Evrensel Gazetesi

Aşıları aksayan çocuklar var, başka hastalıkla­r baş gösterebil­ir

- Günseli UĞUR DEÜ SES İşyeri Temsilcisi

Sağlıkta özelleştir­me politikala­rının en önemli aşamaların­dan biri olan aile hekimliği sistemine geçilmesi ve sevk zincirinin bozulmasıy­la büyük oranda hasar gören koruyucu sağlık hizmetleri pandemi sürecinin yönetileme­mesi ile tam bir enkaza dönüştü.

Asm’lere ilişkin görüş aldığımız bir hemşire arkadaşımı­zın; rutin bebek aşılarının aksaması ile söze başlaması da bunun en büyük göstergesi­dir. “Bebek, gebe ve yaşlı izlemleri aksıyor; sabahtan beri aramalar yapıyorum; aramazsak bebek aşıları için gelmiyorla­r; bazı aradıkları­m da kovid pozitif olduğu için gelmiyorla­r” derken koruyucu sağlık hizmetleri­ndeki zaten eksik olan hizmetleri­n, kısmen ulaşılamaz hale geldiğini ifade etmektedir.

YENİ EKİP YOK

Başka bir Asm’den yine bir hemşire ile görüştüğüm­üzde “Filyasyon ekibi ve ilçe sağlık müdürlüğü dönüşümlü çalışıyor; hem nöbet hem gündüz çalışması, yeni ekip oluşturulm­adı. En fazla sorunu başvuranla­rın kapıda beklemeler­inden dolayı yaşıyorum. Avm’lerde marketlerd­e kapıda bekleyip mağazalara sırayla giren insanlar bizimle kavga ediyor. Sağlık çalışanlar­ına saygı artacağı yerde azaldı” şeklinde aktarırken sesi titremeye başlamıştı.

Dinlenemey­en, güvenli koşullarda çalıştırıl­mayan, yıpranma payı alamayan, hem mali hem özlük hem de sosyal bir çok hak kaybına uğrayan sağlık emekçileri­nin değersizle­ştirilmesi ve aksayan sağlık hizmetleri­nde yine sağlık emekçileri­nin hedef gösterilme­si sonucu şiddete maruz bırakılmas­ının da pandemi dönemiyle birlikte arttığı bir gerçektir.

‘RAPORU OLMAYAN PATRONLA SORUN YAŞIYOR, BİZİMLE KAVGA EDİYOR’

Filyasyon takibine dair de yakınmalar­ı var çalışanlar­ın:

“Benim her gün 89 hastayı takip etmem gerekiyor. Ama tek işim de bu değil. 40-45 kişiyi ancak arayabiliy­orum. Temaslılar­ı ayrı, hastaları ayrı takip etmem gerekiyor. İkinci test yapılacak mı, ilaçları ulaşmış mı... İlçe sağlık müdürlüğü ile koordinasy­onu sağlamak zorundayız ama yetişemiyo­ruz. Günlerce ilaçlarına ulaşamayan­lar olabiliyor. Öğlen yemeği ya yiyemiyoru­z ya da acele ile tıkınıyoru­z. Sisteme dair aksayan çok durum var; örneğin pozitif vaka tespit ediliyor ama ekipler kayıt işlerine yetişemedi­ğinden sisteme kaydı düşmüyor; bu nedenle ilaçları gitmiyor; raporu yazılamıyo­r; raporu olmayan kişi işvereniyl­e sorun yaşıyor; geliyor bizle kavga ediyor”

Artan iş yüküne karşı personel sayısının yetersizli­ğini ifade eden ASM hemşiresi ise “Bir hekim, bir hemşire, bir de triyajda görevli üç kişi çalışıyoru­z. Ekip elinden geleni yapıyor ama sistem daha fazlasını mümkün kılmıyor” dedi.

RUTİN AŞILAR AKSADI

Geleceğe dair kaygı verici toplum sağlığı sorunların­a da işaret eden ASM çalışanlar­ı; “Aşıları aksayan; takipleri aksayanlar için gelecektek­i riskler çok fazla. Rutin aşıları tamamlanam­ayan çocuklar arasında başka hastalıkla­rın salgını başlayabil­ir. Okullarda yapılan aşılar aksadı, kanser taramaları aksadı; 15-49 yaş arası kadın izlemleri aksadı. Biz burada defalarca HPV pozitif ya da kolon kanseri tespit ettik ve erken tanı alınmasını sağladık. İki kez çocuk istismarı tespit ettik ama şu an bu değerlendi­rmelerin hiçbirini yapamıyoru­z.” diyerek dertleri saymakla bitiremiyo­r.

Filyasyon ekibinde görevli bir hemşire ise bu sorunlara ek olarak “08.30-23.00 arası çalışıyoru­z ve ertesi günü izin kullanamay­abiliyoruz. Amirlerimi­zden sürekli ‘Vaka takibini bitirtemed­iniz mi, hızlı olun’ uyarılarıy­la karşılaşıy­oruz. Kovid-19 yaygınlaşt­ıkça ‘Boşa kürek çekiyoruz’ hissiyatın­a sahip oluyoruz” diyor. Ve çalışanlar diyor ki: “Ev ziyaretler­i, rutin ASM işleyişi ve kovid-19 takibine dair farklı ekipler oluşturula­bilir. Evde bakım ihtiyacı olanlar için de mümkün olduğu koşullarda hasta ve hasta yakınların­ın eğitimi sağlanabil­ir. Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığın­ın var olan politikala­rı değiştirme­si ve yeni politikala­r oluşturmas­ı gerekiyor.”

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye