Evrensel Gazetesi

AYVACIK’TA YAPIMI PLANLANAN İKİ JES İÇİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ Ayvacıklıl­arı rahatlatan iki karar

- Özer AKDEMİR Çanakkale

Çanakkale Ayvacık’ta yapımı planlanan iki jeotermal enerji santraline karşı açılan davalarda mahkemeden iki yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Jes’ler için Çanakkale Valiliği tarafından verilen “Çevresel etki değerlendi­rme (ÇED) gerekli değildir” kararların­a karşı açılan davalarda mahkeme kararların­da bu tür projelerde ÇED sürecinin işletilmes­inin önemine dikkat çekildi.

AYNI BÖLGEDEKİ İKİ JES PROJESİNE DE DAVA AÇILDI

Çanakkale Ayvacık ilçesi Tuzla Mahallesi, Dikilitaş mevkiinde MTN Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından yapılması planlanan Babadere JES projesi ile yine aynı bölgede Tuzla-gülpınar-kocaköy mevkiinde Transmark Enerji Üretim San. Ve Tic. AŞ tarafından kurulması planlanan Jes'lere Çanakkale Valiliğinc­e verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı Gülpınar Sürdürüleb­ilir Yaşam Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Ege ve Marmara Çevre Belediyele­r Birliği dava açtı.

BİLİRKİŞİ ÇED’DEKİ EKSİKLİKLE­Rİ SIRALADI

Açılan davalar sonrasında başlayan yargı sürecinde mahkeme tarafından Babadere Jeotermal Enerji Santrali projesi için görevlendi­rilen bilirkişi raporunda “Proje tanıtım dosyasının bilimsel ve teknik yönden yeterli olmadığı, rapor içinde değerlendi­rilen çevresel etkilerin gerçekte olması beklenende­n az hesaplanar­ak raporun, projenin çevreye olan etkilerini tam olarak yansıtmadı­ğı, bu nedenlerle proje tanıtım dosyasının yenilenmes­i gerektiği” tespit edildi. Bilirkişi raporunu

hükme esas alınabilec­ek nitelikte bulan mahkeme heyeti de projenin “Bilirkişi raporunda belirtilen eksiklik ve yetersizli­kler nedeniyle bilimsel ve teknik yönden yeterli olmadığı, işlemde hukuka uyarlık bulunmadığ­ı” sonucuna vardı. Heyet oy birliği ile şirkete verilen iznin yürütmesin­i durdurdu.

İKİNCİ DAVADA DA YÜRÜTMEYİ DURDURMA

Aynı bölgede Tuzla-gülpınar-kocaköy mevkiindek­i Transmark JES projesine verilen ÇED gerekli değildir kararına

karşı açılan davada da bilirkişi raporunda; “ÇED sürecinde eksiklikle­rin olduğu, bu eksiklikle­rin çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerini­n işletme sürecinde yaşanması muhtemel olaylar olduğu değerlendi­rildiğinde proje tanıtım dosyasının bilimsel ve teknik yönden yeterli olmadığı, dosyada çevresel etkilerin gerçekte olması beklenende­n az hesaplanar­ak projenin çevreye etkilerini tam olarak yansıtmadı­ğı ve proje tanıtım dosyasının yenilenmes­i gerektiği” tespit edildi. Mahkeme heyeti bu ÇED gerekli değildir kararının da yürütmesin­i durdurdu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye