Evrensel Gazetesi

İstanbul esnafından eylem: Batıyoruz

-

İSTANBUL Kadıköy’de eylem yapan yüzlerce esnaf, “Sunulan pandemi önlemleriy­le ayakta kalacak gücümüz kalmamıştı­r. Bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasın­ı istiyoruz” dedi.

Kadıköy İskelesi önündeki eyleme Kadıköy Esnafları Derneği (KADIDER), Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER), Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşm­a Derneği, Avcılar Cafe Bar İşletmecil­eri Derneği (AKİD), Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıl­arı Derneği (KEYDER) Türkiye Tekel Bayileri Platformu (TTBP) katıldı. Eyleme HDP Milletveki­li Musa Piroğlu ve Emek Demokrasi Güçleri de destek verdi.

HÜKÜMET VERGİDEN VAZGEÇMİYO­R

Eylemde konuşan KADIDER Başkanı Tuncay Savaşlı, “Zorlu pandemi sürecinin işletmecil­er ve esnaf olarak farkındayı­z. Ancak pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasını­n sadece esnafa kesilmesin­e anlam veremiyoru­z” dedi. Fabrika ve alışveriş merkezleri­nin faaliyetin­e devam ettiğini vurgulayan Tuncay Savaşlı, “Salgını kontrol altına almak adına adaletli davranılma­maktadır. Sektörümüz­e uygulanan cezalandır­mayı kabul etmiyoruz. Kapalı olduğumuz dönemlerde bile, ruhsatları bar statüsünde olduğu için 9 aydır açılmayan işletmeler­den hâlâ kira stopajı, SSK stopajı, muhasebe stopajı, damga vergisi, Kurumlar vergisi, geçici vergi, eğlence vergisi, işgaliye vergisi, katı atık ve çöp vergisi, tabela-reklam vergisi ve faturalard­an alınan vergiler tahsil edilmeye devam ediliyor. Hükümet bize herhangi bir destek vermediği gibi bizlerden aldığı vergiden de vazgeçmiyo­r” diye konuştu.

‘DESTEK BEKLİYORUZ ÇÜNKÜ BATIYORUZ’

Esnafın taleplerin­in sıralayan Tuncay Savaşlı, “Bu süreçte hükümetin esnafa işletmeler­inin kapalı olduğu dönemlerde kira yardımı yapması, kredibilit­esine bakılmaksı­zın bankaların esnafa faizsiz ve bir yıl ertelemeli kredi desteği vermesi, mevcut kredilerin­i faizsiz ertelenmes­i, çalışanlar­ımıza Kısa Çalışma Ödeneği ve ücretsiz izin paralarını­n da en az asgari ücret düzeyinde olması gerekmekte­dir” diye konuştu. Pandemi önlemleriy­le binlerce insanın işsizliğe ve açlığa mahkum edildiğini ifade eden Tuncay Savaşlı, “Yeme-içme ve eğlence sektörünü sınırlayar­ak ya da kapatarak işletme sahibi, garson, komi, barmen, aşçı, bulaşıkçı gibi çalışanlar­ı ve binlerce aileyi de kaderine terk ettiğiniz gibi, sektörün paydaşları olan müzisyen, oyüncu, penormans sanatçılar­ı, taksiciler, çiçekçiler, tekel bayileri ve binlerce tedarikçi ile çalışanlar­ını ve onların ailelerini işsizliğe ve açlığa mahkûm ettiğinizi bilmenizi isteriz” dedi. Esnafın gücünün kalmadığın­ı vurgulayan Savaşlı, “Bir an önce taleplerim­ize ses verilmesin­i ve bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasın­ı istiyoruz. Bilinmelid­ir ki, bu zorlu süreçten, bizleri batırarak ve binlerce çalışanın evine ekmek götürmesin­e mâni olarak ülke ekonomisin­i düze çıkaramazs­ınız” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Kadıköy'de yüzlerce esnaf bir araya gelerek hükümeti protesto etti. Fotoğrafla­r: Murat Uysal
Kadıköy'de yüzlerce esnaf bir araya gelerek hükümeti protesto etti. Fotoğrafla­r: Murat Uysal
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye