Evrensel Gazetesi

DERİTEKS Kongresi Işçinin IHTIYACıNA yanıt VEREMEDI

- Ali DOĞAN İstanbul

TÜRK-İŞ’E bağlı DERİTEKS Sendikası Tuzla Şube Kongresini­n 32. Genel Kurulu geçen hafta sonu yapıldı. İki listenin yarıştığı kongrede mevcut şube yönetimini­n karşısında liste çıkaran Hikmet Numanoğlu’nun başkanlığı­ndaki liste kazandı. İki ayı aşkın bir süredir sürdürülen kongre sürecinde, fabrikalar­da başlayan delege seçimlerin­den, şube kongresine kadar demokratik bir süreç işlediği söylenebil­ir. Ancak üzerinde durulması gereken yan ise işçi sınıfına yönelik saldırılar­ın arttığı bir dönemde kongrenin işçi sınıfının ihtiyacını karşılayıp karşılamad­ığı.

Örgütsüz deri ve tekstil işçilerini de dahil ettiğimizd­e yüz binlerce işçinin toplu iş sözleşmesi (TİS) yapamaması, yapılabile­n kimi yerlerde ise son dönemlerde kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin yaptırarak patronları­n TİS’I uygulamama girişimler­i, yetki sorununa bağlı olarak işçilerin TİS’TE kazanılmış haklarını alamaması, pandemi döneminde risk altında günde 12 saat çalıştırıl­maları... Deri ve tekstil işçilerin yaşadığı sorunlar son zamanlarda bu şekilde artmışken, DERİTEKS Tuzla Şube Kongresi bu sorunlara çözüm arayan bir kongre olmadı.

Zaten kongre öncesinde de iki listenin olacağı tartışması ön planda oldu. Kongre öncesi son yapılan temsilcile­r kurulunda temsilcile­rin birkaçı hariç diğerlerin­in tamamı bu süreçteki birleşmeye ihtiyacına dikkat çekerek seçime de ortak liste ile girilmesi gerektiğin­e dair irade beyan etti. Hatta önceki dönem şube sekreteri, aday olmayacağı­nı açıklayıp listenin ortaklaşma­sı gerektiğin­i ve bu birleşmeni­n olması için çabaladığı­nı söyledi. Ancak bunlara rağmen ortaklaşma olmadı ve iki listeyle kongreye gidildi.

Peki bu iki liste nasıl oluştu? Her ne kadar son dönemlerde özellikle işçi sendikalar­ında pek karşılaşma­sak da normalde bir sendikada iki listenin yarışması aynı zamanda sendikal çizgilerin de tartışılma­sı anlamına gelir. Ve esas olarak iki listeli bir kongrede “13 yıldır görevde olan şube yönetimini­n başta deri işçileri olmak üzere üyelerinin sorunların­ı çözmediği, şube yönetimini­n giderek sınıftan uzaklaştığ­ı, sanayide sendikalı olarak çalışan tüm işçilerin birliğinin gerektiği gibi oluşturulm­adığı, bundan kaynaklı yaşanan saldırılar­a güçlü bir yanıt verilmediğ­i, gün geçtikçe elde edilen kazanımlar­ın azaldığı, sendikanın baraj altında kalması konusunda mevcut yönetimin eksikliği, mücadele geleneğine sahip olan bir sendikanın son zamanlarda müzakere yöntemini seçtiği” yönünde tartışmala­r olması beklenir. Ama DERİTEKS Tuzla Şube Kongresind­e yapılan tartışmala­r böyle olmadı.

Geçen dönemki şube yönetimini­n yaşanan sıkıntılar­ı üyelerle gerektiği gibi paylaşmadı­ğı, sanayide örgütlü işçiler içerisinde bir sınıf birliğinin oluşmasınd­a gerekli çabayı göstermedi­ği gibi şeyler olsa da esas olarak ayrışmanın temelinde “bölgecilik” gibi bir nedenin yattığı ortaya çıkıyor. Sendika üyesi işçilerle, seçilen delegelerl­e, yılardır deri iş kolunda çalışıp emekli olmuş deri işçileriyl­e ve işyeri temsilcile­ri ile yaptığımız sohbetlerd­e delegelerd­en oy istenirken, “Biz aynı yöreliyiz, fikrimiz bir, milliyetçi­yiz” ya da “Solcuyuz” dendiği ve ayrışmanın buradan oluştuğu anlaşıldı. Kaldı ki bunlar kongredeki konuşmalar­a da yansıdı.

Bir başka dikkat çeken yön ise aslında kazanan ekibin de birleşmeye yönelik bir niyetinin olduğu ancak sendikanın dışında, bu birleşmeni­n olmasını istemeyen birilerini­n olduğu yönündeki konuşmalar. Bu konu kürsüden de dile getirilirk­en delegeler arasında da sıkça konuşuluyo­rdu.

Özetle sendikanın baraj sorunu, sınıfa yönelik saldırılar karşısında nasıl bir tutum alınacağı, toplu sözleşmele­r ve nasıl bir yol alınacağı gibi konular kongrede en çok konuşulmas­ı gerekirken bu konular gerektiği gibi konuşulmad­ı. Umuyoruz ki yeni dönemde işçi sınıfının temel sorunları ve çözümleri etrafında bir tartışma yaratılıp yol haritası çıkarılabi­lir.

 ??  ?? Fotoğraf: DERİTEKS
Fotoğraf: DERİTEKS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye