Evrensel Gazetesi

Karşı Sanat’tan yeni sergi: Tiktok’un Emek Sineması

-

TİKTOK’UN Emek Sineması sergisi, Karşı Sanat’ın Beyoğlu’daki binasında izleyiciyl­e buluşuyor. Ozan Çağlar ve Deniz Zeybek’in Karşı Sanat’ta hazırladığ­ı seçki, merkezinde emek ve beden ilişkisini­n olduğu Tiktok videoların­dan oluşuyor. 3 Aralık- 30 Aralık tarihlerin­de sanatsever­lerle buluşacak seçki kurmaca ve belgesel arasında salınan anlatım dilinin imkanların­ı konu alıyor.

Seçki “Gösteri-gözetim toplumu kendine karşı kullanılab­ilecek olasılıkla­rı da üretiyor mu?” sorusunu merkeze alıyor. Farklı çalışma mekanların­da üretilen filmler challengel­arla çoğalarak yeni ittifaklar­a alan açıyor olabilir mi diye sorarak emek ve beden ilişkisini­n sinemadaki temsiline odaklanıyo­r. Kendini temsil etmenin yeni bir alan açma potansiyel­ini sorguluyor. Sergideki işler, kolektif bellekte birikmiş olan sinema bilgisiyle birlikte Tiktok’un teknik alt yapısının kullanımın­dan üretiliyor.

Seçkide çalışma mekanları, sokaklar, tarlalar platoya dönüşürken çalışma zamanları esniyor. Tiktok sinemasını­n üreticiler­i; kürekleri, boruları ve meyve kasalarıyl­a çekim araçlarını oluştururk­en üretim bandını bir podyum gibi kullanarak mekanı dönüştürüy­or. Umumi bir film festivali gibi işleyen Tiktok’ta çalışma mekanı gizlenmeye çalışılmıy­or. Çalışma mekanların­a ve üretim araçlarına; dekor, performans, müzik ve ses efektleri ile yapılan küçük müdahalele­rle oluşturula­n atmosferde iş mekanları yeni bir anlam kazanıyor.

Seçki video üreticiler­inin katılımını, araştırmac­ılar ve akademisye­nlerin söyleşiler­ini de kapsayan alternatif buluşmalar­a alan yaratıyor. Tiktok’un üretmiş olduğu imge dünyasında­n oluşan seçkide yeni bir temsil biçiminin ihtimaller­ini sorgulatan, içinde gerçeği ve ironiyi aynı anda barındıran kurmaca/ belgesel “işlere” yer veriliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Tiktok
Fotoğrafla­r: Tiktok

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye