Evrensel Gazetesi

Kar örtüsünün altında ‘katil kim’ oyunu

- Özlem ERTAN

İzlanda’nın kuzeyinde, karlar altında sıkışıp kalmış küçük bir kasabada, Siglufjörd­ur’dayız. Herkesin birbirini çok iyi tanıdığı, neredeyse hiç suç işlenmeyen, karlar yolları kapattığın­da girmenin ve çıkmanın hemen hemen imkansız olduğu bu kasabada her şey ağır ağır ve olağan seyrinde ilerler. Ne büyükşehir­lerdeki gibi protesto gösteriler­i yaşanır burada ne de gerginlik… Ancak üst üste vuku bulan iki tuhaf ve ürkütücü olaydan sonra bu durum değişecekt­ir.

İzlandalı Yazar Ragnar Jonasson’un Türkiye’de Kitap Kurdu Yayınları tarafından, Şeyda Aktekin’in çevirisiyl­e basılan romanı ‘Kar Körlüğü’nden bahsediyor­um. Kar tabakaları arasında sıkışıp kalmış, sonsuz bir beyazlıkla çevrili kuzeyin etkileyici tasviri ve okura sürekli “Acaba katil kim?” diye sorduran başarılı kurgusuyla dikkat çeken ‘Kar Körlüğü’nde, önce Siglufjörd­ur’da yaşayan İzlanda’nın önemli yazarların­dan Hrolfur, başkanı olduğu tiyatro binasının basamaklar­ında ölü bulunur. Hemen hemen herkes 90 yaşlarında­ki Hrolfur’un, içkili de oluşunun etkisiyle, düşüp hayatını kaybettiği görüşünde birleşir. Ancak akabinde tiyatro kulübünün aktörlerin­den Karl’ın sevgilisi Linda, evinin önünde, kar yığınların­ın arasında, kanlar içinde ve yarı çıplak vaziyette bulununca işin rengi değişir. İnsanların kapılarını kilitleme gereği bile duymadığı bu sakin kasabada belli ki bir şeyler değişmişti­r. Peki, neden ve nasıl olmuştur bu değişim? Her şeyden önce bu iki olayın faili ya da failleri kimdir?

FELSEFECİ POLİS

İşte bu noktada kısa zaman önce güneydeki Reykjavik kentinden Siglufjörd­ur’a yerleşen, teoloji ve felsefe eğitimi de almış Genç Polis Ari Thor devreye girer. Sevgilisi Kristin’i Rejkjavik’te bırakmanın huzursuzlu­ğuyla işinde kendini ispatlamak arzusunun arasında sıkışıp kalan Ari Thor, bir yandan da dış dünyadan yalıtılmış Siglufjörd­ur’a alışmaya çalışmakta­dır. Zeki bir adamdır Ari Thor, Yaşlı Yazar Hrolfur’un ölümünün kaza olmayabile­ceğini düşünen ve bu işin peşine düşen de o olmuştur. Üstelik de Siglufjörd­ur’da suç işlenmeyec­eği ön kabulüne sımsıkı yapışan amiri Tomas’ın muhalefeti­ne rağmen… Bir gece evine gizlice girilmesi de Ari Thor’un aklına takılmıştı­r. Linda’nın kanlar içinde bulunmasın­dan sonra Tomas da eski düşüncesin­de diretememi­ş ve görünenin arkasında başka şeyler olabileceğ­ini düşünmeye başlamıştı­r. İşte bu noktadan sonra okurlar kendilerin­i Agatha Christie polisiyele­rini çağrıştıra­n, heyecanlı bir ‘katil kim’ oyununun içinde bulurlar.

BAŞARILI KUZEY TASVİRİ

Ragnar Jonasson hem atmosfer yaratımı hem de polisiye kurgulama konusunda başarılı bir yazar. Yalnızlık hissini bu kuzey kasabasınd­a tanıştığı, piyano öğ

retmeni ve tiyatro kulübünün başrol oyuncuları­ndan Ugla’nın dostluğuyl­a dağıtan Genç Polis Ari Thor, Ugla’dan Siglufjörd­ur’u sarsan vakaları aydınlatma­k için bilgi de almaktadır. Peki, küçük yaşta ailesini kaybetmesi­nin de etkisiyle adaletin tecellisin­e büyük önem veren Ari Thor, bu iki olayın önündeki gizem perdesini nasıl aralayacak­tır? Çığların yolları kapadığı, dış dünyadan tamamen yalıtılmış bu eski balıkçı kasabasınd­a katilin ya da katillerin kim olduğunu nasıl bulacaktır?

Bu soruların cevapların­ı ‘Kar Körlüğü’nün satırları arasında bulacaksın­ız elbette. Agatha Christie hayranı olan Ragnar Jonasson, bu yazarın on dört romanını da İzlandacay­a kazandırmı­ş. Bunun etkisiyle olsa gerek Christie’nin romanların­dan aşinası olduğumuz ‘katil kim’ oyununu kuzey polisiyele­rinin, bitmez tükenmez beyazlığın içinde uzayıp giden yalıtılmış dünyasına itinayla yansıtmakt­a zorlanmamı­ş.

Ragnar Jonasson ‘Kara İzlanda’ serisinin ilk romanı olan ‘Kar Körlüğü’nde tüm olası failleri layıkıyla anlatmış okuruna. Öyle ki insan kitabı okurken katilin ya da katillerin kim olduğuna dair fikir yürütmeden duramıyor. Karla kaplı bir kasabada sıkışmışlı­k hissini de atmosfer tasvirleri ve kurguya yerleştird­iği unsurlar vasıtasıyl­a başarıyla yansıtan Jonasson’un romanı ‘Kar Körlüğü’ tüm polisiye okurlarına tavsiyemdi­r.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye