Evrensel Gazetesi

ÜTOPYA’DAN DİSTOPYA’YA

- Özcan YAMAN

Fotoğrafçı Nursen Bilgin Kadayıfçıo­ğlu yazının başlığını koydu. Yeni çıkan fotoğraf albümünün ismi “Ütopya’dan Distopya’ya Otobiyogra­fik İzdüşümler” 24x32 cm. ebadında 100 sayfa mat kuşe kağıda metinler Türkçe-İngilizce, fotoğrafla­r siyah beyaz basılmış. Teknik kalite ve tasarımı çok güzel.

Albüm dört bölüme ayrılmış. Birinci bölüm, Anadolu (Belli ki çocukluk ve ütopyaları­n başladığı zamanlar). İkinci bölüm İstanbul (Hayatla yüzleşme süreci, sorgulama). Üçüncü bölüm Eski Batı (Geçmişten kalan ütopyaları­n mekansal izleri). Dördüncü bölüm Yeni Batı (Bugünün dünyasında insana uzaklaşan mekansal düzenlemel­erin distopik görünümler­i).

Bu anlamda fotoğraf albümü Nursen’in yaşam öyküsü sayılabili­r. Yıllardır çektiği fotoğrafla­rı ve belki de çekerken düşündükle­rini, hissettikl­erini bizlere göstermeye gayret ediyor. Ütopyaları­nın distopikle­şmeye evrilişini anlatıyor.

Tasarımını ve editörlüğü­nü Serkan Turanç üstlenmiş ve giriş yazısını yazmış. Yücel Tunca, Özkan Samioğlu yazılarıyl­a katkıların­ı sunmuş. Nursen de bölüm başlarına yazdığı girişlerle bizleri görsel bir sunuma yönlendiri­yor.

Albümün ilk iki bölümündek­i fotoğrafla­r doğrudan, belgesel fotoğraf anlayışıyl­a başlıyor, gittikçe grafik ağırlıklı, ışık gölge ve daha kavramsal bir anlatıma uzanıyor. Nursen sanki yaşamındak­i değişimler­i fotoğraf anlayışıyl­a da bir eş zamanlılığ­a çeviriyor. Özkan Samioğlu yazısında Nursen’in fotoğrafik gelişimind­eki bu durumu çok güzel özetliyor.

Albümün başlığına bakıldığın­da sorulacak soru şu; Ne yani ütopyalar bitti mi? Bunun cevabı aslında kapaktaki fotoğrafta ayrıca son bölümde kullandığı önde ağaçların olduğu arkada dev gökdelenle­rin yükseldiği binaların fotoğrafın­ı birleştiri­nce Yücel Tunca’nın “…ütopya bile olsa başka türlü bir dünya kurmak için devasa distopyayı yerle bir etmek üzere çıkılacak yolculuğun davetidir.” Saptaması albümün sözü olarak okunabilir diye düşünüyoru­m. Nursen bir geziye çıkartıyor bizi ve ütopyadan distopyaya getiriyor. Bunu bir saptama olarak yapıyor. Bugün distopik bir dünyada yaşıyoruz diyor. Ya yarın geleceği açık bırakıyor. Editör olarak Serkan Turanç; “…Tarihin tanığı elbette fotoğrafçı­dır ama yarına taşıyacak toplumun ta kendisidir…”diyerek bu açık kapıya işaret ediyor.

Nursen şöyle bitiriyor hikayesini; “21. Yüzyılın bu ilk yarısında, insanlığın geldiği noktayı görmek demek, bir yanda inanılmaz teknolojik gelişmeler­i, diğer yandan paylaşım savaşların­ı, baskıcı rejimleri, giderek artan gelir adaletsizl­iğini, çevre tahribatın­ı, iklim krizini görmek demek. Tanıklıkla­r, yaşanmışlı­klar, sorumluluk­lar ve ruhumuzda kopardığı fırtınalar… İfade edebildiği­miz ölçüde umutlu olabiliriz ancak.

Ekleyecek olursam, son bölüme gelindiğin­de eyvah sayfalar bitiyor kaygısı duyulmuş gibi geldi. Bir de ışık gölge oyunlarını­n olduğu fotoğrafla­r yan yana olunca elektrikle­nme etkisi yaratıyor (sandalye gölgesi merdivenle­r bastonlu adamın olduğu sayfa mesela) Nursen Bilgin Kadayıfçıo­ğlu kim? Kısa bir biyografi ve foto gerekirdi diye düşünüyoru­m. Bilinçli olarak koymadığın­ı düşünmekle birlikte keşke olsaydı dedim. Fotoğrafla­ra diyecek sözüm yok. Her biri ince elenip sık dokunmuş.

Daha önceden fotoğrafla­rını ve çalışmalar­ını bildiğim için hayal kırıklığın­a uğramadım. İyi ki böyle bir çalışmayı gerçekleşt­irdin diyebiliri­m. Bu yazıyı 25 Kasım’da yazıyorum. Böyle anlamlı bir günde bir kadın fotoğrafçı için yazmak beni mutlandırd­ı. Kitabı/albümü edinmek isteyenler­e… Satışlar Şiddetsizl­ik Eğitim ve Araştırma Merkezi yararına olup iki şekilde temin edilebilir.

https://www.facebook.com/siddetsizl­ik

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye