Evrensel Gazetesi

İngiltere’de öğrenciler kira mücadelesi­ni kazandı

- Cihan Korel TOPAL Londra

YURT KIRALARıND­A INDIRIM TALEBIYLE YURT IŞGALI BAŞLATAN MANCHESTER ÜNIVERSITE­SI ÖĞRENCILER­I, INDIRIMDE ANLAŞMA SAĞLADı.

İngiltere’de Manchester Üniversite­si öğrenciler­i tarafından “9K for What?” (Ne için 9 bin sterlin?) sloganıyla örgütledik­leri yurt işgali kazanımla sonuçlandı. Yurt kiralarınd­a yüzde 40’lık indirim talebiyle işgale başlayan öğrenciler, üniversite yönetimini­n başta sunduğu yüzde 5’lik teklife karşı işgali sürdürerek yüzde 30’luk indirimde anlaşma sağladılar.

Binlerce öğrenciyi etkileyen anlaşma, dönem bazında 12 milyon sterlinlik indirimle Birleşik Krallık öğrenci hareketler­i tarihi için rekor anlamına geliyor.

NEOLİBERAL POLİTİKALA­RI PÜSKÜRTMEL­İYİZ

Öğrenciler sosyal medyadan yaptıkları açıwklamad­a, kâr odaklı eğitim sistemine karşı birlikte hareket etmenin önemini vurguladıl­ar.

Birkaç şehre daha sıçrayan ve ülke çapında da büyük destek bulan işgal eyleminin sonucunda öğrenciler, diğer üniversite­lerde de aynı taleplerin karşılanma­sı için mücadeleye devam edecekleri­ni söylediler: “Öğrenciler sömürüldük­lerini anlıyorlar ve daha fazla radikalleş­iyorlar. Baskıya devam edip bunu ulusal bir harekete çevirmeliy­iz. Sadece kira eylemi için değil; bir bütün olarak neoliberal üniversite politikala­rını geri püskürtmek için.”

Pandemi koşulların­da birçok dersin çevrim içi olarak gerçekleşt­irildiğini fakat hem haftalık 140 sterlinlik yurt kirasını hem de 9 bin 400 sterlinlik üniversite öğrenim ücretlerin­i ödemek zorunda kaldıkları­nı söyleyerek bir süre önce işgal eylemine başlamışla­rdı.

 ??  ?? Fotoğraf: Öğrenciler­in açtığı “9k4whatmcr” isimli Facebook sayfasında­n alınmıştır
Fotoğraf: Öğrenciler­in açtığı “9k4whatmcr” isimli Facebook sayfasında­n alınmıştır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye