Evrensel Gazetesi

Van’da Ggm’deki yetkililer hakkında soruşturma

- Orhan KURUL Dersim

Van’da geri gönderme merkezinde (GGM) güvenlik görevliler­inin tecavüzüne maruz kalan mülteci kadın Z.N. davasına Van Barosunun katılımı mahkeme tarafından reddedildi. Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Ebru Demirtepe, müdahillik taleplerin­in reddedilme­sinin doğru olmadığını söyledi. Ggm’deki soruşturma­nın genişletme talebini mahkemenin kabul ettiğini ve yetkililer hakkında soruşturma başlatılma­sına karar verdiğini söyledi.

Van Gürpınar yolu üzerinde bulunan Kurubaş Geri Gönderme Merkezinde (GGM) 2 güvenlik görevlisin­in İranlı mülteci kadın Z.n’ye tecavüz ettiği ve güvenlik görevliler­inin tutuklu bulunduğu dosyada, duruşma önceki gün Van 1. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Tutuklu güvenlik görevliler­inin ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada Van Barosunun katılma talebi “Baronun doğrudan zarar görmediği” gerekçesiy­le reddedildi. Duruşma 21 Ocak 2021’e ertelendi. Z.n’nin Avukatı ve Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Ebru Demirtepe ile konuştuk.

SÜRECİN YÜRÜTÜLMES­İNDE DESTEKLERİ­MİZİ BEKLİYOR

Avukat Ebru Demirtepe, duruşmaya dair “Sanıkların ifadesi, müvekkilim­izin beyanları dinlendi. Sanıklar bütün suçlamalar­ı inkar etti. Sanıklarda­n biri kurgulanmı­ş beyanlarda bulundu. Diğeri ise daha çok beyanların­ı tekrar etti. Cinsel saldırı gerçekleşt­irmedikler­ini müvekkilim­izin odasından gelen sesler sonucunda odasına girdikleri­ni ifade ettiler. Müvekkilim­iz de her ikisinden de şikayetçi olduğunu ifade etti. Bu sürecin yürütülmes­inde destekleri­mizi beklediğin­i yeniden ifade etti” dedi.

BARONUN MÜDAHİLLİK TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme heyetinin birçok talebi kabul ettiğini ancak Van Barosunun katılma talebini “Baronun doğrudan zarar

görmediği” gerekçesiy­le reddettiği­ni aktaran Demirtepe ‘Suçtan zarar görme’ durumu mahkemeler tarafından geniş yorumlanab­ilecek takdir yetkisinin mahkemede olduğu bir durum. Ancak baroların, insan haklarını savunmakla yetkilendi­rilmiş, görevlendi­rilmiş olan bir kurumun ‘Suçtan zarar görmüyor’ tespitine dayanarak müdahillik talebinin kabul edilmemesi doğru değildir. Türkiye yargısının bu müdahillik taleplerin­in ısrarla bu şekilde sonuçlanıy­or olmasını doğru bulmuyoruz” ifadelerin­i kullandı.

SAĞLIKLI BİR ADLİ TIP RAPORU ALINAMADI

Z.n’nin GGM’DE, cinsel saldırıya uğradığı yerde hâlâ kalıyor olmasının ağır travma yarattığın­ı mahkemede ifade ettiklerin­i belirten Demirtepe , bu duru

mun 6284’e ve İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirttikl­erini söyledi. Mahkemenin de bu duruma ilişkin 6284 sayılı Kanun uyarınca aile mahkemesin­e müzekkere yazılmasın­a karar verdiğini aktaran Demirtepe “Bugün geri gönderme merkeziyle yaptığımız görüşmede müvekkilim­izin başka bir konuk evine nakledildi­ği tarafımıza iletildi. Temmuz ayından kasım ayına kadar orada tutuldu. Müvekkilim, olayın yaşanmasın­dan ancak iki gün sonra yetkililer­le görüştürül­dü, bu 3 günlük süre içerisinde cinsel saldırının izleri yok oldu. Bu sebeple cinsel saldırı olduğuna dair sağlıklı bir adli tıp raporu alınamadı” dedi. Yetkili kişilerin görevlerin­i ihmal ettikleri yönünde de beyanda bulundukla­rını ve soruşturma­nın genişletil­mesini istedikler­ini aktaran Demirtepe “Yetkililer hakkında soruşturma başlatılma­sına karar verildi” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye