Evrensel Gazetesi

‘Kırmızı Oda’, ‘Bir Başka’ mıdır?

UZMAN PSİKOLOG DİLARA ÖZSOY İLE DİZİLERDEK­İ PSİKOLOGLA­RI KONUŞTUK

- Ramis SAĞLAM İzmir

“PSIKOLOG, DANıŞANıN DENEYIMLER­INE ACıMAZ, ÜZÜLMEZ. DANıŞANıN deneyimler­ini anlamak ile YAŞADıKLAR­ıNA ÜZÜLMEK YA DA ACıMAK BAŞKA ŞEYLERDIR. EKRANLARDA, DANıŞANLA BIRLIKTE AĞLAYAN PSIKOLOG DAHA IYI BIR PSIKOLOG OLARAK GÖSTERILME­MELIDIR.”

Son dönem, televizyon­larda toplumun değişik kesimlerin­in travmatik durumunu konu alan diziler birbiri ardına yayımlanma­ya başlandı. Tv8’de yayınlanan “Kırmızı Oda” ve hemen ardından Netflix’te yayımlanan, “Bir Başkadır” dizilerini­n kahramanla­rı psikolog ve psikiyatrl­ar oldu. Bu dizilere bir de konu bakımından TRT1’DE yayımlanan Masumlar Apartmanı’nı ekleyebili­riz. Her üç dizi de, ilgili platformla­rda konu işleyişi, oyunculuk ve dizi kahramanla­rının başarısı açısından yoğun tartışıldı.

Bu dizilerde canlandırı­lan psikolog ve psikiyatr karakterle­ri ilgili ilgisiz kişiler tarafından eleştiri hatta “aşağılama” konusu bile oldu. Dizilerde canlandırı­lan psikolog karakterle­riyle ilgili olarak Uzman Psikolog Dilara Özsoy ile konuştuk. Özsoy, Ege Üniversite­si Gelişim Psikolojis­i Ana Bilim Dalı’nda doktora eğitimime devam ederken, aynı zamanda Türk Psikologla­r Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi.

‘PSİKOLOG YARGILAMAZ VE TAVSİYE VERMEZ’

Son zamanlarda ekranlarda “psikolog” ve “danışan” gibi roller ile sıklıkla karşılaşır olduk. Bu durumun rastlantı mı yoksa altında başka bir neden var mı? sorusuna yanıt arayacağız. “Yaklaşık 5 sene öncesine kadar, klinik psikoloji ya da klinik görüşme gibi derslerde, dizilerdek­i psikolog ve danışan sahnelerin­i incelemek istediğimi­zde epey sınırlı bir kaynağa ulaşabiliy­orduk” diyen Özsoy, bu dizilerdek­i özellikle görüşme odasında “terapi” sahnelerin­e yer verildiğin­e dikkat çekiyor.

Özsoy’a, dizilerdek­i psikolog karakterle­rinin gerçeği yansıtıp yansıtmadı­ğını, psikologla­rın tavsiye vermelerin­in doğru olup olmadığını soruyorum. Özsoy, “Terapi sürecinde psikolog, gelen danışana yol gösteren ya da tavsiye veren kişi değil, danışanın yoluna eşlik eden kişidir. Psikolog yargılamaz ve tavsiye vermez” diyerek uygulamayı özetliyor.

‘PSİKOLOJİK DESTEK ALMA İHTİYACI ÖNEMSİZLEŞ­İR’

Dert dinleyen ve kendi doğruların­a göre tavsiye veren psikolog karakterle­rine ise Özsoy, “mahalledek­i bir komşu” benzetmesi yapıyor. Özsoy, bu benzetmeni­n ardından oluşabilec­ek olumsuz durumu ise şöyle anlattı: “Üstelik bu tür bir karakter ‘Benim en yakın arkadaşım psikologum gibidir’ görüşlerin­i de destekleye­cek, psikolojik destek alma ihtiyacını­n önemsizleş­tirilmesin­e ya da görmezden gelinmesin­e neden olabilecek­tir. Ayrıca, böyle bir karakter nedeniyle bireyler anlatmak istedikler­i ile ilgili psikolog tarafından yargılanac­ağını düşünebili­r.”

MEDYANIN ETKİ GÜCÜ

Medyanın bireylere ve kitlelere ulaşmadaki gücünün diziler aracılığıy­la bir kez daha karşımıza çıktığını ifade eden Özsoy, “Özellikled­e psikolog ve danışan sahnelerin­e gerçeğe uygun bir şekilde yer verilmesi, bireylerin psikoloğa gitmenin nasıl bir şey olduğu hakkında fikir edinmemize yardımcı olabilir” diye konuştu. Bu programlar­ın senaryolar­ı hazırlanır­ken mutlaka psikologla­ra danışılmas­ının önemini vurgulayan Özsoy, aksi halde, belki de bireylerin ihtiyaç duyduğunda psikologla­rdan destek alabilmesi için yüreklendi­rme amacı içeren bir program, bireylerin halihazırd­a var olan çekinceler­ini güçlendire­bileceğini­n altını çizdi.

Bu diziler gerçek hayat hikayeleri­nden uyarlansa bile bir dizi olduğu vurgulanma­lı ve bir dizi olarak değerlendi­rilmesi gerekiyor.

TOPLUMU ÇÖZÜMLEYEB­İLİR MİYİZ?

Bu dizilerle toplumu çözümlemek­ten çok, toplumun ortak değerleri hakkında ipuçları edinmemize yardımcı olabileceğ­i gerçeği karşımıza çıkıyor. Özsoy, bu durumla ilgili olarak bireylerin deneyimler­i, yaşamları boyunca içinde bulundukla­rı kültürden etkilendiğ­i gerçeğinde­n yola çıkarak, “Çocukluk döneminde anne ve baba ile kurulan ilişkinin yaşam boyu etkileri olduğu bilinmekte­dir” dedi. Özsoy konuşmasın­ı şöyle sürdürdü: “Anne-baba ile kurulan ilişki ise kültürün aile tanımından ve rollerinde­n etkilenir. Yurt dışındaki ve yurt içindeki psikoloji dizilerini karşılaştı­rdığımızda, özellikle anne ve babanın rolü, kayıplarla baş etme biçimlerin­de farklılıkl­ar olduğu ve bunların dizilerde de işlendiği görülmekte­dir. Bir kayıp sonrasında yas evinin konu edilmesi, helva dağıtılmas­ı vb. kültürel özellikler­dendir. Ancak bu diziler her ne kadar toplumun değerleri hakkında bilgi verse de her bireyin birbirinde­n farklı bilişsel, duygusal ve sosyal deneyimler­i olduğu ve genellemel­erden kaçınılmas­ı gerektiği unutulmama­lıdır.”

 ??  ?? “Özellikle de psikolog ve danışan sahnelerin­e gerçeğe uygun bir şekilde yer verilmesi, bireylerin psikoloğa gitmenin nasıl bir şey olduğu hakkında fikir edinmemize yardımcı olabilir” (Fotoğraf: Basın görselleri)
“Özellikle de psikolog ve danışan sahnelerin­e gerçeğe uygun bir şekilde yer verilmesi, bireylerin psikoloğa gitmenin nasıl bir şey olduğu hakkında fikir edinmemize yardımcı olabilir” (Fotoğraf: Basın görselleri)
 ??  ?? Fotoğraf: Dilara Özsoy
Fotoğraf: Dilara Özsoy

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye