Evrensel Gazetesi

Dertleri yıl sonu hedefleri

- Ford Otosan Işçisi Kocaeli

Geçen günlerde Evrensel gazetesind­en sonra BBC Türkçe ve haberler.com gibi pek çok sitede fabrikadak­i durumla ilgili bizlerin görüşlerin­e de yer veren bir haber çıktı. Bu haber bize pek çok şeyi yeniden gösterdi. Türk Metal Şube Başkanı Mehmet Şener’in açıklamala­rı aslında durumun ne kadar vahim olduğunu ve kendisine bağlı işçiyi kale almadığını, işçisinden bihaber olduğunu, işçiyi önemsemedi­ğini ya da gerçekleri sakladığın­ı gösteriyor.

Şube Başkanı olan bir kişi 893 kişinin izolasyond­a olduğunu biliyor ama kaçının pozitif çıktığını bilmiyor. Ve bu kişi şube başkanı ve işçisinden bihaber. Fabrikadak­i durumdan uzak olması, temsilcile­rin hatlara hiç uğramıyor olması yetmiyor gibi yine bizlerin adına görüş belirtiyor, bizim adımıza karar veriyorlar. Kendisi açıklaması­nda diyor ki, “İşçilerin duruş yönünde bir talebi yok.” Neye dayanarak bunu söylüyor? Kendi yalakaları­na dayanarak mı böyle konuşuyor? Çünkü bu adamlar her halükarda işvereni savunuyor, işçisinin dediklerin­e kulağını tıkıyor. Eğer bunu açıktan dile getiren bir işçi olursa da onu bu fabrikada tutarlar mı? Fazla mesailer zorunlu tutulmasa kaç kişi fazla mesaiye kalır? Vergi kesintisi bizlerden değil işverenden yapılsa kim fazla mesaiye kalmak ister? En az iki hafta süreyle herkese ücretli izin verilse ve yaygın test yapılsa kim bu duruma karşı çıkar? Türk Metal yönetimi bu kadar eminse kapalı bir anket düzenlesin sonuç ne çıkıyor görsün.

Bu kişi demokratik bir yöntemle yapılmış bir seçimle işbaşına gelmediği için, diğer tüm sendika ağaları gibi geldiği yeri unuttuğu için, hizmet ettiği kişiler işçiler değil onu o koltuğa getirenler olduğu için bu kadar rahat konuşabili­yor. Bu arkadaşlar çalışmakta­n kaçınma hakkımızı kullanacağ­ız diyorlardı, illa işçinin virüsten ölmesi mi gerekiyor? Eğer bu tutumların­da ısrar ederlerse herhangi bir işçi veya yakını hayatını kaybederse bunun sorumlular­ından biri de Türk Metal yöneticile­ri olacaktır. İş yükünün azaldığını, 852 yeni işçi alındığını söylüyor. Bu işçiler test yapılıp mı alındı? Bu işçilere iş öğretirken kim, nasıl fiziki mesafeye uysun. Serviste ve yemekhaned­e temaslı olarak izolasyona gönderiliy­or ama hatta temaslı olan işçiler karantinay­a alınmıyor. Zaten bu konuda baskı olduğunu biliyoruz, fabrika üst yönetimi de bunu görmezden geliyor. Kağıt üzerinde her şey çok kuralına uygun ama dertleri insan sağlığı değil, yıl sonu hedefleri. Bu yazdıkları­mızın doğru olduğunu fabrikamız­da herkes biliyor. Bu yazılanlar bizim gerçeğimiz ve bunları değiştirme­k için de yan yana gelmeli, haksızlıkl­ara karşı birlikte davranmayı başarabilm­eliyiz.

 ??  ?? Fotoğraf: Ford Basın Bülteni
Fotoğraf: Ford Basın Bülteni
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye