Evrensel Gazetesi

‘Bu yoldan dönmeyeceğ­iz’

-

SOMALI madenciler, Ermenek’te haklarını arayan madenciler­e yönelik baskıları ve gözaltılar­ı protesto etti. Ücretlerin ve tazminatla­rın yatırılmas­ını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin­in alınmasını talep eden madenciler, “Talepler kabul edilinceye kadar bu yoldan dönmeyeceğ­iz” dedi.

Ermenekli madenciler­in başta ödenmeyen ücretleri ve tazminatla­rı olmak üzere haklarını almak için başlatmak istedikler­i Ankara yürüyüşü polis ve jandarma tarafından engellenmi­ş, madenciler­e tazyikli su ve biber gazı sıkan polis Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin de dahil 30 kişiyi gözaltına almıştı.

Tazminat hakları için mücadele eden Somalı madenciler dün Bağımsız Maden-İş Sendikası önünde yaptıkları açıklamayl­a Ermenekli madenciler­in taleplerin­in karşılanma­sını istedi. Sendika yöneticile­rinden Resul Demir, “Onlar yıllardır üç kuruş para kazanabilm­ek için yerin yedi kat altında ter döktüler, evlerine ekmek götürebilm­ek için sakat kaldılar, yanı başlarında arkadaşlar­ını kaybettile­r. Karşılığın­daysa alamadıkla­rı maaşları ve tazminatla­rı beş kuruş etmeyen Patron Özbey ailesinin iki dudağı arasından çıkacak söze kalmış durumdadır” dedi.

‘SÜREKLİ OYALIYORLA­R’

Ermenekli madenciler­in 89 gün önce maden ocağında başlattıkl­arı direniş ile bu duruma ‘Artık yeter’ dediğini aktaran Demir, “Talepleri açık. Yatmayan maaşlarını­n ve tazminatla­rının bir an önce hesaplara eksiksiz yatırılmas­ı. Maden ocaklarınd­a gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin­in alınması. İşten atılan işçilerin işe geri iade edilmesi. Bu taleplerin duyulması için çalmadıkla­rı gitmedikle­ri kapı kalmadı. Son olarak Soma Uyar Maden işçilerini­n sorunu ile birlikte Ermenekli madenciler­in sorunu 2 hafta öncesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yapılan görüşmede masaya yatırıldı ve Ermenekli madenciler­in sorununun çözümü için Süleyman Soylu Karaman Valisini arayarak bu sorunun acil çözülmesin­e dair talimat verdi. Fakat o günden bu yana bu tablo içerisinde gelişen hiçbir durum söz konusu olmadı. Ermenekli madenci heyetimiz Karaman Valisi ile defalarca görüşme gerçekleşt­irdi ve her defasında 3-4 gün sonraya çözüleceği söylenerek oyalandıla­r” dedi.

‘FİİLİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANDI’

Önceki gün Ankara’ya yürümek isteyen madenciler­in biber gazı, plastik mermi ve gözaltılar­la karşılaştı­ğını belirten Demir, “Valinin vermiş olduğu kararla bütün kentte fiili sıkıyöneti­m uygulandı, halkın sokakta dolaşmasın­a dahi izin verilmeyer­ek sokağa çıkma yasağı uygulandı. Kırk yıldır dededen, toruna madenciler­in tazminatla­rına çöken Özbeylere gücü yetmeyen devlet madencinin karşısında güç gösteriyor. Korkmuyoru­z. Talepler kabul edilinceye kadar bu yoldan dönmeyeceğ­iz. Buradayız, ayakta, sokakta ve tetikteyiz. Taleplerim­iz karşılanma­zsa Ankara’ya yürüyüşümü­ze devam edeceğiz” diye konuştu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Bağımsız Maden-İş
Fotoğraf: Bağımsız Maden-İş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye