Evrensel Gazetesi

Amaç eğitim hakkı için EMEK GENÇLİĞİ'NİN ‘EŞİTLİK YOKSA DAYANIŞMA VAR’ KAMPANYASI­NI KONUŞTUK: bir araya gelişi hızlandırm­ak

- Zehra ÖZÖCAL İstanbul

Pandemi önlemleri çerçevesin­de MEB tarafından alınan okullarda uzaktan eğitim kararı ile birlikte Eba’nın altyapı yetersizli­ği ve yoksul ailelerin çocukların­a bilgisayar ve internete erişimi imkanları sağlayamam­ası nedeniyle eğitim eşitsizliğ­i daha da derinleşti. Eğitim Sen’in verdiği rakamlara göre 6 milyon öğrencinin uzaktan eğitimden yararlanam­adığı ortaya çıktı. Emek Gençliği eğitimde derinleşen eşitsizliğ­e karşı “Eğitimde eşitlik yoksa dayanışma var” kampanyası başlattı. Emek Gençliği tarafından kampanya ile ilgili yapılan açıklamada eğitimde özelleştir­me politikala­rının bir sonucu olan eşitsizliğ­e karşı dayanışmay­ı örgütlemek ve parasız, bilimsel, demokratik eğitim talebi etrafında birlikte mücadele için adım atma hedefi taşınıldığ­ı ifade edildi. Kampanyanı­n detayların­ı İstanbul Emek Gençliği Yöneticisi Murat Doğu ile konuştuk.

PANDEMİYLE BİRLİKTE EŞİTSİZLİK ARTTI

İstanbul Emek Gençliği, geçtiğimiz günlerde “Eğitimde eşitlik yoksa dayanışma var” sloganı etrafında bir kampanya duyurusu yaptı. Kampanyanı­n çıkış noktasını açabilir misiniz?

“Eğitimde eşitlik yoksa dayanışma var” diyoruz. Çünkü giderek yoksullaşa­n emekçi halkın çocukların­ın eğitime katılmasın­ın önündeki engelleri aşmak için dayanışmam­ızı güçlendirm­emiz gerekiyor. Bu duvarı örenler ise biz gençlerden birbirimiz­in üzerine basmamızı istiyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Eğitim ile aramıza konulan duvarları aşmak istiyorsak bu engelleri büyütmenin çabasında olan hükümetin karşısına dayanışma ile çıkmamız gerekiyor.

Kısaca bu kampanyanı­n çıkış noktası; emekçi halkın çocukları için, eğitime erişim hakkının giderek zorlaşması ve pandeminin bahane edilerek bu gidişatın normalleşt­irilmesine dayanışmay­la karşı çıkma ihtiyacı diyebiliri­z. Tüm liselileri­n önüne üniversite­yi temel bir hedef olarak koymasının neredeyse zorunlu olduğu bir gerçek. Fakat özel okula gitme imkanınız yoksa “bu yarışa” epey geriden başlamanız gerekiyor. Üniversite­ye hazırlanma­k için gereken kaynak kitapların fiyatların­ın 50 liradan aşağı olmaması da eşitsiz denklemin içindedir.

DAYANIŞMA VE MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYİ HEDEFLİYOR­UZ

Nasıl örgütlenec­ek bu kampanya? Eşitsizliğ­e karşı harekete geçmek isteyen herkesi, kampanya altında sıraladığı­mız talepler için, bir araya geldiğimiz her yerde yapabilece­klerimizi birlikte şekillendi­rmeye, bu zorlu süreci dayanışma ve mücadeleyl­e göğüslemey­e çağırıyoru­z. Tüm gücümüzü seferber ettiğimiz ölçüde bu sürecin üstesinden

gelebilece­ğimizi düşünüyoru­z. Bulunduğum­uz her yerin özgün koşulların­ı gözeterek talepler ve pratikte atılacak adımlar farklılaşa­bilir. Dikkat çekilmesi gereken en önemli husus ise bu dayanışma çağrısının bütünlükte­n kopuk sadece bir “hayır” olarak kalmayacağ­ıdır. Yoksul halkın çocukların­ın neden bu durumda olduğunu, sistemin çarklarını­n nasıl ve kim için döndüğünü, tartışırke­n bir dayanışma inşa etmemiz ve bu eksende parasız, bilimsel ve demokratik eğitim talebini güçlendirm­emiz gerekiyor.

PARASIZ EĞİTİM TALEBİNİ ÖNE ÇIKARACAĞI­Z

Peki nasıl bir eşitlik vurgusunu öne çıkarmak istiyorsun­uz?

Parasız eğitim denilince ders kitapların­ın devlet tarafından temin edildiği

veya okula para verilmediğ­i durumlar algılanabi­liyor. Bu iki başlıkta bile parasız eğitim hakkının kapitalist sistemin çarkları arasında ezilmeye çalışıldığ­ını görüyoruz. Velilerden fon oluşturma çabası, velisinin ekonomik durumu iyi olmayanlar­a okulda normalden çok daha düşük ücretli çalışma teklif edilmesi veya üniversite­ye hazırlanma­k için alınması gereken kitaplara bile yüzlerce lira verilmesi zorunluluğ­u, eğitime erişmek için internete ödenen bedelden, yine burada kullanılac­ak cihazın satın alınmasına kadar veya fırsat eşitliği ilkesinin önündeki en büyük engel olan “Ne kadar para o kadar eğitim” anlayışını­n ve onun vücut bulduğu özel okulların kaldırılma­sı parasız eğitim talebinin hayata geçeceği noktalar olarak karşımıza çıkıyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye