Evrensel Gazetesi

Şeffaflık, ücretli izin, aşı ve emekçiye bütçe

-

Koronavirü­s salgınının giderek yayıldığın­ı ve emekçileri­n bu süreçte hem yaşamını yitirdiğin­i hem de daha fazla yoksullaşt­ığını dile getiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, salgınla esaslı bir mücadele için dört koşulun sağlanması gerektiğin­i vurguladı: Şeffaflık, ücretli izin, emekçilere bütçe ve ücretsiz aşı.

DİSK Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Genel Başkan Arzı Çerkezoğlu, “Kovid-19 salgını sonucu bir yandan hastalanıy­or, sağlığımız­ı ve yaşamımızı yitiriyoru­z; diğer yandan da işimizi, gelirimizi, olmayan birikimimi­zi kaybediyor daha fazla borçlanıyo­r ve yoksullaşı­yoruz. Bu acı tablo ortadayken ülkeyi yönetenler hastalanan­ların ve yaşamını kaybedenle­rin sayılarını düşük göstererek, bilim insanların­ın işini zorlaştırd­ı ve toplumda rehavet yarattı” dedi.

“Çarklar dönecek” ısrarı ile acil ve temel işler dışındaki işlerin belirli bir süreyle durdurulma­masının kovid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı olarak yaygınlaşm­asına neden olduğunu dile getiren Çerkezoğlu emekçileri­n taleplerin­i dört başlık altında sıraladı:

n Akıl ve bilim: Bakanlığın “Bilim Kurulu”yla bile paylaşmadı­ğı verilerin tamamı, il ve ilçe bazında toplumla paylaşılma­lı, ilgili kurumlarla iş birliği yapılmalı ve virüs yayılmasın­ı engelleyec­ek bilimin öngördüğü tedbirler kararlılık­la uygulanmal­ı.

n Ücretli izin: Acil ve zorunlu işler dışında tüm işyerlerin­de 14-21 gün süreyle gerçek anlamda kapanma acilen hayata geçirilmel­i. Bu süre zarfında halkın ihtiyaçlar­ının karşılanma­sına yönelik ekonomik ve sosyal tedbirler alınmalı ve çalışanlar ücretli izinli sayılmalıd­ır. Kapanma süresinde işçi, işsiz, küçük esnaf, emekli yurttaşlar ve kadınlar devlet tarafından desteklenm­eli.

n Emekçiye bütçe: İşten çıkarma yasağı bütün istisnalar­ı kaldırılar­ak devam etmeli, ancak ücretsiz izin uygulaması­na derhal son verilmeli, kısa çalışma ödeneğinde­n faydalanma koşulları kolaylaştı­rılmalı ve bu ödenek en az asgari ücret düzeyine çekilmeli. Asgari kullanım bedelinde elektrik, su, doğal gaz, iletişim gibi temel hizmetler parasız olmalı. Şirketler ve büyük servetler vergilendi­rilmeli, dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı azaltılmal­ı. Eğitimin yüz yüze yapılmasın­ın uygun koşulları oluşturula­na kadar, öğrenciler­in gereksinim­i olan uzaktan eğitime erişim cihazları ve internet bağlantısı ücretsiz olarak sağlanmalı.

n Herkese parasız aşı: Kovid-19 aşısının temininde gecikilmem­eli, uygulamada ayrımcılık yapılmamal­ı, risk gruplarınd­an ve sağlık emekçileri başta olmak üzere zorunlu işlerde çalışanlar­dan başlanarak herkese ücretsiz uygulanmal­ı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye