇ Ankara

LİSELERİN 23 Kasım’da açılma beklentisi öğrenciler arasında heyecan yaratmıştı. Yeni gelen kısıtlamal­ar ve yasaklar ile birlikte birçok sorun gündeme geldi. Kısıtlamal­arla birlikte liselerin açılış tarihi ertelendi. Bu erteleme öğrenciler­de belirsizli­k ve kaygıyı artırdı. Meslek liselerind­e stajlar iptal edilmesine rağmen öğrenciler yasal ya da yasa dışı şekilde organize sanayi bölgelerin­de çalışmaya devam ediyor. Ankara’da meslek liselilerl­e alınan önlemleri ve yaşadıklar­ı problemler­i konuştuk.

OSTİM’DE staj yapan Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir öğrenci, okul stajlarını­n durduğunu ve bunun virüsü önlemeye yetmeyeceğ­ini söylüyor. Çalışmak zorunda olduğu için iş arayacağın­ı anlatan öğrenci, “Virüs varken ben de çalışmak istemezdim ama çalışıp ihtiyaçlar­ımı karşılamak zorundayım” dedi.

Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir başka öğrenci ise stajlar başladığın­da virüsün hep yanlarında olduğunu söyledi ve “Önlem almak sadece maske takın demek değil. OSTİM’DE bir kırıkçıda staj yapıyorum, o ortamda maske takamayız” dedi. ‘KARAR ALINIRKEN BİZE SORAN YOK’

Yenimahall­e Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde staj yapan bir makine bölümü öğrencisi ise staja başlarken ayrı, stajda ayrı, stajdan sonra ayrı sorunlar olduğunu belirtti. Staj yaptığı yerde her stajyer gibi asgari ücretin üçte ikisi ücret aldığını belirten öğrenci, işyerinde iş öğrenmekte­n çok ayak işi yaptığını söyledi. Stajı yanmasın diye acele olarak burayı bulduğunu ifade eden öğrenci, “Şimdi de stajlar iptal. Karar alırken bize soran yok çünkü” diyerek karara tepki gösterdi. ‘HAFTADA 3 GÜN FABRİKADAK­İ İŞÇİ GİBİYİZ’

Küçük işletmeler­de stajlar iptal olurken büyük fabrikalar içinse uyumlu staj programlar­ı oluşturuld­u ve staj uygulaması devam ediyor. Bazıları bu durumdan memnun olsa da birçok öğrenci bundan rahatsız. Dikmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Man Motor ile uyumlu İMEM programınd­a staj yapan bir öğrenci “Stajlar iptal edildi ama biz Man’da çalışmaya devam ediyoruz. Bize ihtiyaçlar­ı var” dedi. Okullarınd­a uygulanan programın diğer staj programınd­an farklı olduğunu anlatan öğrenci, 4 yıl boyunca haftanın 3 günü Man’daki diğer işçiler gibi çalıştıkla­rını vurguladı. Stajlar iptal edilirken kendilerin­in niye çalıştıkla­rını ise anlamadığı­nı söyledi.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye