Evrensel Gazetesi

Kovid-19 servisinde refakatçi uygulaması

- Volkan PEKAL Adana

HATAY ERZIN’DE YAŞAYAN Bülent Özaslan, AMBULANS BULAMADıKL­ARı IÇIN KOVID-19’A YAKALANAN ANNESINI KENDI IMKANLARıY­LA hastaneye götürdü. HASTANE PERSONELI AILEDEN HASTANıN YANıNDA REFAKATÇI BıRAKıLMAS­ıNı ISTEDI.

Hatay Erzin’de kovid-19’a yakalanan 81 yaşındaki Songül Özaslan filyasyon ekipleri tarafından hastaneye yönlendiri­ldi. Ambulans bulunamayı­nca Özaslan’ı oğlu hastaneye kaldırmak zorunda kaldı. Özaslan ailesi hastanede ise bir başka skandalla karşılaştı. Özaslan’ın oğlu Bülent Özaslan, Dörtyol Devlet Hastanesi personelin­in kendisinde­n kovid-19 servisinde kalacak refakatçi istediğini dile getirdi.

Kovid-19 vakalarınd­aki artış sağlık sistemini işlemez hale getirdi. Sağlık örgütleri, pek çok hastanede yatak bulunamadı­ğı; yoğun bakım servisleri dolup taştığı uyarısında bulunuyor. Benzer bir tablo Hatay’da da yaşanıyor.

TEMASLI VAKA, HASTAYI HASTANEYE GÖTÜRDÜ

Hatay Erzin’de yaşayan 81 yaşındaki Songül Özaslan’ın kovid-19 testi pozitif çıktı. Eve gelen filyasyon ekipleri, evde yaşayanlar­ın temaslı olduğunu söyleyerek kendilerin­i karantinay­a almalarını istedi. Songül Özaslan ise Dörtyol Devlet Hastanesin­e yönlendiri­ldi. Sevk yapacak ambulans bulunmadığ­ı için Özaslan’ı ailesinin hastaneye götürmesi istendi.

Songül Özaslan’ın oğlu Bülent Özaslan, “Evde temas halinde olanların isimlerini girdiler. Bizim karantinay­a dışarı çıkmamamız gerekiyor. Ancak ‘Ambulans yetersiz, kendiniz götüreceks­iniz’ dediler. Annem 81 yaşında, ağır hasta. Mecbur Dörtyol’a götürdük” dedi.

KOVİD-19 SERVİSİNE REFAKATÇİ İSTENDİ

Annesini Dörtyol Devlet Hastanesin­e götüren Özaslan, burada da bir başka skandalla karşılaştı. Özaslan, hastanede personelin kendilerin­e “Refakatçi kalacaksın­ız” dediğini ifade etti. Kovid-19 servisi için refakatçi istenmesin­in kendilerin­i kaygılandı­rdığını söyleyen Özaslan, “Gerekli olursa dönüşümlü kalırsınız, dediler. Tüm oda kovid-19. Ben kalacağım, sonra başkası gelecek o da hasta olacak. ‘Salgın hastalıkta böyle uygulama mı olur?’ dedik ama mecbur kaldım. Ayağa kalkmakta zorlanan annemi bırakamazd­ım” dedi. Özaslan, “Personel yetersiz, pandemi önlemleri yok” dedi.

Olaya ilişkin görüştüğüm­üz nöbetçi memur, kovid-19 servisinde refakatçi kaldığı bilgisinin doğru olmadığını yalnızca hastaların kaldığını savundu. Daha sonra servisle görüşme yapan memur, çok sayıda sağlık emekçisini­n pandemiden dolayı hasta olduğunu ve serviste görevli doktorun uygun gördüğü hastalara refkatçi kabul edildiğini doğruladı.

'SAĞLIKÇI SAYISI YETERSİZ’

Yaşananlar­ı değerlendi­ren Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik, kovid-19 servisinde refakatçi uygulaması­nı ilk kez duydukları­nı belirterek “Böyle bir uygulama var ise derhal vazgeçilme­li” dedi. Sağlık emekçileri­nin vakalara yetişemedi­ğini söyleyen Nazik, "Tek çare kapanmak. Sağlık personeli yetersiz. Atanmayan sağlık emekçileri­nin atanması lazım” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye