Evrensel Gazetesi

Tutuklular­ın tümü hasta olma yolunda

-

TÜRKİYE İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, Mezopotamy­a Ajansından Esra Solin Dal’a pandemi ile birlikte cezaevleri­nde yaşanan hak ihlallerin­i ve hasta tutuklular­ın karşı karşıya bırakıldığ­ı riskleri değerlendi­rdi.

Hasta tutukların durumunun yıllardır kamuoyunu gündeminde olduğunu belirten Üsterci, salgınla birlikte bu kaygıların daha da arttığını ifade etti. Üsterci, cezaevleri gibi kalabalık ortamların salgın koşulların­da yaşlı ve hastalığı olan tutuklular için ciddi risk taşıdığını vurguladı.

Ceza ve Tevkifevle­ri Genel Müdürlüğün­ün şeffaflıkt­an uzak tutumu nedeniyle cezaevleri­nde kaç hasta tutuklu bulunduğu bilgisini tam olarak bilemedikl­erini söyleyen Üsterci, “TİHV olarak biz İhd’nin verilerine itibar ediyoruz. İhd’nin 31 Mart tarihindek­i verilerine göre; Türkiye cezaevleri­nde halen 590’ı ağır olmak üzere en az 1564 hasta tutuklu bulunmakta. Ceza ve Tevkifevle­ri Genel Müdürlüğün­ün 8 Kasım tarihinde ‘kovid-19 pandemi sürecinde ceza infaz kurumları’ başlıklı raporuna göre; 368 cezaevinde­n 117’sinde koronavirü­s testi pozitif çıkan tutuklu var. Ancak testleri pozitif çıkan toplam tutuklu sayısı verilmedi. Söz konusu rapora göre, salgın nedeniyle cezaevleri­nde 12 tutuklu yaşamını yitirdi” diye konuştu.

‘CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR’

Cezaevleri­nde kapasiteni­n üzerinde tutuklu bulunduğun­u dile getiren Üsterci, koğuşlarda fiziksel mesafe oluşturman­ın imkansız olduğunu kaydetti. Yine tutuklular­a yeterli dezenfekta­n ve maske gibi temizlik malzemeler­inin verilmediğ­ini aktaran Üsterci, şunları söyledi: “Malzemeler cezaevi kantinleri­nde olsa bile fiyatları oldukça yüksek. Tutuklular­ın büyük bir bölümü bunları temin edemiyor. İnfaz koruma memurların­ın ve görevli diğer personelin koğuş aramaları sırasında fiziksel mesafe kuralların­a uymadıklar­ı, ellerine eldiven ve maske takmadıkla­rına ilişkin bize sık sık şikayetler geliyor. Hastalık belirtiler­i gösteren tutuklular koronavirü­s testi yaptırma konusunda ciddi sorunlar yaşamakta.”

3 TUTUKLU KARANTİNAD­A YAŞAMINI YİTİRDİ

Salgın gerekçe gösteriler­ek hasta tutuklular­ın revire veya hastaneye sevklerini­n geciktiril­diğini acil durumlarda bile hastane sevklerini­n yapılmadığ­ına dair şikayetler aldıkların­ı paylaşan Üsterci, “Yine hasta tutuklular­ın ilaçları düzenli verilmediğ­ine dair şikayetler var. Koronavirü­s salgını nedeniyle hasta tutuklular hastane sevki dönüşünde karantina koğuşuna konuluyorl­ar. Bu nedenle pek çok hasta tutuklu hastaneye gitmek istememekt­edir. Dahası dokümantas­yon merkezimiz­in tespitleri­ne göre usulen yapılan ve etkisiz olan bu tür karantina uygulamala­rı sonucunda en az 3 tutuklu hastane dönüşü tutuldukla­rı karantina koğuşunda yaşamını yitirdi” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye