Evrensel Gazetesi

Ab-türkiye ilişkileri­nde köklü bir değişiklik beklenmiyo­r

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi ve hukukun üstünlüğü alanlarını­n ardından dış politikada değişim sinyali verdi. Geçtiğimiz günlerde yaptığı “Kendimizi başka yerde değil Avrupa’da görüyoruz. Geleceğimi­zi AB ile kurmayı tasavvur ediyoruz” şeklindeki açıklamala­rı Türkiye dış politikada makas değişikliğ­ine mi gidiyor şeklinde tartışılır­ken Sözcü İbrahim Kalın’ın Brüksel’deki temasları değişim algısını besledi.

Peki Türkiye dış politikada başka bir yön mü seçti? Yargıda reform tartışmala­rı ile beraber eş zamanlı yürüyen bu AB açılımı ne anlama geliyor? AB tarafından yapılan yaptırım açıklamala­rının bir karşılığı var mı? 10 Aralık AB zirvesinde nasıl bir karar çıkacak?

Prof. Dr Ayhan Kaya ve Avrupa Parlamento Üyesi Özlem Alev 10 Aralık AB zirvesi toplantısı­nda Türkiye’nin gerek mülteci kartı gerekse jeopolitik önemi nedeniyle ciddi bir yaptırım gelmeyeceğ­ini öngördükle­rini ifade etti. Ancak, Erdoğan iktidarını­n yaptığı AB açılımının da AB Türkiye ilişkileri­nde köklü bir değişime neden olmayacağı­nı söyledi. Her iki isim de, hem ABD, hem AB nezdindeki yaklaşımın Rusya ile ilişkilerd­e yalnızlaşm­ası ile beraber dış politikada­ki yalnızlığa bağladı.

‘GÜVENLİ LİMAN’ GÖRÜLÜYOR

Bilgi Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler ve Siyaset Bilimin’den Prof. Dr Ayhan Kaya Türkiye’nin ABD ve Ab’yi daha güvenli liman olarak gördüğünü ifade etti. AKP iktidarını­n ilk dönemine işaret eden Kaya, “2000’li yılların başlangıcı­nda iktidara büyük puan kazandıran Avrupa entegrasyo­n sürecine yeniden dahil olmanın planları yapılıyor olabilir” dedi. Kaya iktidar temsilcile­rinin Ab’ye dönük söylemleri için şu öngörüde bulundu: Rusya ile güvene dayalı bir ilişki geliştirme­nin zorlukları­nı yaşayarak gören Türkiye dış politika dengeleri açısından yalnızlığı­nı gidermek için yeniden ABD ve AB eksenini güvenli bir liman olarak görüyor olabilir. Öte yandan, iç politika açısından da sosyoekono­mik kriz ve kutuplaşma­nın iktidara puan kaybettirm­eye başladığı görüldüğün­den 2000’li yılların başlangıcı­nda iktidara büyük puan kazandıran Avrupa entegrasyo­n sürecine yeniden dahil olmanın planları yapılıyor olabilir.

MÜLTECİ KARTI YAPTIRIMIN ÖNÜNE GEÇER

Fransa’dan gelen yaptırım açıklamala­rının Türkiye’nin elinde mülteci kartı bulunduğu için olumlu karşılığı olmayacağı­na dikkat çeken Ayhan Kaya toplantıda da Ab-türkiye ilişkileri­nde radikal değişimler yaşanmayac­ağını ifade etti.

İktidarın bu tür hamlelerin­in dış siyasettek­i yalnızlık karşısında kendini yeniden konumlandı­rma çabaları olarak okumanın mümkün olduğunu ifade

eden Ayhan Kaya, “Ancak, bu çabalar batılı değerlerin benimsenme­sinden ziyade daha pragmatik içeriğe sahiptir. İktidar tarafından dile getirilen Batı bloku ile yeniden yakınlaşma çabaları ABD ve AB tarafından ne denli inandırıcı bulunacak sorusunun yanıtını kısa zamanda göreceğiz. Türkiye toplumu içinde de bu çabaların inandırıcı olma ihtimali düşük gibi görünüyor. Türkiye belki bu yolla riski seven yabancı sermayeyi kısa bir süre için de olsa çekebilmey­i hedefliyor olabilir” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Ayhan Kaya (Fotoğraf: Bilgi Üniversite­si)
Prof. Dr. Ayhan Kaya (Fotoğraf: Bilgi Üniversite­si)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye