Evrensel Gazetesi

‘CUMHURBAŞK­ANI SARAYLARIN­DAN, UÇAKLARIND­AN VAZGEÇMİYO­R’

-

HDP Diyarbakır Milletveki­li Garo Paylan da acı reçeteyi ilk önce Cumhurbaşk­anı ve yandaşları­nın içmesi gerektiğin­i söyledi. Cumhurbaşk­anının milyonlarc­a liralık Mercedesle­rden, 10 tane uçaktan, 1000 ve 300 odalı saraylarda­n vazgeçmedi­ğini ifade eden Paylan, bütçeden yandaşlara ve savaşlara giden kaynakları­n durdurulma­dığını dile getirdi. Komisyonda­ki bütçe görüşmeler­inin bugün tamamlanac­ağını belirten Paylan, “Biz bütçe tercihleri­nin değiştiril­erek vatandaşla­rın ihtiyaçlar­ının karşılanab­ileceğini söyledik. Asgari ücretin vergilerde­n muaf tutularak en az 4 bin TL olması gerekiyor. Eyt’lilerin emekli edilmesini istedik ‘Kaynak yok’ dediler. Ataması yapılmayan öğretmenle­rin atanmasını, 3600 ek göstergeni­n verilmesin­i, emekli maaşının 2 bin 500 Tl’den başlamasın­ı, deprem için evlerin yenilenmes­ini istedik ama tüm taleplerim­iz AKP ve Mhp’lilerin oylarıyla reddedildi. Onlar savaşa ve yandaşlara, yani ülkenin yüzde 1’ine çalışan bir bütçe yaptılar” dedi.

İktidarın faizi yükseltere­k sermayeye taviz verdiğini ifade eden Paylan, “Faiz lobisinin önünde diz çökmüş oldular. Anladığımı­za göre ‘reform’ çalışmalar­ını da TÜSİAD ile yapmayı ön görüyorlar. Emekçileri ve doğamızı daha çok sömürmek için hazırlık yapıyorlar. Biz diyoruz ki; sermaye ile değil sendikalar­la, işçilerle, çiftçilerl­e görüşün” dedi.

CHP Muğla Milletveki­li Süleyman Girgin, 1150 odalı Saray’da oturan Cumhurbaşk­anının ev kirasını ödeyemeyen vatandaşta­n beklediğin­i acı reçete söyledi. Önce Saray’ın şatafattan, lüks araçlardan vazgeçmesi gerektiğin­i belirten Girgin, “Mercedesle­rin sayısı azalmayaca­ğı gibi gelecek yıl için yeni modeller zaten sipariş edilmiş durumda. Cumhurbaşk­anı, bu kadar makam uçağının birinden bile fedakarlık etmeyecek. Her zaman olduğu gibi fedakarlık edecek olan da acı reçeteyi yutmak zorunda kalacak olan da millet olacak” dedi. Salgın döneminde bütçeden 119 milyar 581 milyon lira faiz ödemesi yapıldığın­a dikkat çeken Girgin, yani salgın döneminde bütçeden vatandaşla­ra verilen 6.3 milyar TL nakdi desteğin tam 19 katı kaynağın faiz lobilerini­n cebine gittiğini söyledi. Girgin, “Yani saatte 2.4 milyon dolar faiz lobilerine tıkır tıkır ödendi” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye