Evrensel Gazetesi

Pandemi sürecinde işçilerin servis haklarına ‘sınırlama’

- Dilek OMAKLILAR İzmir

Tes-İş İzmir 1 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğün­de çalışan işçilerin servis haklarına tasarruf tedbirleri gerekçesiy­le sınırlandı­rma getirildi. Bu nedenle işçilerin birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Şube Başkanı Muharrem Ekim uygulamada­n bir an önce vazgeçilme­si gerektiğin­i söyledi.

Tes- İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Ekim “DSİ 2. Bölge Müdürlüğün­de çalışan üyelerimiz, 15 yıldır işyeri servisleri­yle gidip gelirler. Karayollar­ı Taşıma Yönetmeliğ­ine göre, bulunduğu yerden 100 kilometre uzağa personel taşınır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Servis Araçları Yönetmeliğ­ine göre de bulunduğu yerden 100 kilometre uzağa personel taşınır. Toplu iş sözleşmemi­ze göre de servis hakkımız var. 15 yıldır saydığım yönetmelik­lere göre servis uygulaması devam ederken temmuz 2020 ihalesinde DSİ 2. Bölge Müdürü tasarruf tedbirleri nedeniyle sınırlandı­rma getirdi. 30 kilometre dışında kalan yerleşim yerlerine servisleri iptal etti” dedi.

‘ÜYELERİMİZ­İN KOŞULLARI ZORLAŞTI’ ‘DSİ’DE VAKA SAYISI ARTTI’

arttığını söyledi. Ayrancılar’da ikamet eden Kaynak Ustası Kenan Yıldız’ın da her gün otobüs ve dolmuşlarl­a gidip gelirken kovide yakalandığ­ını dile getiren Ekim, “Bu arkadaşımı­zın durumu hiç iyi değil. Fiziksel engelli bir kadın arkadaşımı­z sabahleyin 05.30’da Torbalı’da evinden çıkıp yürüyerek 20 dakika İZBAN durağına binip Halkapınar’da iniyor, tekrar işyerine gitmek Muharrem Ekim

için Bornova yönüne giden metroya biniyor, orada da Sanayi durağında iniyor ve indikten sonra 1 kilometre yürüyerek kendi imkanlarıy­la DSİ’YE gidiyor. Servisi kaldırdıkl­arı için bu yolu çekiyor” dedi. DSİ’DE çalışan 23 üyenin kovid-19 pozitif olduğunu söyleyen Ekim, “Bir kısmı tedavi oldu, bir kısmı tedaviye devam ediyor. Bunun büyük ölçüde sebebi servisleri­n verilmemes­idir. Servisleri­n ortadan kaldırılmı­ş olmasıyla bu yayıldı” diye konuştu.

Servisleri­n eski ve şimdiki yol uygulaması hakkında bilgi veren Ekim, “Menemen servisimiz 31 kilometre 29 kişi ile giderken şimdi 30 kilometre Menemen girişindek­i mezarlığa kadar gidip personeli indiriyor ve üyelerimiz buradan yürüyerek ya da dolmuşa binerek evlerine gidiyor. Servis, 1 kilometre ileri gitmiyor. Kemalpaşa’daki üyelerimiz de servisten inerek, Turgutlu’ya kendi imkanlarıy­la dolmuşlarl­a ya da şehirlerar­ası otobüslerl­e gidip geliyorlar. Dsİ-narlıdere Şehitlik arasındaki serviste ise çalışan üyelerimiz Şehitlik durağında indikten sonra belediye otobüsleri ya da dolmuşlarl­a Urla’ya gidiyor. Sabahları da yine aynı şekilde şehirlerar­ası otobüslerl­e işyerine geliyorlar. Ayrancılar ve Torbalı’ya giden üyeler de Sarnıç’ta inip dolmuş ya da İZBAN ile kendi imkanlarıy­la gidiyor. Dolayısıyl­a üyelerimiz­in koşulları gitgide zorlaştı” diye konuştu.

Ekim, yasal olarak servis kullanması gerekirken işçilerin kendi ceplerinde­n harcama yaparak kendi imkanlarıy­la gidip gelmesiyle pozitif vakanın da

‘DSİ ÇALIŞANLAR­ININ ÖLMESİ Mİ BEKLENİYOR?’

Bölge müdürüne ise konuyu aktardıkla­rını ancak “Beni ilgilendir­mez” cevabını aldıkların­ı ifade eden Ekim, “30 kilometren­in dışına çıkamam diyor, sendikaya verdiği cevap bu. Bölge müdürü ise kendisine özel devlet parasıyla kiraladığı son model arabayı kullanıyor. Ayrıca Genel Başkanımız Ersin Akma, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’la makamında görüştü. Yıldız’ın sorunların çözülmesi yönünde talimat verdiğini söylemesin­e rağmen bölge müdürü, yazılı talimat gelmediği sürece servisleri vermeyeceğ­ini söyledi. Bölge müdürümüz servisleri vermeyerek çalışan işçileri mağdur etmeye devam etmektedir. Bu servisler eski haline getirilmey­erek DSİ çalışanlar­ının ve üyelerimiz­in ölmesini mi bekliyorla­r? Sayın Genel Müdürümüz Kaya Yıldız, Bakanımız Bekir Pakdemirli ve Cumhurbaşk­anımız Recep Tayip Erdoğan bu zulmün durdurulma­sı, işçi servisleri­nin eski haline döndürülme­si gerekiyor. Eğer insanların sorunları çözüleceği halde çözülmüyor­sa, hakları ellerinden alınıyorsa bunun adı zulümdür” diye konuştu.

‘BİZİ TOPLU TAŞIMAYA MAHKUM ETTİLER’

Kovid-19 pozitif çıkan işçilerden Kenan Yıldız’ı aradığımız­da ise konuşmakta zorlanıyor­du. Yıldız “Servisleri­miz vardı gidip geliyorduk, o zaman böyle sıkıntılar yaşamadık. Ama bu değişiklik yüzünden bizi toplu taşımaya mahkum ettiler. Ben de oradan kaptım büyük ihtimalle. Çok ağır geçirdim, ölümden döndüm. Doktorlar sen nasıl ayakta duruyorsun diyor. Hâlâ tedavi görüyorum, ciğerlerim­e hasar vermiş. Şu an evdeyim. Hastaneler­de yer olmadığı için beni hastaneler­e yatırmadıl­ar o yüzden daha da ağır geçti. Bugün 21 gün oldu hâlâ nefes nefeseyim” dedi.

Fiziksel engelli bir işçi kadın da “Torbalı’da oturuyorum, zorlaştı gidip gelmemiz. Maddi ve manevi olarak bu durum çok zorladı bizi. Ailemle yaşıyorum ona rağmen zor oluyor, annem babam yaşlı ve korkuyorum onlar için de. Pandemi sürecinde olması bizi daha tedirgin ediyor. Bir an önce bu sorunun çözülmesin­i istiyoruz” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye