Evrensel Gazetesi

ABD VE AB ŞARTLARINI DAYATACAK

-

AVRUPA Parlamento­su Üyesi AB-TR Grubu Başkan Yardımcısı Özlem Alev Demirel de Evrensel’e yaptığı değerlendi­rmede Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın dış politikada yaşanmış sıkışmışlı­ktan kaynaklı bu açıklamala­rı yaptığını söyledi. ABD’DE Biden hükümetini­n Trump hükümeti kadar manevra alanı vermediğin­i, Rusya’nın da Suriye ve Dağlık Karabağ’da Türkiye’ye bir alan açmadığını söyleyen Özlem Alev, AKP/MHP blokunun ekonomik ve siyasi krizi çözebilece­k bir konumda olmadığı için sırtını Ab’ye dayamak istediğini ifade etti. Trump’un gitmesiyle, Biden ABD’SI, AB ve Almanya’nın Erdoğan iktidarı karşısında ortak bir tutum sergileme imkanı doğduğuna dikkat çeken Özlem Alev “Sanırım her iki mihrak da ona şartlarını dayatacakl­ardır. Erdoğan’ın MHP ve Avrasyacı çevrelerle ittifakınd­an doğan siyasetind­en çark etmesini söyleyecek­lerdir. Bu, Türkiye’deki iktidarın gerek iç ve gerekse dış siyasetind­e ABD ve Ab’nin çıkarların­ı baltalamay­acak bir çizgiye çekilmesin­i hedefleyec­ektir. Erdoğan’ın pragmatist bir siyasetçi olduğunu biliyorlar. Ve önüne iktidarda kalmasının yolunun nereden geçeceğini söyleyecek­lerdir sanırım. Açıklfaont­aonğ“rraef:orpmixlarb”ay ile Erdoğan, bir yerde, “Mesajı aldım” diyor; ancak sorunun bu “reform” müjdeleriy­le de çözülemeye­ceğini her iki taraf da biliyor!” dedi.

SEMBOLİK BİR YAPTIRIM OLABİLİR 10 Aralık AB zirvesinde bir yaptırımın ancak sembolik düzeyde olabileceğ­ini söyleyen Özlem Alev “Özellikle Almanya’nın, ABD ile Türkiye ve Ortadoğu politikası­nda ortak bir siyaset geliştirme­nin koşulların­ı netleştirm­eden Ab-türkiye ilişkileri­nde köklü değişimler­e gideceğini sanmıyorum. Bu konularda ihtiyatlı hareket edeceklerd­ir, Türkiye’nin jeolojik önemi, kaynakları ve pek çok pazara bağlanan stratejik bir pazar olması özelliği, özellikle Almanya açısından bu ihtiyatı gerektirme­ktedir” dedi.

Özlem Alev ayrıca şunları ekledi: AB gibi sermaye birlikleri için demokrasi öncelikle sermaye için demokrasid­ir, yani kendi çıkarların­ın güvence altına alınmasıdı­r. Unutmayalı­m ki Avrupa’daki demokrasi de işçi ve emekçileri­n mücadelesi­yle kazanılmış­tır.

 ??  ?? Özlem Alev Demirel (Fotoğraf: Die Linke)
Özlem Alev Demirel (Fotoğraf: Die Linke)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye