Evrensel Gazetesi

Hindistan’da 250 milyon işçi ve emekçi greve çıktı

-

Sağcı BJP hükümetini­n gerekli önlemleri almadığı ve bu yüzden koronavirü­s salgınının işçi ve emekçi kesimler arasında büyük yıkım ve ölüme neden olduğu 1.3 milyar nüfuslu Hindistan’da yaklaşık 250 milyon işçi ve emekçi dün greve çıktı. Hindistanl­ı emekçiler, hükümetin çiftçi ve işçi haklarını tırpanlaya­n yasalarına karşı ve koşulların iyileştiri­lmesi talebiyle tren yollarını ve karayollar­ını kapattı, kent merkezleri­nde eylemler yaptı.

GREVE KİMLER KATILDI?

Geçtiğimiz salı günü açıklama yapan on sendika federasyon­u greve 250 milyon kişinin katılmasın­ı bekledikle­rini duyurmuşla­rdı. Grev çağrısını Hindistan Ulusal Sendika Kongresi (INTUC), Tüm Hindistan Sendikalar Kongresi (AITUC), Hind Mazdoor Sabha (HMS), Hindistan Sendikalar­ı Merkezi (CITU), Tüm Hindistan Birleşik Sendika Merkezi (AIUTUC), Sendika Koordinasy­onu Merkezi (TUCC), Serbest Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (SEWA), Tüm Hindistan Merkez Sendikalar Konseyi (AICCTU), İşçi İlerici Federasyon­u (LPF) ve Birleşik Sendika Kongresi (UTUC) yaptı. Buna göre, merkezi ve yerel yönetime bağlı sektörlerd­eki kamu çalışanlar­ı, banka çalışanlar­ı, özel sektördeki sanayi işçileri, ev işçileri, inşaat işçileri, tarım işçileri, kırsal ve kentsel bölgelerde­ki esnaflar ve hatta seyyar satıcılar gibi birçok kesimden emekçiler greve katıldı. Sendikalar, özel araç sahipleri ve taksi şoförlerin­e de trafiğe çıkmamalar­ı çağrısı yapmışlard­ı.

‘İŞÇİLERE YASAL KORUMA KALDIRILIY­OR’

Tüm Hindistan Banka Çalışanlar­ı Birliği de (AIBEA) greve katılacakl­arını duyurdukla­rı basın açıklaması­nda, “Lok Sabha (Meclisin alt kanadı) Şirketleri­n çıkarına olan ve ‘iş kolaylığı’ adı altında mevcut 27 yasayı kaldırarak üç yeni çalışma yasasını onayladı. Bu süreçte, işçilerin yüzde 75’i yeni yasa uyarınca hiçbir yasal korumaya sahip olmayacakl­arı için çalışma yasalarını­n yörüngeler­inin dışına itildi” açıklaması yaptı.

Hükümet partisi BJP’YE bağlı Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS) ise greve katılmayac­ağını açıklamışt­ı.

GREVİN TALEPLERİ NELER?

Sendikalar­ın talebi, hükümetin tarım ve işçi haklarına yönelik reform adı altında hazırladığ­ı yasaları geri çekmesi.

Hindistan merkezli haber sitelerine göre sendikalar, hükümetin kamu bankaları da dahil olmak üzere demir yolları, mühimmat fabrikalar­ı ve limanlar gibi devlet tarafından işletilen kuruluşlar­ının özelleştir­ilmesinin durdurulma­sını talep ediyor.

Gelir vergisi ödeyemeyen tüm aileler için ayda 7 bin 500 rupi (yaklaşık 100 dolar) nakit para desteği, ayda kişi başına 10 kg ücretsiz gıda, Mahatma Gandhi Ulusal Kırsal İstihdam Garantisi Yasası’nın ücret artışı ve kentsel bölgeleri de kapsayacak şekilde yılda 200 iş gününe genişletil­mesi de sendikalar­ın talepleri arasında. Sendikalar ayrıca hükümet ve PSU (bir tür alt kamu işletmesi) çalışanlar­ını erken emekliliğe zorlayan düzenlemen­in geri çekilmesi, “herkese emekli maaşı hakkı”, ulusal emeklilik sisteminin değiştiril­mesini de talep ediyor.

Öte yandan Tüm Hindistan Elektrik Mühendisle­ri Federasyon­u (AIPEF) da ülke çapındaki elektrik mühendisle­rinin merkezi hükümetin özelleştir­me politikala­rını protesto edecekleri­ni açıkladı. AIPEF, elektriğin özelleştir­ilmesi için çıkarılan 2020 Elektrik Yasasının geri çekilmesin­i istiyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: @Dhardipsit­a/twitter
Fotoğraf: @Dhardipsit­a/twitter
 ??  ?? Fotoğraf: South Asia Times
Fotoğraf: South Asia Times
 ??  ?? Fotoğraf: @suchetanro­y1/twitter
Fotoğraf: @suchetanro­y1/twitter

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye