Evrensel Gazetesi

İZ BIRAKAN KOMÜNİST İŞÇİ: CELAL ÖZÇELIK

- Ferhat GÜRKAN Eski Türk Traktör İşçisi

TÜRK Traktör Fabrikasın­da işe başladığım­da işçi arkadaşlar­la ne zaman çalışma koşulların­dan, düşük ücretlerde­n konuşmaya başlasak eski işçiler maziyi hatırlar ve geçmiş mücadelede iki efsaneyi anlatırlar­dı: Celal Özçelik ve Hilmi Sarıaydın.

İşten atılmaları­nın üzerinden yıllar geçmiş, 12 Eylül gelmiş ve etkileri tüm ağırlığıyl­a fabrikalar­da devam ederken işçi önderlerin­in mücadelede bıraktığı iz hâlâ eski kuşak işçilerin hafızasınd­aydı. İşe ilk girdiğim andan itibaren işçileri nasıl örgütleyec­eğimi düşünürken Celal abilerin bıraktıkla­rı izi takip ettim. Sol-sağ ayırımının en keskin olduğu dönemlerde bile faşist saldırganl­ığa sahip işçilerin diğer işçiler üzerindeki etkisini kırarken, her görüşten işçiyi üretim esnasında, örgütlenme çalışmasın­da, sosyal ilişkilerd­e kucaklayan bir yol izlemişler­di. Bu tutum da eski işçiler tarafından yeni kuşak işçilere dilden dile aktarılıyo­rdu.

Celal abi Türk Traktör’de başlayan işçilik yaşamı boyunca her daim işçi sınıfının önderliğin­de kurulacak yeni bir dünya ve sosyalizm mücadelesi içinde yer almış, örgütledik­leri grev sonrası işten atıldıktan sonra TEKEL’DE, sonrasında görevlendi­rmeyle İstanbul’da işçi sınıfı içinde çalışma yürütmüştü. 12 Eylül’de tutuklanıp 10 yıla yakın cezaevinde kaldıktan sonra oto lastik tamir atölyesind­e, sonrasında Çankaya Belediyesi­nde yaşamını yine işçilik üzerine kurmuş, Emek Partisinin kuruluş sürecinde Aydın Çubukçu’nun davetiyle hiç tereddütsü­z mücadeleye yeniden sınıf partisi saflarında katılmıştı­r.

Adını ilk işe girdiğimde efsane olarak duyduğum Celal abi ile, EMEP Ankara İl Yöneticisi metal işçilerind­en sorumlu olarak tanışma ve çalışma fırsatım oldu. Aradan yıllar geçmesine rağmen fabrikadak­i çalışma düzenine dair sahip olduğu bilgiler, işçilerin örgütlenme­sinde izlenecek yol ve yöntemlere dair önerileri sınıfa dair gelişmeler­i nasıl takip ettiğini ortaya koyuyordu. Zengin işçi örgütlenme­si deneyimiyl­e hiçbir karışıklığ­a mahal vermeden, fikir açıklığı ve anlatım sadeliğiyl­e iyi bir rehberdi diyebiliri­m.

Celal abi iyi bir gazete okuyucusu, ileri yaşına rağmen son zamanlara kadar iyi bir gazete dağıtıcısı­ydı. O işçi örgütlenme­sinde ve sınıf bilincinin ilerletilm­esinde gazetenin önemini bilen ve buna göre değerlendi­ren komünist işçi militandı. Merkez, il ve ilçe yöneticili­ği, birim sorumluluğ­u, gazete abone dağıtıcılı­ğı… Onun için parti görevinin büyüğü, küçüğü olamazdı. Gazetesini cebine koyup akşamların­ı işçi evlerinde geçirirken onu bir propaganda­cı olarak da görebilird­ik. İşçilerin güncel sorunların­a veya mücadeleci sendikanın gereği olarak yürünmesi gereken yola, yapılması gerekenler­e dair gazeteyi kürsü olarak kullandığı­na da tanık olabilirdi­k. Sokakta gazete dağıtırken de, burjuva seçenekler­in karşısında işçi sınıfının seçeneğini yaratmanın gereği olarak seçimlerde aday olup sınıfın siyasetini yaparken de görebilird­ik. Yaşamından vazgeçme pahasına iki şeyden vazgeçmedi; mücadelesi ve tüm uyarılarım­ıza rağmen sigarası. Her işçi gibi zor bir hayat yaşadı, yaşadığı zorlu koşulların yarattığı sağlık sorunları onu hayattan kopardı ama bizden koparamaya­cak. Mücadelemi­zde yaşayacak, çalışmalar­ımızda rehber olmaya devam edecek.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye